Zažít víno u Bratislavy jinak: na vinařském safari a s rybízovým burčákem

„Vyzkoušíme první terénní úsek,“ volá se smíchem řidič Martin Szabó a veteránská vojenská šestikolka Steyr-Puch Pinzgauer se škrábe do strmého vršku mezi vinicemi ve Svätém Juru u Bratislavy. Účastnící vinařského „safari“ se se smíchem natřásají na plachtou překryté korbě, adrenalinovo-gastronomické dobrodružství právě začíná.

Zhruba tříhodinové putování teréňákem po kopečcích a vinohradech obklopujících Svätý Jur představuje ojedinělý způsob, jak poznat vinařství v Malých Karpatech z trochu jiného úhlu než při tradiční ochutnávce ve sklípku.

„Nechceme návštěvníky zavírat do sklepa, říkali jsme si, že je radši vezeme do přírody – tam, kde se réva pěstuje,“ vysvětluje charismatický průvodce a řidič v jedné osobě.

Slovo příroda pak během projížďky opakuje pravidelně. Třeba když povídá o tom, jak nechává mezi řádky na vinici růst trávu, která pomáhá zadržet vlhkost, nebo jak do půdy vrací matoliny zbylé po lisování hroznů. Anebo když vypráví o unikátní svätojurské kvasince.

Zpustlý vinohrad nad Svätým Jurom

Příroda se koneckonců během safari jízdy připomíná dost hlasitě sama. Ne všechny zdejší vinice jsou totiž jako z marketingových propagačních brožur. Část majitelů, kterým se po revoluci pozemky vrátily, už na socialismem zpřetrhané vazby a vinařské tradice nenavázala. A na pár místech je dobře vidět, jaká džungle může na místě takového zapomenutého vinohradu vyrůst. Místní pro něj mají i speciální pojmenování – pusták.

Dunaj, nejen řeka

Dunaj je odrůda vyšlechtěná na Slovensku křížením Muscatu Bouchet, Oporta a Svatovavřineckého. Dává vína jižního typu vonící po přezrálých višních až čokoládě.

Jeden takový pusták vrací teď Martin Szabó zpět k životu, je to však běh na hodně dlouhou trať. Zanedbanou vinici je potřeba nejprve vyklučit od všeho, co se na ní za dlouhé roky nashromáždilo. Pak nechá půdu nějaký čas regenerovat jen travou a nízkým porostem. „Po pěti až šesti letech přípravy pak začneme s novou výsadbou,“ říká.

Během rozprávění o révě je samozřejmě čas i na samotné víno. Kde si ho také vychutnat lépe, než přímo na místě, kde se rodí. Do skleniček tak postupně putuje Müller Thurgau a Ryzlink vlašský, dvě nejrozšířenější odrůdy na svätojurských svazích. A po nich i raritní Donaurielsling z panenské sklizně nebo v Česku zatím nepříliš známá Pesecká Leánka. Taky jedno rosé a na závěr slovenský novošlechtěnec Dunaj, který tu rychle nabírá na popularitě. Všechny vyrobené bez chemie a stabilizované jen nezbytným množstvím síry.

Průvodce WIne Safari Martin Szabó s lahví vína odrůdy Donauriesling na jedné ze zastávek

Na závěr pak Martin rukou podrtí čerstvě natrhané hrozny a z kyblíku do skleniček rozlévá opojně voňavý slaďounký mošt, který v tu chvíli chutná líp než jakékoli dezertní víno. A vůbec nevadí, že je nealkoholický.

Vinařské safari po téměř třech hodinách, které utekly jako voda, končí. Kdo by však neměl dost, může si domluvit i hodování ve vinohradech a další tři hodiny si užít přípravou červeného zelí a opékáním bramborových lokší k pečeným kachnám.

Rybízák na Devíně

Klasických vín se dá v Bratislavě a nejbližším okolí ochutnat moře, ať už přímo ve vinařstvích nebo v nespočtu vinoték. Nějakých deset kilometrů od centra slovenské metropole si lze však dopřát víno z trochu netradiční suroviny, z rybízu. Pod hradem Devín, na soutoku Moravy a Dunaje, sídlí vinařství Thebener zaměřené na výrobu rybízových, převážně polosladkých vín. Nejde přitom o módní výstřelek poslední doby, firma se odvolává už na více než stoletou tradici.

U jejího zrodu stál počátkem dvacátých let minulého století Alois Sonntag, který rybíz pěstoval i vykupoval z dvousethektarových plantáží a původně jej zpracovával na džemy, sirupy a podobné produkty, jež následně exportoval do zemí někdejší monarchie. S jejím rozpadem si musel najít nový výrobní program – a našel ho v rybízovém víně.

„Dokázal tehdy vyrobit nějakých 170 tisíc litrů, během roku je všechny prodal. A postupně začal ze světa vozit i mezinárodní ceny,“ vypráví provozní vedoucí Sali Salihi. Původní Sonntagův rybízák měl přitom 90 gramů cukru na jeden litr, dnešní verze je dietnější a vystačí si jen s 45 gramy cukru. „Pan Sonntag také dělal jen jeden druh, my jich dnes vyrábíme čtyřiadvacet,“ dodává Salihi s tím, že aktuální roční produkce se pohybuje okolo 200 tisíc litrů.

V sezoně se pod hradem Devín podává i rybízový burčák. Ten ve džbánku je z bílého rybízu.

Stejně jako klasické víno, musí i to rybízové projít fází, kdy se z nakvašených bobulek stává burčák. A i ten se dá v září pod Devínem ochutnat. Oproti hroznovému je sladší – i zásluhou přidaného cukru, který se při výrobě musí rybízovým kuličkám při kvašení dosypat – a třeba ten z bílého rybízu voní po muškátu a vanilce.

S tradičním vínem se pak dá narýsovat ještě jedna paralela. I to rybízové se dá totiž archivovat a regály v zrekonstruovaném sklepě vinařství Thebener skrývají i pěknou řádku notně zaprášených lahví. „Rybízová vína se časem zahušťují, stávají se plnější. Nedávno jsme ochutnávali víno z roku 2007 a bylo pořád dobré,“ říká Sali Salihi.

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  2.5 8:08

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Už toho máme dost! Jak se populární destinace perou s přemírou turistů

1. května 2024

Velké pokuty za prkotiny, deklasování turistů na chodící peněženky, vytváření organizovaného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rekordní jeskyně světa. V unikátním žebříčku je zastoupené i Česko

2. května 2024

Po celém světě bychom napočítali více než 1 200 veřejnosti přístupných jeskyní, které ročně...

Český výletník: Kde Československo nezaniklo. Hranice roztrhala dvě obce

27. dubna 2024

Vždycky mě lákalo vidět, jak vypadá osada Sidonie na Zlínsku, jejíž část se „stěhovala“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Poutní místa v Česku zažívají renesanci, říká autor populární knihy

26. dubna 2024

Lidé stále častěji hledají lokality, kde mohou uniknout před dnešním komplikovaným světem. Návod na...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  2.5 8:08

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Rekordní jeskyně světa. V unikátním žebříčku je zastoupené i Česko

2. května 2024

Po celém světě bychom napočítali více než 1 200 veřejnosti přístupných jeskyní, které ročně...

Už toho máme dost! Jak se populární destinace perou s přemírou turistů

1. května 2024

Velké pokuty za prkotiny, deklasování turistů na chodící peněženky, vytváření organizovaného...

OBRAZEM: Nejlepší místa na světě, kde se můžete vydat po stopách dinosaurů

30. dubna 2024

Už pětašedesát milionů let se po povrchu naší planety neprochází. Ale to neznamená, že byste je...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...