Tisíc létajících kuchařů. Jak se vaří nejlepší catering do letadel

Také láska k létání prochází žaludkem. Jenže proklaté hladolety přibývají. Naštěstí stále létá dost společností, na jejichž palubách vítězí dobré jídlo a úsměvy letušek nad hladem a arogancí leteckých držgrešlí. Nahlédli jsme do kuchyně společnosti Do&Co, v níž podle žebříčku Skytrax připravují jedny z nejlepších jídel do letadel.
Pozor, to je pouze předkrm. Hlavní jídlo se bude servírovat později.

Pozor, to je pouze předkrm. Hlavní jídlo se bude servírovat později. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Vstoupit do obří kuchyně istanbulské cateringové společnosti byl zážitek sám o sobě. V několika místnostech kmitaly desítky kuchařů, jejich pomocnice plnily připravená jídla do malých leteckých krabiček a ty ukládaly do známých železných boxů, se kterými zápasí letušky v úzkých uličkách letadel.

Balilo se tu sushi, griloval kebab a pekly ryby. Už na první pohled to vypadlo jinak než „nemastné, neslané“ jídlo od Hrocha, který léta dodával občerstvení do českých letadel. A co teprve když jsme usedli na testování připraveného jídla do kožených sedaček. Čekal na nás grilovaný lilek, čerstvý salát, tzatziki, cizrna. A pak se podávala výborná ryba, kterou vystřídal výběr čokoládových dezertů.

Krevety nebo losos

Kolekce jídel připravovaných v obřích kuchyních istanbulské centrály je nebývale široká. U jednoho stolu balil zručný kuchař oblíbené sushi rolky, u dalšího se dělaly čerstvé, opět ručně balené ravioli a o kus dále grilují kuchaři maso. A to na tradičním grilu s dřevěným uhlím, který dává kebabu či rybám výtečnou, autentickou chuť.

Každý den opouští zdejší kuchyni tisíce a tisíce jídel.

Vše nachystáno. V poslední místnosti už čekají naplněné kontejnery s jídlem na převoz do letadel.

Stejný důraz kladou kuchaři na předkrmy, mezi nimiž se objevují čerstvé krevety, plátek lososa či nejrůznější mezze, tedy oblíbené orientální pochoutky, jako je třeba hummus, lilková pomazánka či svěží salát s jogurtem. Také doba mezi výrobou jídla a jeho konzumací je poměrně krátká – často jen tři, čtyři hodiny.

Tisíc kuchařů v oblacích

Díky spolupráci s Do&Co se například Turci vyšvihli mezi jednu z nejlepších leteckých společností z pohledu servírovaného jídla, když za rok 2014 získali první cenu za jídlo v business třídě a druhé místo za jídlo v economy (po Thajcích).

Navíc kvalita je zjevně setrvalá, neboť v následujícím roce 2015 získali dvě stříbra a v letošním roce opět první místo za business a třetí za economy. Vděčí za to i přítomnosti profesionálního kuchaře na všech letech v business třídě, který se dokonce zabývá tím, v jakém propečení chtějí mít cestující steak (na linkách se střídá celkem tisíc létajících kuchařů).

Společnost Do&Co, kterou založil Attila Dogudan (po otci Turek, po matce Rakušan), zajišťuje jídlo také pro další prestižní společnosti, třeba dubajskou Emirates či Etihad z Abu Zabí. A díky tomu svým způsobem vrací lidem radost z létání.

Překvapení pro cestující v třídě Economy. Dneska se budou podávat lahodné krevety.

Kradou nám zážitky

„Létání je pro mě komplexní zážitek, těším se na příjemné letušky, dobré jídlo či skleničku vína na palubě. Evropské aerolinky tohle všechno ruší a lety se mění v pouhé přemísťování z místa na místo v železné krabici. Ale když letíte s exotickými Thajci, Singapurci nebo s Emirates a Turkish, kteří létají také do Prahy, je kvalita servisu a jídla stále na špičkové úrovni,“ upozorňuje Jan Stach, který má za sebou podle svých odhadů 700 až 800 letů.

A tak zatímco ČSA vám nenalijí ani skleničku vody, letecké společnosti z arabských a asijských zemí stále dodržují „štábní kulturu“ a své cestující záměrně rozmazlují.

V arabských a asijských zemích si totiž potrpí na dobré jídlo a součástí jejich kultury je nepsaná povinnost dobře se o hosta postarat a náležitě ho pohostit.

Mistr světa, mistr Evropy

I díky tomu servírují na palubě třeba čerstvou šťávu z pomerančů nebo vedle nejrůznějších dietních menu nabízejí i speciální menu z ryb a mořských plodů.

Výsledek takového servisu je hned vidět. Když se společnost Do&Co, která provozuje 30 gurmet restaurací po celém světě, začala v roce 2007 starat o tureckého národního dopravce, zlepšilo se jeho kladné hodnocení z pohledu pasažérů z podprůměrných 49 na závratných 98 procent.

V cateringové společnosti se dokonce připravují ručně vyráběné čerstvé těstoviny, konkrétně plněné ravioli.

Prostě a jednoduše krásný důkaz, že i láska k létání prochází v první řadě žaludkem. A až na druhém místě jsou nízké ceny letenek. Právě Turkish Airlines se podle Skytrax staly v roce 2016 nejlepší leteckou společností v Evropě, zatímco celosvětové vítězství si v prestižní anketě odnesly dubajské Emirates.

Narozeninový dort zdarma

Navíc zdaleka ne všechny služby leteckých společností jsou mezi klienty známé a běžně využívané. „Málo zákazníků třeba ví, že u Turkish Airlines si mohou objednat dort, pokud letí plus minus tři dny od svých narozenin nebo výročí svatby. Jedná se o dárek od letecké společnosti, takže je zdarma,“ prozrazuje nepříliš známou vychytávku Tereza Zamazalová, která má na starosti letenky v plzeňské pobočce cestovní agentury Thomas Cook, jež zařizuje lety především pro korporátní klientelu.

„Během letu cestující dostane běžné jídlo, a když dojí, přijde kuchař a přinese oslavenci dort. Zvlášť když to člověk objedná pro svého spolucestujícího, který má zrovna narozeniny, je to milé překvapení.“

Kde vám připraví nejlepší jídlo v letadle?

Nejlepší catering pro třídu economy 2016
1. Asiana Airlines
2. Thai Airways
3. Turkish Airlines
4. Singapore Airlines
5. Cathay Pacific
6. Etihad Airways
7. Garuda Indonesia
8. Qatar Airways
9. Emirates
10.Austrian

Nejlepší catering pro třídu business 2016
1. Turkish Airlines
2. Qatar Airways
3. Austrian
4. Etihad Airways
5. Garuda Indonesia
6. Hainan Airlines
7. Qantas Airways
8. ANA All Nippon Airways
9. Singapore Airlines
10. Emirates

zdroj: Skytrax

Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  26.4 17:01

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

Velká čínská zeď začíná dračí hlavou v moři. K vidění je v Laolongtou

22. dubna 2024

Žíznivý drak přistál na břehu moře, aby se napil vody. Křivky jeho nekonečného těla dál opisují...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Poutní místa v Česku zažívají renesanci, říká autor populární knihy

26. dubna 2024

Lidé stále častěji hledají lokality, kde mohou uniknout před dnešním komplikovaným světem. Návod na...

Království mechu a červených bran. Fušimi Inari je portálem do japonské pohádky

29. dubna 2024

Kilometry tunelů z červených bran torii, hustý les, v němž vládne mech a divoká prasata, tajuplné...

Na co zírá mašinfíra: S chebským Hurvínkem po nejzápadnější trati v Česku

28. dubna 2024

Dnes se svezeme po nejzápadnější dráze v České republice. Kdysi vedla až do Německa, od roku 1945...

Český výletník: Kde Československo nezaniklo. Hranice roztrhala dvě obce

27. dubna 2024

Vždycky mě lákalo vidět, jak vypadá osada Sidonie na Zlínsku, jejíž část se „stěhovala“ na...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  26.4 17:01

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...