Ochutnejte Maroko, tříchodový oběd si připravíte i doma

  0:38
Připravit marockou kuchyni není těžké. Nejnáročnější je sehnat keramickou nádobu zvanou tažin (tajine), která se už ovšem běžně prodává i u nás. Pak už stačí jen rozpálit dřevěné uhlí na grilu, připravit ingredience a vychutnat si berberský oběd.
Tažin je připraven k zakrytí.

Tažin je připraven k zakrytí. | foto: Nela Hořejší, iDNES.cz

V Maroku vám naservírují oběd z několika chodů. Nejprve se podává chlebová placka vytažená z pece s medem. Následuje salát, grilované maso, tažin a po něm ještě sladký zákusek a ovoce. Pije se "marocká whisky" v podobě sladkého zeleného čaje s mátou.

SALÁT MECHOUIA
Doba přípravy:
20 minut
Množství: pro 4 osoby

Potřebné ingredience

4 rajčata, 2 papriky, česnek, cibule, citron, petrželka, pepř, sůl, římský kmín, ocet, olej (nejlépe arganový, může ale být i olivový).

Papriky zbavíme vnitřku a dáme na gril. Když zhnědnou, zabalíme je do alobalu a necháme zapařit. Pak stáhneme slupku. Citrony naložíme do vody se solí, až změknou. Rajčata oloupeme a zbavíme vnitřku se zrníčky. Zbytek nakrájíme na malé kousky a totéž uděláme s paprikou. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, lžičku nakrájeného česneku, lžičku jemně nakrájené změklé citronové kůry a polévkovou lžíci petrželky. Přidáme pepř, sůl, římský kmín, ocet a olej. Vše smícháme a můžeme podávat.

Příprava marockého salátu

MAROCKÝ KEBAB
Doba přípravy:
s marinováním 2 a půl hodiny
Množství: pro 4 osoby

Potřebné ingredience

500 g telecího masa, petrželka, olivový olej, cibule, ocet, sůl, římský kmín, paprika, pepř.

Maso nakrájíme na kostičky. Do misky si připravíme olej, do něj 2 lžíce petrželky, půlku cibule nakrájenou najemno a všechno koření. To promícháme a maso v tom obalíme. Přikryjeme a necháme marinovat 2 hodiny. Maso potom nabodneme na jehlu a dáme na gril, kde ho opékáme 10-15 minut.

Marocký kebab.

TAŽIN S KUŘETEM A ZELENINOU
Doba přípravy:
2 hodiny
Množství:  pro 4 osoby

Potřebné ingredience

4 kousky kuřete (stehna, křídla), 250 g brambor, 150 g mrkve, 1 rajče, 1 paprika, 1 cibule, 2 stroužky česneku, lžíce petrželky, lžíce koriandru, půl lžičky soli, lžička zázvoru, půl žičky kurkumy, čtvrt lžičky pepře, špetka šafránu, půl hrnku vody, čtvrt hrnku oleje (nejlépe arganového, ale může být i olivový), zelené olivy, hrst hrášku, citron naložený v soli.

V první řadě si musíme obstarat tažin. Keramická nádoba s typickým protáhlým víkem je k dostání v českých obchodech i na internetu. Pokud ale pojedete na dovolenou do Maroka, rozhodně si ho kupte tam, vyjde v přepočtu na 200 až 300 korun.

Nejprve si ale připravíme kuřata. Do mísy dáme na dno olej, česnek, petrželku, sůl, kurkumu, pepř, zázvor, naložený citron a smícháme. Ve vzniklé marinádě obalíme kuřata.

Na cibuli poklademe kuře.

Na dno tažinu nalejeme trochu oleje a vysteleme cibulí.

Brambory oloupeme a nakrájíme na osminky. Rajče nakrájíme na kolečka, papriku na proužky a mrkev na hranolky. Cibuli nakrájíme na plátky.

Na dno tažinu dáme trochu oleje a na to nasypeme cibuli. Potom poskládáme kuřecí kousky a ty pokryjeme mrkví, pak naskládáme brambory a papriku. Osolíme a opepříme, nasypeme trochu petrželky. Pak nahoru poklademe rajče, cibuli, hrášek, doprostřed dáme tři měsíčky naloženého citronu a okolo nasypeme celé olivy. Zalijeme trochou oleje a doprostřed nalijeme vodu.

Na maso položíme mrkvové hranolky a vše překryjeme kousky brambor.

Nakonec přelijeme trochou oleje a doprostřd nalijeme vodu.

Tažin postavíme na mírně rozpálené uhlí a přiklopíme. Po deseti minutách promícháme. Po dvaceti minutách začne tažin vřít. Ještě jednou promícháme a na mírném ohni necháme hodinu. Pak obrátíme kuře a přidáme trochu vody. Vaříme dalších 15 až 30 minut. Podáváme přímo z tažinu.

Z jednoho tažinu se nají 4 lidé.

MAROCKÁ WHISKY

Nalévání čaje má symboliku.

Připravuje se ze zeleného čaje, máty a cukru.

Maroko je muslimská země a alláh pití alkoholu zakazuje. Proto když vám někdo nabídne s úsměvem sklenku "marocké whisky", napijete se velmi sladkého mátového čaje. Připravuje se ze zeleného čaje, do kterého se přidá máta a velká porce cukru. Čaj se nalévá z výšky, což symbolizuje proud deště, který je dán Alláhem a zalévá zem a na ní lidi, rostliny a zvířata, kteří jsou symbolizovány barevnými sklenicemi.

  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...