Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Belgická kuchyně není vždy pro mlsné jazýčky

aktualizováno 
-
Pro nenavyklý jazýček to napoprvé možná bude nepříjemné překvapení: chuti hořké a barvy vybledlé jsou ty nejtradičnější pokrmy belgické kuchyně.

Proto si dejte pozor, až na belgickém jídelním lístku uvidíte stát: witloof, spruitjes nebo asperges. Witloof je česky čekanka. Jméno této rostlině v obou jazycích padne jako ulité - tento »bílý bochníček« si na sebe totiž nechá řádně čekat, než poprvé spatří světlo světa na kuchyňské lince. Dva roky trvá, než čekanka dozraje natolik, aby se dala jíst. První rok se zasadí a až vyroste nahoře květina, tak se sklidí její kořen. Druhý rok se tyto kořeny pokládají do vysokého záhonu hlíny, která je stále zahřívána trubkami s horkou vodou. V naprosté tmě, vlhku a teplu potom z kořene začne růst výhonek, který zdánlivě připomíná čínské zelí, je ovšem hladký a několikrát menší - tak, že by se vešel do dlaně. Tento výhonek spočívá pod povrchem půdy a vždy, když by se mu chtělo vyklubat se na světlo, dostane od zahradníka další nášup zeminy. Pod zemí vyroste do velikosti bochníčku o něco menšího než baklažán. Je celý bledý, pouze špička, které se přeci jenom podařilo prosadit se na světlo, má zelenou barvu. Tento výhonek se odřízne a prodává pod jménem witloof. Nadrobno nakrájený s cibulkou a majonézou se používá například k přípravě křupavého salátu. Dá se také doměkka podusit v omáčce s masem. Vniveč však nepřijde ani odříznutý kořen. Ten se semele a vypraží a pod názvem chicoree - cikorka se používá jako přísada do kávy anebo přímo jako kávová náhražka. Další specifickou zeleninou s velmi hořkou chutí je spruitjes - bruselská kapustička. Připomíná naši růžičkovou kapustu, ale její hlávky jsou veliké asi jako pingpongové míčky. Nekrájejí se, vaří se celé a jedí se k velké nelibosti dětí jako častá příloha k bramborám. Chřest neboli asperges je ze všech tří rostlin nejméně »podivný«. Roste podobně hluboko pod zeminou a protože se nikdy nedostane na slunko, má vybledlou barvu. Chřest je vynikající čerstvý i nakládaný, často jej můžete ochutnat v kombinaci se sýrovou omáčkou anebo ve formě chřestové polévky s jemně nažloutlou barvou. K dostání bývá i chřest zelený. Všechny tyto tři druhy zeleniny tvoří nedílnou součást belgického jídla. Hlavní chod v Belgii totiž vždycky tvoří maso, příloha a zelenina. Belgičané nejčastěji jedí maso opékané (kotlety, masové šišky připomínající karbanátky, lososové plátky či uzeniny), kromě brambor jsou nejčastější přílohou bramborové krokety nebo hranolky. Nepříliš u nás známou, ale v Belgii oblíbenou zeleninovou přílohou bývá dušená rebarbora anebo jablečné pyré appelmoes - obojí se může jíst jak teplé, tak studené. Specifickou kategorií belgické kuchyně jsou vedle zeleniny hranolky. Téměř na každém rohu v jakémkoli belgickém městě najdete krámek »frituur« a v něm doslova hory předsmažených hranolek. Belgičané jsou na své hranolky patřičně pyšní a tvrdí, že lepší než v Belgii nikde nekoupíte. Ke krabičce pomfritů si můžete vybrat z až dvaceti různých druhů ochucených majonéz a nakládané zeleniny. Objednáváte-li si »frit speciaal«, neprohloupíte. Dostanete maxiporci ochucenou kari kečupem a majonézou a bohatě posypanou na drobno nasekanou cibulkou. Z frituur si můžete domů odnést v podstatě celou večeři - kromě hranolek tu totiž máte na výběr z několika druhů speciálně upravených masných pokrmů, které se stejně jako hranolky pouze krátce osmaží na oleji.


Autor:


Témata: Belgie, kečup


Nejčtenější

Přistání na řece Hudson
Zázrak na řece Hudson. Přistání, které se zapsalo do letecké historie

Úžasná přirozená ranvej. Široká, rovná. Ne příliš rušná. Až na to, že její povrch tvoří vodní hladina, na níž neplánovaně přistál airbus se 150 pasažéry. Po...  celý článek

Před letošní cestou na Gašerbrum I. měl obavu, zda v něm výstup nerozvíří...
Bál jsem se, že na Gašerbrumu najdu parťákovy ostatky, říká Marek Holeček

Letos poprvé vylezl jihozápadní stěnou na osmitisícovku Gašerbrum I. Před čtyřmi lety tam při druhém společném pokusu tragicky zahynul jeho parťák Zdeněk...  celý článek

"V den mých pětadvacátých narozen jsem se ráno podíval na svou kočku a uvědomil...
Moje kočka si žila lépe než já, říká muž, který brázdí svět bez motorů

V pětadvaceti opustil dobře placenou práci a rozhodl se věnovat své vášni – pomalému cestování. Dave Cornthwaite ukrajuje kilometry na paddleboardu, kajaku,...  celý článek

Značka na golfovém hřišti v Austrálii upozorňující na přítomnost žraloků.
Už žádné další útoky žraloků. Australské pláže budou hlídat drony

Austrálie vyšle na pláže bezpilotní letouny s kamerami, aby hlídaly výskyt žraloků u pobřeží a okamžitě vysílaly poplach pobřežní hlídce a na chytré hodinky...  celý článek

Karaoke z Islandu
Přijeďte a zlomíte si jazyk. Nejtěžší karaoke píseň má přilákat turisty

Že je váš rodný jazyk komplikovaný a turisté vás nedokážou ve vaší řeči ani pozdravit? Udělejte z toho výhodu. Originální karaoke písnička s komplikovanými...  celý článek

Další z rubriky

V Kerkyře na Korfu je nejmenší přistávací ranvej v jižní Evropě
VIDEO: Káva a letadla nad hlavou. Pohodová atrakce na řeckém ostrově

Na Korfu je jedna z nejmenších přistávacích ranvejí v jižní Evropě. Piloti musí mít speciální výcvik, neboť z jedné strany je moře a z druhé nejvyšší hora...  celý článek

Hasiči se vzhledem k výšce plamenů a nebezpečí zhroucení věže nemohli po...
Shořela oblíbená vyhlídková Goethova věž ve Frankfurtu nad Mohanem

Největší a nejstarší dřevěnou vyhlídkovou věž ve Frankfurtu nad Mohanem zcela zničil požár. Informovala o tom agentura DPA. Příčiny požáru Goethovy věže...  celý článek

Pohled z Ostré na hřeben mezi Ostrou a Zadnou ostrou
Podzimní ráj bez lidí. Projděte si nejhezčí celodenní túru ve Velké Fatře

Slovenské pohoří Velká Fatra je opravdu velké. Naplánovat tady jednodenní výšlap, který by ukázal tyto pusté a divoké hory v celé své kráse není jednoduché....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.