Luxus z brambor či z celeru. Berlínští kuchaři se naučili kouzlit

Říkají si Lovci chutí. Parta několika českých šéfkuchařů pravidelně vyráží za inspirací do oblíbených gastronomických destinací. Tentokrát se vydali ochutnat Berlín, jehož kulinární věhlas letí v posledních letech prudce nahoru. A všechno je tu tak trochu naruby.
Tak trochu vysušená mrkev. Ovšem s michelinskou hvězdou

Tak trochu vysušená mrkev. Ovšem s michelinskou hvězdou | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Hlavní město Německa se neocitlo v hledáčku zkušených šéfkuchařů náhodou. Berlín se totiž během krátké výrazně doby proměnil. Ještě na počátku tisíciletí platilo pravidlo, které známe dobře z Čech a Moravy. Nejlepší jídlo je to, které je levné a je ho hodně.

Berlínská bistra jedou

Ale čas gastronomické nudy charakterizované curry wurstem a kebabem už skončil a město se rychle vyšplhalo mezi evropskou gastronomickou elitu lákající natěšené zástupy foodies. Ti milují především moderní kosmopolitní bistra nabízející chutě celého světa – od vietnamských plněných baget a tajemných sicilských rýžových koulí zvaných arancini až po bohatou kolekci čínských plněných knedlíčků a korejského masa na grilu.

Jenže vedle nich se Berlín proslavil také uměním, jak z levných a obyčejných surovin připravit luxusní delikatesy. A právě to zajímalo lovce chutí nejvíc.

Pečená brambora

Tento moderní styl gastronomie vychází z berlínských, respektive braniborských kořenů. Sází na lokálnost, sezónnost a precizní úpravu surovin. A také notnou míru kuchařské kreativity.

Příkladem můžeme být třeba pečená brambora. To je pěkná nuda, že? Jenže tato pečená brambora je plněná bramborovou kaší nastavenou masem z pečeného úhoře a přelitá chuťově skvostnou omáčkou připravenou z výrazně redukovaného úhořího vývaru.

Základem pokrmu jsou dvě suroviny, které byly pro oblast Braniborska typické: brambory a sladkovodní ryba. Žádné pražmy, žádné krevety...

Ale pojďme už k našim Lovcům, kteří navštívili téměř tucet podniků. Kde jim nejvíce chutnalo?

Šťastný pórek

Největší překvapení? Jednoznačně komorní bistro umístěné v módní čtvrti Prenzlauer Berg. Jmenuje se Lucky Leek, tedy šťastný pórek. A jak naznačuje samotný název, je to překvapivě podnik stoprocentně veganský. Přestože se kuchaři „masožrouti“ báli, že to bude nuda, výsledek je mile překvapil.

Lucky Leek nejen pro vegany

Veganský předkrm v Lucky Leek

„Krásné aranžmá i překvapivé kombinace surovin. Přestože jsme měli pět chodů, maso nám vůbec nechybělo,“ svěřuje se šéfkuchař Babiččiny zahrady v Průhonicích Michal Šorf a vypočítává nejzajímavější pokrmy.

Potěšila fenyklová polévka s raviolou plněnou nakyslým pomerančovým gelem a šafránovou pěnou, překvapilo rizoto ze slunečnicových semínek s křupavým houbovým knedlíčkem a rebarborovým čatní, stejně jako pečený lilek s polentou a omáčkou z oleje z lískových oříšků.

V hlavní roli mrkev

Jedním z vrcholů „lovecké jízdy“ byla restaurace Richard oceněná michelinskou hvězdou. Podnik stojící nedaleko známé galerie obrazů na zbytku Berlínské zdi pracuje s obyčejnými surovinami, které nabízí v neuvěřitelně chutné podobě. Takže hosté dostanou na talíři třeba pečený celer. Ano, jako samostatný chod. Nebo grilovanou mrkev posypanou plátky chobotnice.

Menu michelinské restaurace Richard

Pečený celer jako samostatný chod

„Jeden z gastronomických trendů, které nám Berlín ukázal, je povýšení vedlejších surovin do hlavní role. Zatímco u nás by se podávala chobotnice s mrkví, zde je to obráceně,“ glosuje Michal Šorf z Babiččiny zahrady, která nedávno rozšířila své menu a vedle české klasiky připravuje také speciality inspirované zážitky z cest po světě.

Treska se zelím

Další nezapomenutelný zážitek nabídla restaurace Schwein umístěná nedaleko slavné nákupní třídy Kurfürstendamm. „Nejvíc se mi paradoxně líbila tato restaurace bez hvězdy, kde bylo nejvíce kreativních nápadů, hlavně super omáčka ze zelí a krusta ze zelí, které doprovázely pečenou tresku,“ představuje svého favorita Radek David, jeden z přední pražských šéfkuchařů, který má mimo jiné na starosti kuchyni zážitkové La Verandy.

Fenyklový krém s šafránovou pěnou

Pečená treska s omáčkou ze zelí

Nezvyklá kombinace zelí a pečené ryby má kořeny v Alsasku. V restauraci Schwein bylo zelí použité do krusty pečené ryby a ze zredukované zelné šťávy doplněné smetanou byla připravená chuťově podmanivá omáčka. Takže je jen otázkou času, kdy se něco podobného objeví v La Verandě.

Na večeři s Angelou

A na závěr ještě pár zajímavostí. Restaurace Chez Marcel v módní čtvrti Prenzlauerberg je oblíbeným podnikem kancléřky Angely Merkel. Jen nedaleko od této restaurace stojí starý pivovar přestavěný na kulturní centrum KulturBrauerei, odkud se pořádají půldenní cyklistické výpravy za poznáním berlínské gastronomie (www.berlinonbike.de). Trvá čtyři hodiny a účastníci během ní navštíví pět bister.

Spoustu informací o berlínských restauracích najdete na stránkách www.visitberlin.de. Na dopravu po městě, pokud nebudete jezdit jako mladí na kole, se vyplatí karta Berlin WelcomeCard.

Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  4.5 11:52

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

7. května 2024

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cestování učí člověka milovat život, říká Tereza Ramba

6. května 2024

Je herečkou, podnikatelkou a mámou dvou malých dětí. Ne všichni o ní však vědí, že procestovala...

Už toho máme dost! Jak se populární destinace perou s přemírou turistů

1. května 2024

Velké pokuty za prkotiny, deklasování turistů na chodící peněženky, vytváření organizovaného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rekordní jeskyně světa. V unikátním žebříčku je zastoupené i Česko

2. května 2024

Po celém světě bychom napočítali více než 1 200 veřejnosti přístupných jeskyní, které ročně...

Na co zírá mašinfíra SPECIÁL: Unikáty pražského metra, které nikdy nepoznáte

8. května 2024

K 50. výročí zahájení provozu pražského metra vám seriál Na co zírá mašinfíra přináší řadu bonusů z...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

7. května 2024

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai...

Cestování učí člověka milovat život, říká Tereza Ramba

6. května 2024

Je herečkou, podnikatelkou a mámou dvou malých dětí. Ne všichni o ní však vědí, že procestovala...

ZANIKLÉ TRATĚ: Vlečku do Terezína stavěli vězni ghetta, vozila je na smrt

5. května 2024

Seriál Devětasedmdesátý díl zaniklých tratí se bude věnovat snad jediné dráze u nás, která neměla nikdy...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...