Bulharská kuchyně není jen šopák

  16:04aktualizováno  16:04
Také si občas dáte 'šopák'? Tento populární salát se stal v českých restauracích doslova stálicí; pokud by snad v nabídce nebyl žádný jiný, tak šopský salát v ní zaručeně bude. Možná už ale nevíte, že tento salát pochází z Bulharska a že svůj název získal podle oblasti kolem hlavního města Sofie, která se jmenuje Šopsko?

Bulharská kuchyně, která je založená především na zelenině a rozmanitém aromatickém koření, vyniká svou jednoduchostí a nekaloričností. Téměř žádný z pokrmů se neobejde bez použití rajčat, paprik, bílého jogurtu, ovčího sýra, či česneku.

Chcete-li poznat pravou bulharskou kuchyni, měli byste zajít spíš do restaurací, které navštěvují  místní, neboť ve velkých turistických centrech nabídka  jídel může mít globalizační tendence. Teď se pojďme podívat, s čím se nejčastěji můžete setkat a jak vypadá takový bulharský oběd.

Aperitiv a salát
Obvykle se začíná aperitivem čili skleničkou typického bulharského nápoje - rakija (pálenka z hroznů či švestek), která se pije po malých doušcích, vždy v kombinaci s nějakým salátem.

Těch je obrovský výběr a druhů a kromě šopského k nejoblíbenějším patří salát z loupaných pečených paprik, dále bulharská obdoba řeckých tzaziki (okurka, česnek, jogurt, kopr), která se jmenuje sněžanka. Za ochutnání stojí i pasta z mletých pečených baklažánů, paprik a rajčat s orientálním názvem kjopolu či mořské škeble s cibulkou a koprem.

Polévky
Bulharské polévky se podle názvu a ingrediencí od českých na první pohled moc neliší, ale zdání klame. Ochutnejte bulharskou fazolovku (bob čorba), čočkovou (supa lešta), či dršťkovou (škembe čorba) a s velkým překvapením zjistíte, jak jiné koření promění důvěrně známá jídla v něco zcela odlišného.

Co z naší zeměpisné šířky znát nebudete, je tarator – studená okurková polévka s bílým jogurtem. Doporučuje se obzvlášť v horkém létě, neboť působí velmi osvěživě.

Oblíbené karbanátky
Kebabčeta a kjufteta jsou vlastně šťavnaté a voňavé, na roštu pečené čebabčiči a karbanátky. Neuniknete jim nikde, je to prostě oblíbená národní specialita. Její vůně se vznáší z velké vzdálenosti a koupíte ji za pár drobných v housce na ulici a najdete ji i v každé restauraci.

Zaručeně si pochutnáte, ovšem pokud zanecháte předsudky o nižší kvalitě mletého masa doma, (Američané přece svoje milované hamburgery taky nepřipravují z masa, do kterého se semele zvíře málem i s kopyty, jak to známe z českých řeznictví).

Z hlavních jídel za pozornost určitě stojí i musaka či kavarma.

Vegetariánská nabídka
Nabídka bezmasých jídel je skutečně obrovská. Smažené cukety (tikvičky) s jogurtovo-česnekovou omáčkou, závitky z vinných listů s rýží (postni sarmy), či zapečený ovčí sýr (sirene po šopsky) v hliněných nádobách jsou jídla velice rozšířená a najdete je skoro všude. Stejně tak jako na roštu pečené ryby, či malé smažené rybičky (caca). 

V Bulharsku se pije hodně vína a jeho proslulost a kvalita jsou dostatečně známé, co ale Čechy může překvapit, je vysoká úroveň bulharských piv. Výběr druhů je veliký stejně tak jako konzumace, která rok od roku roste. Zajímavostí je, že první pivovary v Bulharsku postavili Češi a většina z nich je dnes odkoupena velkými mezinárodními giganty jako například Heineken.  

Ovšem každý oběd musí skončit sladkou "botkou" a rozšířená orientální specialita – baklava - je to nejlepší, co si můžete dopřát.

Baklava

Banitsa

Gjuvec

Kebab

Kyufteta

Musaka

Sarmi

Sirene

Tarator

Autoři:


Nejčtenější

Ať žijí duchové. Podívejte se, kde skřítkové a tesaři vylezli z mechu

A ještě jeden snímek z poválečných oprav chátrající památky

Vy cizáci, zmizte! Tak odháněl ze svého hradu rytíř Brtník nezvané hosty. Dnešní hrad Krakovec je ovšem na hosty dobře...

Silný žaludek a trpělivost s sebou. Na co se připravit při cestě do Indie

Hmyzí trus a znečištěný vzduch zabarvily původně bílou hrobku Tádž Mahal v...

Do druhé nejlidnatější země světa míří na přelomu roku tisíce cestovatelů. Indie je pestrobarevná a hlavně...



Proč Mars? Lidé by jednou mohli osídlit Špicberky, říká český polárník

Biolog Josef Elster je šéfem špicberského Centra polární ekologie...

Na Špicberky se biolog Josef Elster vrací už třicet let. „Studuji tu nástup života po odlednění. Má to dost společného...

Podzimní balada v Tatrách. Dokonalý výhled z Barance vyváží náročnou dřinu

Vrchol Barance

Štíty pocukrované jinovatkou, modrá obloha bez bouřek, téměř nekonečná dohlednost a námaha bez potu. To vše čeká na...

Jak fotit podzim. Mlha a nízké slunce umí čarovat, naučte se to taky

Foťte proti slunci a najděte si takovou pozici, kdy je slunce ideálně zakryto...

Podzim patří k fotograficky nejvděčnějším ročním obdobím. Zejména krajináře láká k výpadům do terénu vybarvené listí,...

Další z rubriky

Největší rybí trh světa zavírá brány, turistická atrakce Tokia se přesouvá

Na trhu Cukidži bylo každý den k sehnání na 400 různých druhů ryb a mořských...

Vyhlášený tokijský rybí trh Cukidži, který patří k nejnavštěvovanějším turistickým atrakcím hlavního města Japonska, se...

Jak fotit podzim. Mlha a nízké slunce umí čarovat, naučte se to taky

Foťte proti slunci a najděte si takovou pozici, kdy je slunce ideálně zakryto...

Podzim patří k fotograficky nejvděčnějším ročním obdobím. Zejména krajináře láká k výpadům do terénu vybarvené listí,...

VIDEO: Nádherná polární záře osvítila nebe nad Finskem

Polární záře rozzářila nebe nad Finskem

Finské Rovaniemi patří mezi jedno z vůbec nejlepších míst na světě, kde se dá pozorovat polární záře. Nádherné barevné...



Najdete na iDNES.cz