Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Americká posedlost zvaná "DONUT"

  16:11aktualizováno  16:11
- Tak uz ho mame tady: jaro priletelo i do Kanady a rozprostrelo svoje kridla zelene, slunecniho svitu a tepleho vanku. Ulice se hemzi lidmi, kteri si po dlouhem neprijemnem predjarnim pocasi konecne mohou svleknout nepohodlne svetry a plaste a nazout lehke korkace ci kecky a vyrazit ven. Dalnice jenom bzuci vozy rychle ujiizdejicimi do prirody. Presne tak, jak jsme na to tady zvykli - jaro se vylouplo temer pres jedinou noc. Centrum Toronta se jen vari. Turiste, koupechtivi dychtivci z ruznych koutu Ontaria ci Kanady, kteri si schovavali svoje ukojeni na lepsi pocasi, dostali svou prilezitost.
A tak sup do ulic, nejlepe v sobotu ci v nedeli, to neni nic na praci - pokud clovek zrovna v nejakem tom "fast foodu" neni zrovna zamestnan. Tam totiz neexistuje provozni doba, zejmena na ve ctyriadvacetihodinovkach, na jejichz  oknech (z nichz vidi konzument svet jako na dlani) napisy hlasaji: "Otevreno 24 hodiny denne, sedm
dnu v tydnu po cely rok". Fajn pro hladovce, ne tak  fajn pro zamestnance. Ale na majiteli  je, aby  hodiny rozhodil mezi zamestnance.  Ve vetsine takovych jich hodne pracuje  na polovicni uvazek (tzv. part time) - zejmena v odpolednich a nocnich smenach, kdy jsou zamestnavany zeny (ktere pres den pecuji o deti) anebo studenti, jimz kazdy cent pri studiich prijde vhod. Prave v dobe letni aktivity se studenty takove fast food story a restauranty (Submarin, Donut Shopy, Kentucky Fried Chicken, Pizza apod.) skutecne jen hemzi. A na jejich adresu lze rici jen to nejlepsi: jsou velice pratelsti a podavaji servis na profesionalni urovni.
     A vite, ze je docela prima mit moznost kdykoliv si nekam sednout mezi lidi ? Nejcasteji do Donut Shopu ( cti donat sopu). Co ze to je?  Tak DONUT je neco, co je pro Americany tak typicke, jako je typicke pro zimu snih - miluji svoje donaty a svuj cup of coffee zrovna tak jako miluji svoje steaky. Maminky nam smazily koblihy ve svatecni dny, tady  jsou americke koblihy na odbyt ve velkem. Na metraky, na tuny. Americane miluji donaty na vsechny mozne zpusoby. A protoze to podnikatele vedi, tak vymysleji - vymysleji nejen prihodnejsi pojmenovani svych obchodu, ale  vymysleji predevsim nove a nove typy koblih. Zatimco v USA muzete navstivit napr. Dunkin Donuts, Donut Restoration, Joe's Donut, Daylight Donuts, Winchel's Donuts, Mr. Donut ci Daddy's Soul donuts aj., v Kanade jsou nejznamejsimi Country Style Donut Shop , Tim Hortons, Galaxy Donut Shop, Coffee Time Donuts, The Donut Castle, Goodtimes Donut & Deli, Mary's Great Donuts, Select Cafe & Donuts a dalsi. Na kazdem rohu kazde ulice naleznete oazu donatove pohody a kavove vune. Americane jedi sve donaty na snidani, na svacinu, po obede i po veceri. Objednavaji je k ruznym prilezitostem, nechavaji si je balit s sebou, jedi je  cestou po ulici, behem jizdy autem, zvou na ne sve pratele. Obchodnici, kteri chteji projednat podrobnosti sveho podniku, zasednou do Donut Shopu; milenci  si hladi ruce, pricemz v nich trimaji donaty;  deti natahuji rucky po onech sweet nothings (sladka nic, coz jsou malinke koblizky tak akorat jednou do pusy). V Donut Shopech se diskutuje, projednava, podepisuje, ceka na nekoho, ctou se noviny, debatuje o sportu a penezich v nem, o nadrizenem ci o ucesu kolegyne. Donut Shopy   jsou prvni zastavkou tech, kteri prave pricestovali do Toronta - kafe a kobliha, to je to, co je po dlouhe ceste postavi na nohy. A v nekterych se jeste dokonce smi i kourit. To neplati o Torontu, kde zhruba pred tremi lety zavladlo  protikuracke tazeni.
     Donaty jsou kapitola sama pro sebe. Retezy stejnojmennych Donut Shops (tzv. chain) zarucuji vybornou kvalitu a chut, takze at jdete kamkoliv do stejnojmenneho, maji tam koblihy totozneho sortimentu, totozne chuti a totozne ceny. To prisne
kontroluje head office toho ktereho chainu. Centralne se totiz pripravuji receptury a mixy mouk, ktere jsou rozvazeny po vsech donatarnach. Stejne je tomu i s naplnemi, polevami a dalsimi odrudami donatu, jako je napr. eclair se slehackovou naplni ci cake (kejk) donut. Tech druhu donatu, ktere jsem stacila napocitat, je kolem osmnacti. Ne vsechny jsem dosud ochutnala, ale velmi mile me prekvapil ten s toastovanou kokosovou mouckou ci glazed old fashion. Cukrova poleva se na americkem stylu peciva pouziva velice casto a konzumenti ji miluji stejne jako cokoladovou. Anebo jello - ta straslive preslazena imitovana prichut ovoce -  boruvek, jahod, merunek, jablka.  A co jeste Americane miluji - je skorice - cinnamon, takze nechybi ani na koblize. Takovy apple cinnamon donut je opravdu  chutny a i osvezujici.
     A jak to majitele delaji, ze  maji pecivo stale cerstve? Proste je pecou (resp. smazi) v kazdem storu pro vlastni potrebu sami. Zadny majitel takoveho shopu by si nedovolil prodavat "gumovy" donut. Tam, kde jsem pracovala, smazili donaty ze 150 poundu mouky denne vzdy o desate vecer. Majitele zamestnavaji vlastni bakers (pekare) jen na nocni smenu, aby uz kolem jedne v noci bylo cerstve pecivo v regalech. Do obchodu se jich nanosilo jen tolik, kolik se momentalne potrebovalo. To proto, aby ty zbyvajici neokoravaly a nevysychaly. V kazdem takovem storu totiz maji prinejmensim vykonne ventilatory, nejcasteji vsak vyborne a spolehlive pracujici vzduchotechnicke zarizeni. Kdyz je zima, tak donatarny vyhriva, a naopak. Takze Donut Shops  jsou jedinecnym mistem, kde clovek muze v dobe dusneho letniho vedra s vysokou vlhkosti ( zaznamenali jsme teploty i 43 stupnu Celsia) nalezt vychlazeny a osvezujici kout pro vylusteni sve krizovky.
    O donatech a obchodech (ci kafiteriich) s donaty,muffiny (cti mafiny), skoricovymi buchtami apod. by se dalo psat jeste hodne a dlouho. Co je vsechny do jednoho spojuje, je srdecne mirumilovne naladeni tech, co tam zavitaji na to svoje cup of coffee medium size double- double (stredne velky kelimek kavy s dvojitym kremem a dvojitym cukrem) a maple glazed donut to go (s sebou) ... 
         Takze, az budete mit prilezitost, nenechte si atmosferu donataren ujit - na ochutnani donatu s vonavym cerstvym kafickem si pripravter dva (kanadske) dolary (tax included). Preji Vam prijemne posezeni...
 
Z Toronta sve ctenare srdecne zdravi a hezky den preje Vera Kohoutova.    
Autor:


Témata: Cukr, Soul


Nejčtenější

Cyklovznášedlo Hydrofoiler XE-1 od novozélandské společnosti Manta5
Elektrokolo pro jízdu na vodě. Novozélanďani uvádí do předprodeje bombu

Novozélandská značka Manta5 vyvinula a začne brzy prodávat Hydrofoiler XE-1, speciální vodní e-kolo z karbonu, které využívá kombinaci technologií kluzáku či...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Léky, kosmetika, notebook. Jak zabalit kufr do letadla a projít kontrolou

Paříž, Řím, Barcelona. Podzim je ideálním obdobím pro cesty po evropských metropolích. Ve městech už není tolik turistů a počasí vybízí k bloumání v ulicích....  celý článek

Tyrkysová hladina jezera Iskanderkul
Odpočívejte, vodky popijem. Tádžické Fanské hory překypují vstřícností

Fanské hory v severozápadní části Tádžikistánu jsou vyhlášené svými tyrkysovými jezery a dechberoucími scenériemi. Díky své kráse byly hojně navštěvovány již v...  celý článek

Další z rubriky

Tyrkysová hladina jezera Iskanderkul
Odpočívejte, vodky popijem. Tádžické Fanské hory překypují vstřícností

Fanské hory v severozápadní části Tádžikistánu jsou vyhlášené svými tyrkysovými jezery a dechberoucími scenériemi. Díky své kráse byly hojně navštěvovány již v...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Léky, kosmetika, notebook. Jak zabalit kufr do letadla a projít kontrolou

Paříž, Řím, Barcelona. Podzim je ideálním obdobím pro cesty po evropských metropolích. Ve městech už není tolik turistů a počasí vybízí k bloumání v ulicích....  celý článek

Na západě Francie se můžete přes Airbnb ubytovat třeba v letadle.
Recept na nudu na cestách. Noc v letadle, věži či perníkové chaloupce

Sdílená ekonomika nerezonuje jen v oblasti služeb pro přepravu osob, ale také na poli krátkodobého ubytování. Celosvětová platforma Airbnb získává stále více...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.