Módní Aperol slaví úspěch. Recept na skvělý aperitiv je ale starý 100 let

aktualizováno 
I když je Itálie kolébkou mnoha slavných aperitivů připravených z cinzana, martini, campari a dalších hořkých a kořeněných bitterů, mladí lidé z celé Evropy si v posledních letech oblíbili hlavně Aperol Spritz. Přitom tento staletý drink byl ještě na počátku tisíciletí víceméně neznámý. Za obrovským úspěchem ale stojí geniální marketing.

Než se dostaneme k příběhu zářivě oranžového nápoje Aperol, přesuneme se na chvilku do hlavního města aperitivů, kterým je druhé největší italské město Milán. Protože právě tady to všechno začalo.

Centrum bohaté Lombardie je poměrně zvláštním městem bez významnějších památek (druhá největší katedrála v Itálii nám tuto drobnou invektivu samozřejmě promine), takže se o něm traduje zajímavý bonmot, a sice že Milán sice moc krásy nepobral, ale má tak parádní atmosféru a šarm, že se v něm velmi dobře žije. A to jak místním, tak i cizincům.

Fotogalerie

A navíc je mimořádně oblíbenou a vyhledávanou nákupní destinací. My se však nebudeme věnovat módě, ale spíše životnímu stylu, ke kterému popíjení aperitivů bez debat patří.

Otec zakladatel

Přímo naproti milánské katedrále stojí slavný bar Camparino in Galleria, který má nejen úchvatnou historii, ale také velmi zajímavou otvírací dobu. Zavírá totiž už v osm večer. Ptáte se, co je to za bar, odkud vás vyhodí takhle brzy?

Camparino je zřejmě nejslavnějším milánským podnikem zasvěceným výhradně aperitivu, tedy drinku, na který se v Itálii chodí tradičně před večeří. Bar Camparino je navíc pevně spojen s příběhem Gaspare Campariho, který nejen vymyslel stejnojmenný nápoj, ale hlavně stojí za celým rituálem aperitivů.

Právě Gaspare Campari se před 150 lety – tedy roku 1867 - nastěhoval do nově postavené Galerie, v níž si otevřel noblesní restauraci a později také zmíněný bar.

Občerstvení zdarma

V Itálii stále platí, že se nikam nespěchá (aspoň ne v létě) a večeře mají svou předehru i dohru, tedy na začátek hořký aperitiv a na konec řízný digestiv. V baru Camparino (od pěti do sedmi je tu obvykle dost plno) můžete ochutnat třeba legendární Americano, tedy campari se sladkým cinzanem a sodou, případně pak Negroni, kde je základ stejný, ovšem drink je navíc „vyztužený“ trochou ginu.

Gaspare Campari a jeho rodina. Právě tento muž stojí za italskou tradicí...

Gaspare Campari a jeho rodina. Právě tento muž stojí za italskou tradicí aperitivů.

Tady to všechno začalo. V moderní Galerii vystavěné naproti milánské katedrále...

Tady to všechno začalo. V moderní Galerii vystavěné naproti milánské katedrále se před 150 lety usídlil Gaspare Campari.

Zajímavostí je, že když si zajdete v Itálii na aperitiv, na účet podniku vám většinou přinesou i drobné občerstvení. Obvykle se jedná o olivy, okurky či slané sušenky, ale někde vám dokonce nabídnou i jednoduché jednohubky se salámem a sýrem či smaženou zeleninu.

Stoletý teenager

Zatímco campari je ve světě aperitivů protřelým matadorem, aperol připomíná mladou hvězdou, jejíž sláva nyní prudce stoupá. Přitom i tento bitter bude brzy slavit hodně vousaté, kulaté, a tedy sté výročí.

Tip

V Miláně můžete navštívit „Muzeum Campari“ které je věnované historii legendárního nápoje s velkou sbírkou dobových artefaktů – od původních plakátů z časů Belle Époque a starosvětských lahví až po multimediální přehlídku televizních a filmových reklam z druhé poloviny 20. století.

Vznikl totiž hned po první světové válce v roce 1919 v italské Padově a jeho zakladatelům trvalo sedm let, než výslednou chuť vybrousili do finální podoby s příjemným, hořkosladkým nádechem a krásnou oranžovou barvou (překvapí také poměrně nízký obsah alkoholu, pouhých 11 procent, zatímco třeba campari má 25 procent).

Ale přestože se aperol v severní Itálii pil (hlavně v oblasti kolem Benátek) po desetiletí, zbytek Evropy oslovil až v poslední dekádě jako součást Aperolu Spritz.

Jak namíchat Aperol Spritz

Také u nás popularita oranžového drinku stoupá. V loňském roce se v Česku prodalo na devět milionů drinků Aperolu Spritz, přičemž oproti předloňskému roku šlo o poměrně výrazný nárůst prodeje – a to o úctyhodných 33 procent.

Podobný úspěch zaznamenává aperol také v dalších částech Evropy. Za jeho vzrůstající oblibou stojí změna vlastníka – když Aperol koupila v roce 2003 skupina Campari, připravila pro něj velkolepou marketingovou kampaň zaměřenou hlavně na mladé lidi (byť v Itálii ho předtím pili spíše starší).

Evropský hit posledních let v podobě Aperolu Spritz boduje také u nás.

Evropský hit posledních let v podobě Aperolu Spritz boduje také u nás.

Navíc došlo ke kodifikaci přesné podoby drinku, neboť dříve se složení nápoje Aperol Spritz lišilo město od města, a občas dokonce i bar od baru. Ale nyní už se míchá v poměru tři díly prosecca, dva díly aperolu a jeden díl perlivé vody.

Za zrozením nápoje, jemuž se obecně říká Spritz, stojí údajně vojáci habsburské monarchie, kteří při tažení do severní Itálie v 19. století neměli k dispozici osvěžující pivo a místní víno pro ně bylo příliš silné. Proto ho začali ředit vodou sycenou bublinkami.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

VIDEO: Na co zírá mašinfíra. Velkolepá podívaná na trase z Košic do Prahy

Výhled z lokomotivy Siemens Vectron společnosti Regiojet v čele vlaku RJ 1012...

Nový seriál iDNES.cz zahajujeme přelomovým videem českého internetu. Jako vůbec první jsme natočili kompletní cestu...

VIDEO: Žebřík do nebe. Nová atrakce v Rakousku pro milovníky adrenalinu

V rakouských alpách postavili „žebřík do nebe“

Rakouskou oblast Gosaukamm znají hlavně horolezci. Nově si tu mohou všichni zájemci o dobrodružství vychutnat výstup po...

VIDEO: Kyslík jen za příplatek. Vtipná instruktáž rozesmála cestující v letadle

Vtipná palubní posádka bavila celé letadlo

Bezpečnostní instrukce patří k nejnudnější části cestování před vzletem letadla. Zpříjemnit pasažérům dlouhou chvíli se...

Vědci našli tajemství úspěchu Vikingů na moři. Lodě utěsňovali dehtem

Kvalitní lodě umožnily Vikingům daleké objevitelské cesty, v průběhu kterých...

Za nevídanými dobyvatelskými úspěchy Vikingů, severských nájezdníků, stály jejich pověstné štíhlé lodě. Rychlé, dobře...

Blesk nepotřebujete. Zaručené tipy jak udělat parádní fotografii v noci

Poměrně ojedinělý záběr na zasněžený Karlův most je fotografován časně ráno,...

Noční fotografování má mnoho kategorií, disciplín a podob. I když jde o poměrně náročnou disciplínu, o to více budeme...

Další z rubriky

Velký traverz Ukrajinou. Od Černého moře až pod Karpaty za pět dní

Jako z pohádky. Kamenec Podolský má hodně odlehlou polohu, ale krásnou a vzorně...

Do oblíbeného Zakarpatska jsme tentokrát jet nechtěli. Našim cílem bylo užít si Ukrajinu v místech, kam příliš mnoho...

Kde najít Kleopatru? Velká tajemství starého Egypta stále ukrývá písek

Ilustrační snímek

Čeští archeologové vyřešili jednu ze záhad starověkého Egypta: otázku ukládání soch do pohřebních komor. Jiné ovšem...

Vědci našli tajemství úspěchu Vikingů na moři. Lodě utěsňovali dehtem

Kvalitní lodě umožnily Vikingům daleké objevitelské cesty, v průběhu kterých...

Za nevídanými dobyvatelskými úspěchy Vikingů, severských nájezdníků, stály jejich pověstné štíhlé lodě. Rychlé, dobře...

Najdete na iDNES.cz