Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Baltské pobřeží ovládla jantarová horečka

  11:38aktualizováno  11:38
Baltské pobřeží v Polsku zaplavili o víkendu hledači jantaru. V severopolské obci Jantar totiž probíhalo mistrovství světa v hledání této podivuhodně zkamenělé pryskyřice. Své štěstí v soutěži pokoušelo 200 lidí ze všech koutů světa. Mistrovství má zároveň připomenout, že pobřeží je celosvětově unikátním nalezištěm této suroviny.

Vítězem netradičního mistrovství světa se stal Polák Tadeusz Gembalaz. Z moře vylovil přesně 131 gramů čistého jantaru. S jantarem pracuje už řadu let. Má vlastní dílnu, kde nalezené kousky zkamenělé pryskyřice leští a vyrábí z nich šperky. Jantary hledá už čtyři roky - a letos poprvé vyhrál.

Cesta k úspěchu není snadná. Nejprve je třeba zápasit s mořem, které by si mohlo  rozsypaný jantar vzít zase zpět. "K tomu je dobrá ta síťka na motýly," pokyvuje hlavou pan Tadeusz.

Později už ale podle něj nezbývá nic jiného, než se vrhnout na kolena a hledat kousky jantaru v nepořádku, který moře přes zimu na pláž vyplavilo. 

Jantarová horečka
Soutěž probíhala tak, že rozhodčí rozsypali ve všech soutěžních sektorech kousky jantaru. Vyhrál ten, kdo ho posbíral nejvíc v co nejkratším čase. "Každý tak má stejné šance," řekl hlavní rozhodčí Artur Brych.

Pobřeží ovládla nefalšovaná jantarová horečka. Bývalý německý fotbalista Heinz Koniecki. Nejdéle na polské pobřeží musel jet Steven Ekong z Nigérie. Bavil se podle svých slov prý stejně dobře jako jeho polští soupeři.

Jantar je na jižním pobřeží Baltského moře za běžných podmínek možné najít pouze po skončení zimních bouří. Moře během nich vyplavuje na břeh různý nepořádek, mezi ním ale i zkamenělou pryskyřici.

Mistrovství ve hledání jantaru ale nejsou pouhou zábavou. Podle mluvčího organizátorů Jerzyho Wcisly mají upozornit na jeho celosvětově unikátní naleziště. Jantar je možné získat pouze na jihu Baltského moře, takzvaném jantarovém pobřeží. Region Gdaňské zátoky je pak hlavním světovým centrem jeho zpracování.

Autoři: ,




Nejčtenější

Kotelský potok pramení ve Velké Kotelní jámě nedaleko Vrbatovy boudy a táhne se...
Vodí turisty na zapomenuté stezky Krkonoš, zná cesty budařské i dřevařské

Jana Tesařová v Krkonoších rozplétá pavučinu horských pěšin, svážnic, stezek a zanikajících chodníků. Pronikla až do míst, o kterých se návštěvníkům hor ani...  celý článek

Petrova bouda v Krkonoších už zvenčí opět vypadá jako horská chalupa...
VIDEO: Krkonošská Petrovka už vypadá jako horská bouda, je pod střechou

Petrova bouda na hřebenech Krkonoš, kterou před šesti lety zničil požár, už znovu vypadá jako horská chalupa. Přes léto dostala dřevěná okna a střechu. Zima...  celý článek

Jezero Como patří k těm lokalitám, kam se dá z Česka snadno zaletět na víkend....
Kam létat v zimě: k moři v Maroku se dá dostat už za pětistovku

Nebe nad Evropou nikdy nebylo tak plné, ceny za leteckou dopravu tak nízké a pro cestovatele z Česka se nově přibližují i některé destinace, do kterých...  celý článek

Na západě Francie se můžete přes Airbnb ubytovat třeba v letadle.
Recept na nudu na cestách. Noc v letadle, věži či perníkové chaloupce

Sdílená ekonomika nerezonuje jen v oblasti služeb pro přepravu osob, ale také na poli krátkodobého ubytování. Celosvětová platforma Airbnb získává stále více...  celý článek

Tak samozřejmě, polévání slečen v bikinách šampaňským je přesně to, o čem muži...
Ostrov bude plný sexu, drog a alkoholu, láká na svou dovolenou agentura

Neomezený sex, dvě dívky denně, vstřícný postoj k drogám, alkoholu a jídla, co hrdlo ráčí. Čarokrásné pláže, party na jachtě. Ony čtyři dny na soukromém...  celý článek

Další z rubriky

Jezero Como patří k těm lokalitám, kam se dá z Česka snadno zaletět na víkend....
Kam létat v zimě: k moři v Maroku se dá dostat už za pětistovku

Nebe nad Evropou nikdy nebylo tak plné, ceny za leteckou dopravu tak nízké a pro cestovatele z Česka se nově přibližují i některé destinace, do kterých...  celý článek

Ovšem typickým provensálským zákuskem jsou sýry. Většinou dostanete na výběr...
OBRAZEM: Nejlepší je zažít Provence na talíři. Jídla, na která nezapomenete

Když se rozhodnete vydat do Provence, asi se vás všichni budou ptát na víno a na levanduli. Přitom to nejlepší z této jižní části Francie se odehrává na...  celý článek

Zbytky táborových baráků zarůstají, tím více z nich mrazí. Tady trávily léta...
Zapomenutý koncentrák na kraji Evropy. Stíny komunismu v deltě Dunaje

Dunajská delta je proslulá romantickými zákoutími slepých vodních ramen či tisícovými hejny mnoha druhů ptáků. Území do dnešních dnů značně izolované a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.