Takže aspoň kousek a začněme od snídaně. Ta nejoblíbenější je zároveň nejprostší: opečený bílý chléb pokapaný olivovým olejem. Olivový olej je základní a nejdůležitější surovinou andaluské kuchyně a Španělsko je v současnosti největším světovým producentem této suroviny. Co k obědu? Je-li horko, výborné osvěžení nabízí studená gazpacho, hustá rajčatová polévka s česnekem a - samozřejmě - olivami. Vněkterých barech nabízejí gazpacho dokonce jako nápoj, podává se v dlouhých úzkých skleničkách. Chcete-li si dát po polévce ještě něco menšího, prakticky ve všech hospůdkách, restauracích či barech vám nabídnou tapas - jakýsi studený talíř s rozmanitými pochoutkami, jako jsou býčí oháňka, olivy (jak jinak), sýr či šunka. Nabídnou-li vám pravou iberskou šunku, napřed si spočítejte, kolik máte peněz. Je to sice lahůdka, ale dost drahá. Připravuje se ze speciálního plemene černých prasat, která jsou krmena výhradně žaludy. Existují však i jiné, méně drahé druhy andaluské šunky. A jsme u večeře. K ní je třeba doporučit paellu, jakési španělské rizoto, považované za národní pokrm. Připravuje se na mnoho způsobů, základem je samozřejmě rýže, k níž se například přidává hovězí či vepřové maso, drůbež, dary moře,zelenina (pochopitelně i olivy) a zejména šafrán, který krmi dodává chuť a barvu. K zapití se hodí víno, jak jinak. Španělsko je největším producentem vinné révy v Evropě,na čemž se Andalusie podílí podstatnou měrou, a některé druhy vína jsou proslavené daleko v cizině. Kromě klasických vín se vyrábí v Andalusii několik specialit. V první řadě je to samozřejmě sherry, které si tak oblíbili na britských ostrovech, až se ze španělského vína stal téměř anglický národní nápoj. V okolí Malagy se zase vyrábí těžké dezertní víno Málaga, připravované z přezrálých hroznů. Dalším proslaveným nápojem je sangría. Základem je červené víno, do něhož se přidává džus, trocha brandy a ovoce: jablka, pomeranče či meloun. Sangría se obvykle míchá podle vlastních receptů. Ovšem vyzkoušet všechny se zrovna nedoporučuje, už po jednom džbánku nápoje vás druhý den může pekelně bolet hlava!
Andaluské pokrmy jsou jako tamní lidé
Takže aspoň kousek a začněme od snídaně. Ta nejoblíbenější je zároveň nejprostší: opečený bílý chléb pokapaný olivovým olejem. Olivový olej je základní a nejdůležitější surovinou andaluské kuchyně a Španělsko je v současnosti největším světovým producentem této suroviny. Co k obědu? Je-li horko, výborné osvěžení nabízí studená gazpacho, hustá rajčatová polévka s česnekem a - samozřejmě - olivami. Vněkterých barech nabízejí gazpacho dokonce jako nápoj, podává se v dlouhých úzkých skleničkách. Chcete-li si dát po polévce ještě něco menšího, prakticky ve všech hospůdkách, restauracích či barech vám nabídnou tapas - jakýsi studený talíř s rozmanitými pochoutkami, jako jsou býčí oháňka, olivy (jak jinak), sýr či šunka. Nabídnou-li vám pravou iberskou šunku, napřed si spočítejte, kolik máte peněz. Je to sice lahůdka, ale dost drahá. Připravuje se ze speciálního plemene černých prasat, která jsou krmena výhradně žaludy. Existují však i jiné, méně drahé druhy andaluské šunky. A jsme u večeře. K ní je třeba doporučit paellu, jakési španělské rizoto, považované za národní pokrm. Připravuje se na mnoho způsobů, základem je samozřejmě rýže, k níž se například přidává hovězí či vepřové maso, drůbež, dary moře,zelenina (pochopitelně i olivy) a zejména šafrán, který krmi dodává chuť a barvu. K zapití se hodí víno, jak jinak. Španělsko je největším producentem vinné révy v Evropě,na čemž se Andalusie podílí podstatnou měrou, a některé druhy vína jsou proslavené daleko v cizině. Kromě klasických vín se vyrábí v Andalusii několik specialit. V první řadě je to samozřejmě sherry, které si tak oblíbili na britských ostrovech, až se ze španělského vína stal téměř anglický národní nápoj. V okolí Malagy se zase vyrábí těžké dezertní víno Málaga, připravované z přezrálých hroznů. Dalším proslaveným nápojem je sangría. Základem je červené víno, do něhož se přidává džus, trocha brandy a ovoce: jablka, pomeranče či meloun. Sangría se obvykle míchá podle vlastních receptů. Ovšem vyzkoušet všechny se zrovna nedoporučuje, už po jednom džbánku nápoje vás druhý den může pekelně bolet hlava!
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...
Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy
Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků
Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...
Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln
Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Biologické zbraně, hadi a plyn. Ostrovy, které jsou plné podivností
Některé byste nejspíš ani vidět nechtěli, jiné zase vidět nesmíte. Další mizejí z atlasů, objevují...
Čůral jsem krev a stopoval. Cestovatel popisuje, jak poznával Venezuelu
Premium Dal si 48 dní, aby sám prošel 1 500 kilometrů dlouhý trek od hranic k hranicím a poznal exotickou...
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...
Jak voní Barma a jak chutná Kolumbie. Slepá cestovatelka vypráví
Premium Na otázku: „Proč cestujete, když nevidíte?“ Zuzana Habáňová lidem odpovídá: „A proč necestujete vy,...
VIDEO: Slavné havajské schody do nebe končí kvůli neukázněným turistům
Jedna z nejkrásnějších stezek na havajském ostrově Oahu počítá své poslední dny. Místní úřady se...
Prodej stavebního pozemku 1.022 m2, Ostašov u Liberce
Malinová, Liberec - Liberec XX-Ostašov
4 905 600 Kč