Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Andaluské pokrmy jsou jako tamní lidé

aktualizováno 
Navštívit Andalusii a neochutnat něco z tamních specialit je podobný hřích jako strávit dovolenou ve Francii a ani jednou se nenapít vína. "Andalusie je to pravé Španělsko," říkají na potkání starousedlíci a své tvrzení vztahují samozřejmě i na kuchyni. Jako by se v ní promítala nátura místních lidí, kteří si neradi dělají zbytečné starosti, nikam nespěchají, a především si vychutnávají života. Říká se,že popsat rozmanitosti andaluské kuchyně je stejně marné jako boj Dona Quijota s větrnými mlýny.

Takže aspoň kousek a začněme od snídaně. Ta nejoblíbenější je zároveň nejprostší: opečený bílý chléb pokapaný olivovým olejem. Olivový olej je základní a nejdůležitější surovinou andaluské kuchyně a Španělsko je v současnosti největším světovým producentem této suroviny. Co k obědu? Je-li horko, výborné osvěžení nabízí studená gazpacho, hustá rajčatová polévka s česnekem a - samozřejmě - olivami. Vněkterých barech nabízejí gazpacho dokonce jako nápoj, podává se v dlouhých úzkých skleničkách. Chcete-li si dát po polévce ještě něco menšího, prakticky ve všech hospůdkách, restauracích či barech vám nabídnou tapas - jakýsi studený talíř s rozmanitými pochoutkami, jako jsou býčí oháňka, olivy (jak jinak), sýr či šunka. Nabídnou-li vám pravou iberskou šunku, napřed si spočítejte, kolik máte peněz. Je to sice lahůdka, ale dost drahá. Připravuje se ze speciálního plemene černých prasat, která jsou krmena výhradně žaludy. Existují však i jiné, méně drahé druhy andaluské šunky. A jsme u večeře. K ní je třeba doporučit paellu, jakési španělské rizoto, považované za národní pokrm. Připravuje se na mnoho způsobů, základem je samozřejmě rýže, k níž se například přidává hovězí či vepřové maso, drůbež, dary moře,zelenina (pochopitelně i olivy) a zejména šafrán, který krmi dodává chuť a barvu. K zapití se hodí víno, jak jinak. Španělsko je největším producentem vinné révy v Evropě,na čemž se Andalusie podílí podstatnou měrou, a některé druhy vína jsou proslavené daleko v cizině. Kromě klasických vín se vyrábí v Andalusii několik specialit. V první řadě je to samozřejmě sherry, které si tak oblíbili na britských ostrovech, až se ze španělského vína stal téměř anglický národní nápoj. V okolí Malagy se zase vyrábí těžké dezertní víno Málaga, připravované z přezrálých hroznů. Dalším proslaveným nápojem je sangría. Základem je červené víno, do něhož se přidává džus, trocha brandy a ovoce: jablka, pomeranče či meloun. Sangría se obvykle míchá podle vlastních receptů. Ovšem vyzkoušet všechny se zrovna nedoporučuje, už po jednom džbánku nápoje vás druhý den může pekelně bolet hlava!


Autor:




Nejčtenější

Přistání na řece Hudson
Zázrak na řece Hudson. Přistání, které se zapsalo do letecké historie

Úžasná přirozená ranvej. Široká, rovná. Ne příliš rušná. Až na to, že její povrch tvoří vodní hladina, na níž neplánovaně přistál airbus se 150 pasažéry. Po...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Léky, kosmetika, notebook. Jak zabalit kufr do letadla a projít kontrolou

Paříž, Řím, Barcelona. Podzim je ideálním obdobím pro cesty po evropských metropolích. Ve městech už není tolik turistů a počasí vybízí k bloumání v ulicích....  celý článek

Tyrkysová hladina jezera Iskanderkul
Odpočívejte, vodky popijem. Tádžické Fanské hory překypují vstřícností

Fanské hory v severozápadní části Tádžikistánu jsou vyhlášené svými tyrkysovými jezery a dechberoucími scenériemi. Díky své kráse byly hojně navštěvovány již v...  celý článek

Další z rubriky

Značka na golfovém hřišti v Austrálii upozorňující na přítomnost žraloků.
Už žádné další útoky žraloků. Australské pláže budou hlídat drony

Austrálie vyšle na pláže bezpilotní letouny s kamerami, aby hlídaly výskyt žraloků u pobřeží a okamžitě vysílaly poplach pobřežní hlídce a na chytré hodinky...  celý článek

Jezero Como patří k těm lokalitám, kam se dá z Česka snadno zaletět na víkend....
Kam létat v zimě: k moři v Maroku se dá dostat už za pětistovku

Nebe nad Evropou nikdy nebylo tak plné, ceny za leteckou dopravu tak nízké a pro cestovatele z Česka se nově přibližují i některé destinace, do kterých...  celý článek

"V den mých pětadvacátých narozen jsem se ráno podíval na svou kočku a uvědomil...
Moje kočka si žila lépe než já, říká muž, který brázdí svět bez motorů

V pětadvaceti opustil dobře placenou práci a rozhodl se věnovat své vášni – pomalému cestování. Dave Cornthwaite ukrajuje kilometry na paddleboardu, kajaku,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.