Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Americky sendvic se do normalnich ust nevejde

  7:32aktualizováno  7:32
- Tak co, uz jste meli moznost okusit americke donaty? Mnozi uz asi ano. A prave ti mnozi mi mohou namitnout, ze kobliha neni jedinou posedlosti Americanu, s niz se setkali. Vedle uz take jednou vzpominanych muffinu (mafin je vlastne neco jako babovicka rovnez s ruznorodymi prichutemi - mj. ostruzinovou, makovou, citronovou, cokoladovou, boruvkovou -, coz bychom my doma mohli povazovat za "normalni", ale uz mene zkusenosti mame s pouzitim mrkve nebo dokonce kukurice v pecivu -, ale mohu vas ujistit, ze je to take chutne), ktere jsou prodavany skoro na kazdem roku obdobne jako koblihy, zaujme kazdeho turistu domorodec dychtive pojidacici sandwich. Sendvice jsou dalsi posedlosti Americanu.

Vedle americkych sendvicu vypadaji nase oblozene
chlebicky (jakkoliv mohutne naparadene salaty a strouhanym syrem) bez
nadsazky jako vyplasene jednohubky. Vidite, a takove - tedy open face -
otevrene, tady popularni nejsou a temer nikde se s nimi nesetkate.

     Takze sendvice. To uz je opravdu jidlo. Kdyz jsem je videla poprve,
nemohla jsem pochopit, jakze je mohou stravnici dostat do ust. A taky
nedostanou. S tim se uz pocita. Ale nikoho to z tech, co si je
objednaji, nestresuje. Vzdyt existuje docela pohodlny zpusob,  jak
takovy sendvic sporadat. Uhodli jste: RUKAMA. Myslim, ze nikde na svete
neuvidite v kultivovane a technicky rozvinute zemi lidi tak casto jedici
rukama jako prave na tomto kontinentu.  Evropske pristehovalce to
privadi zpocatku z miry: sahat do nesporadatelne housky ci chleba
(ktereho je tady nejmene na dvacet druhu, pricemz nejoblibenejsim je
bily a whole wheat, podobajici se svou konzistenci a vizazi spise hoube
nezli chlebu)  nebo vybirat ty nejchutnejsi kousky prilohy ci hlavniho
jidla z "pita breadu" (tj. bezkvasnicova placka, ostatne podle odborniku
na stravovani pry nejzdravejsi druh chleba vubec) - to bylo nad jeho
evropske predstavy o jakemkoliv stravovani.  Nicmene je to tak.  A
rukama se ji vsude, a i za necekanych okolnosti,  a to i presto,  ze se
nabizi pribor nebo lzicka. Ono je to totiz nejpohodlnejsi, nejjistejsi a
take nejjednodussi - french fries (smazene hranolky),  chicken wings
(kureci kridylka),  Kentucky Fried Chicken (vyhlasene smazene kousky
kurat KFC),  hamburgery i ony klasicke sendvice.  To jsou ta nejznamejsi
jidla,  ktera projdou nejdrive stravnikovyma rukama,  nezli si je spusti
do zaludku.  Jestlize budete  podrobeni onou zkouskou snist sendvic
nalozeny vsim moznym a jeste prolity kecupem ci ruznymi druhy dresingu,
pak vam garantuju,  ze si na pomoc ty svoje ruce take zavolate.

     Sendvice chce jist (a tim padem i prodavat) kazdy.   A s tim i
stravovaci byznys uz pocita.  Ten, kdo se zabyva jidlem, pocita se
stolem ci pultem, kde se budou "vyrabet" sendvice.  Ono to ani moc
nepotrebuje.  Predstavte si oblozeny chleba nebo housku (mimochodem
velkou jako chlapska dlan).  Vlastne - presneji receno - vystlany vsim
moznym.  A protoze strava v Kanade je skutecne za babku, tak vyrobit
takovy sendvic take.  Ale za babku se uz prodat nemusi.  Takovy dobry
sendvic  prijde zhruba na 3.95 (plus taxa, coz je zhruba 4.50 dolaru,
pricemz minimalni hodinova mzda cini 6.85).  O nic levnejsi neni ani
syrovy ci zeleninovy (vegetable - posedlost vegetarianu),  a nakonec by
podnikatele nebyli podnikateli, kdyby takovy trend vegetarianske stravy
hned nepodchytili prodejem s lakave znejicimi nazvy.  K nejpopularnejsim
sendvicum vubec patri tzv. Club House Sandwich, coz jsou tri platky one
chlebove houby nad sebou, ktere jsou prolozeny obvykle platky syra,
sunkou, slaninou a ochuceny listovym salatem, rajcaty a majonezou.

     Sendvice ve stravovani Americanu maji skutecne vysoke postaveni,
coz dokumentuje i fakt, ze se dostaly i do jidelnicku.  Ano, sendvice
maji svoje menu, a kdyz ne separatni, tak jsou alespon  jeho dustojnou
soucasti - a to vsude:  v bistrech, restauracich i hotelech. Se
sendvicem se setkate proste vsude.

    A tak na teto vseobecne poptavce jsou zalozene i vetsi
specializovane byznysy. Ty jsou pravidelnymi dodavateli sendvicu do
"kantyn" v bankach, vyrobnich podnicich, nemocnicih, ve skolach,
uradech, kulturnich centrech atp. Jsou nedilnou soucasti nabidky v
coffeetrukcich (neco jako pojizdna kantyna, ktera zajizdi do mist, kde
nejsou restauranty ci stravovany, ale uz tam funguje nejaky ten vyrobni
podnik).

     Jeden takovy podnik existuje i tady v Bramptonu, ve meste o 260 000
obyvatelich, ktere je od centra Toronta vzdaleno zhruba 45 minut jizdy
autem. Jmenuje se Festive (znamena slavnostni) Food Catering  LTD. a
zamestnava zhruba 20 lidi (vcetne onech ridicu coffeetrucku, kterym je
firma pronajima s podminkou, ze je vyhradnim dodavatelem stravy ).
Majitele jsou hned tri a kazdy z nich se stara o neco jineho (jeden o
stravovani, dalsi o coffeetrucky, treti o ekonomiku). Vsichni jsou
italskeho puvodu a podle toho take vypada i nabidka jidla:  soustreduji
se na sendvice a na varena jidla. A pri teto prilezitosti prodaji  i ten
svuj puvod.  Maji totiz to stesti, ze italska kuchyne je v Kanade
uprimne oblibena, takze kde je to jen mozne, tak to zni "skoroitalsky".
Do sendvicu pouziji vsechno, vcetne  chutnych meatballs na italsky
zpusob (masove kulicky z mleteho masa zalite rajcatovy - italskym -
sosem),  parky, klobasky, salamy, ruzne druhy syru, corned beef apod. Na
jidelnicku se denne mimo to objevi i dva druhy polevek a pet druhu
vareneho (vzdy cerstveho) druheho jidla.  Jidelnicek je pripraven na
kazdy tyden a kazdy den ma jinou skladbu a take svoji specialitu. V
prumeru denne vyexpeduje firma na 600 porci  tepleho jidla (nepocitaje v
to polevky, ktere prodavaji za 75 centu v kelimku) a na 5000 kusu
sendvicu, pricemz nejtezsim dnem pro tento provoz je nedele, kterou
vlastne tyden zacina a vyrobi se pres 6000 sendvicu; "odpocinkovym" dnem
je ctvrtek  (jimz tyden konci) a to se jich vyrobi "jenom"  kolem 3000.

     Ktere sendvice jedi Kanadane nejradeji?  K nejoblibenejsim patri ty
s kurecim ci krutim masem, se sunkou, lososem, tunou, krabem, ale i
zeleninove, a divte se (protoze udelat rizek povazuji kanadske zeny za
zazrak)  rizky - veprove nebo kureci. Z nejakeho mne neznameho duvodu
pristoupil zakaznik na tichou dohodu, ze veprovemu rizku rika veal (coz
je teleci), a proto se takovemu sendvici rika Veal Sendwich (a podle
prichute napr. s palivou nakladanou paprikou, s chilli, smazenou
paprikou sladkou, ci z barbeque sosem), anebo s  majonezou, kterou
Americane vseobecne primo zboznuji...

     A jaky sendvic bude chutnat vam? Muzete si vybrat sami. a to
dokonce na strankach Internetu, kam se takove posledlosti dostalo te cti
byt videna verejnosti co nejsirsi - receptar se vsim vsudy s nazvem Jak
designovat sendvic.  Ale zcela vzacne je receptar uzavren i vtiravou
otazkou: Jste sendvicem posedly?, a hned i odpovida:  Gratulujeme,
navstivte psychiatra, pohybujete se na hranici blizke smrti... Protoze,
co si budeme namlouvat - sendvicem proste ke zdravi dojit nemuzes.


Z Bramptonu srdecne zdravi Vera Kohoutova.

Autor:




Nejčtenější

Petrova bouda v Krkonoších už zvenčí opět vypadá jako horská chalupa...
VIDEO: Krkonošská Petrovka už vypadá jako horská bouda, je pod střechou

Petrova bouda na hřebenech Krkonoš, kterou před šesti lety zničil požár, už znovu vypadá jako horská chalupa. Přes léto dostala dřevěná okna a střechu. Zima...  celý článek

Pokuta za porušení zákazu kouření na thajských plážích může dosáhnout až 100...
Za cigaretu u moře pokuta 60 tisíc. Thajsko zakazuje kouření na plážích

Jedna z nejpopulárnějších turistických destinací zavádí od 1. listopadu zákaz kouření na vybraných plážích. Thajský turistický úřad k zákazu přistoupil poté,...  celý článek

Tak samozřejmě, polévání slečen v bikinách šampaňským je přesně to, o čem muži...
Ostrov bude plný sexu, drog a alkoholu, láká na svou dovolenou agentura

Neomezený sex, dvě dívky denně, vstřícný postoj k drogám, alkoholu a jídla, co hrdlo ráčí. Čarokrásné pláže, party na jachtě. Ony čtyři dny na soukromém...  celý článek

Sedlo Zbojská
Divoký výlet do historie. Malý Slovenský ráj zbojníka Jakuba Surovca

Ve stínu legendárního Juraje Jánošíka působil v 18. století na Slovensku zbojník nemilosrdného jména Jakub Surovec. Jeho domovským rajonem byla oblast...  celý článek

V Kerkyře na Korfu je nejmenší přistávací ranvej v jižní Evropě
VIDEO: Káva a letadla nad hlavou. Pohodová atrakce na řeckém ostrově

Na Korfu je jedna z nejmenších přistávacích ranvejí v jižní Evropě. Piloti musí mít speciální výcvik, neboť z jedné strany je moře a z druhé nejvyšší hora...  celý článek

Další z rubriky

Celý svět i Peruánci tradičně spojují "objevení" skalního města Machu Picchu se...
Panika mezi cestovateli: Povolení na Machu Picchu budou do Vánoc pryč

Pokud plánujete cestu na Machu Picchu cestou Inků, zarezervujte si ihned povolení. Letos se totiž vydávají o tři měsíce dřív než obvykle a předpokládá se, že...  celý článek

Sedlo Zbojská
Divoký výlet do historie. Malý Slovenský ráj zbojníka Jakuba Surovca

Ve stínu legendárního Juraje Jánošíka působil v 18. století na Slovensku zbojník nemilosrdného jména Jakub Surovec. Jeho domovským rajonem byla oblast...  celý článek

Japonští turisté před bazilikou Sacré-Couer
Čekají Paříž z filmů a realita je šokem. Japonci z toho i zvracejí

Paříž, město lásky a světel, je především díky filmům a seriálům známá jako jedno z nejromantičtějších míst na světě. Ovšem pro některé turisty je realita tak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.