Víno, které ocení znalci. V Gruzii ho vyrábějí pod zemí už 10 tisíc let

Proč utrácet miliony za moderní lisy, nerezové tanky a počítačové systémy? Víno se dá přece udělat jednoduše a téměř zadarmo. Stačí nasypat rozšlapané hrozny do velkého "sudu" zakopaného v zemi, nádobu neprodyšně utěsnit a půl roku si jí nevšímat. Pak hrdlo otevřete a uvnitř najdete skvělé víno.
Bílé víno z kvevri má zlatou až sytě oranžovou barvu.

Bílé víno z kvevri má zlatou až sytě oranžovou barvu. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Také nevěříte, že něco podobného může fungovat? Ale je to tak. Tímto způsobem se víno vyrábělo v pravěku. A stejně tak ho dělají v Gruzii i dnes.

Tajemná Kolchida

Jen málokdo ví, že Gruzie je skutečnou kolébkou vína. Právě tady se před nějakými osmi až 10 tisíci lety začalo víno připravovat, což opakovaně potvrdily archeologické nálezy.

Slavná a tajemná Kolchida, kterou známe třeba z antické legendy o Argonautech a zlatém rounu, byla vyspělou a bohatou zemí. Její vládci uměli tisíce let před Kristem získávat zlato ze zlatonosných řek a hlavně pěstovali na desítky druhů révy, ze které dělali jako první na světě víno. Jenže to by mohla být jen dávná a ztracená historie, kdyby se nestal malý zázrak. Přestože svět urazil za tu dobu obrovský kus cesty, mnoho gruzínských vinařů používá stejnou "technologii" i dnes.

Zázrak jménem kvevri

Základem této tradiční metody je kvevri, obrovská hliněná nádoba, která má obsah několik tisíc litrů. Největší kvevri byly opravdu monstrózně veliké a vešlo se do nich až dvanáct či dokonce patnáct tisíc litrů.

A jak na to? Stačí ručně sbírané hrozny rozšlapat v kádi a pak rmut nalít do kvevri, která je zakopaná v zemi. A za půl roku můžete nalévat. Ale pravé gruzínské víno potřebuje zrát v kvevri ještě o trochu déle, ideálně tři až pět let. Výsledkem je pak unikátní, dokonale přírodní víno s krásnou jemnou ovocnou vůní a plným tělem. Víno se přitom nijak chemicky neošetřuje ani nefiltruje, přesto má jasnou, zlatě zářivou až čajovou barvu.

Zvláštní tradicí, dodržovanou jen v posledních zapadlých vinařských vesničkách v odlehlém regionu Kachetie, je příprava velmi starého, až dvacetiletého vína kvevri. Takové víno vinaři připravovali po narození svých dětí s tím, že bylo určené na jejich svatební oslavu. Na dvacetileté kvevri dnes narazíte opravdu jen výjimečně, ale pokud jednou ochutnáte pět až sedm let staré kvevri, čeká vás mimořádný zážitek.

Pod podlahou jsou ukryté kvevri, ve kterých zraje víno.

Ruční práce

"Je to stoprocentní ruční práce. Při výrobě našeho vína také nepoužíváme žádnou umělou energii, jen tu gravitační. Nic do vína nepřidáváme, nic z něj neodebíráme. Snad jen tu radost, se kterou víno připravujeme," vysvětluje Američan John Wunderman, kterého tajemství vína z kvevri oslovilo natolik, že se do Gruzie odstěhoval a naučil se gruzínsky.

Dnes podnikatel vyrábí slavné víno s názvem Pheasant's tears a přestože je řádově dvakrát až třikrát dražší než běžná gruzínská vína, získalo si oblibu v mnoha zemích, ale hlavně ve Spojených státech. "Důvod je jednoduchý. Moje víno z kvevri je unikát a pro vzdělané konzumenty vína je mnohem zajímavější než 90 procent běžných evropských vín," vysvětluje Američan. Pokud se chcete dozvědět více o jeho vínech, podívejte se na www.pheasantstears.com.

Kvevri mají obsah několika set až tisíců litrů, do těch největších se vešlo až 15 000 litrů.

I starobylé gruzínské kláštery z 5. či 6. století stále vyrábějí víno tradiční metodou kvevri.

Víno s rodokmenem

Starobylé víno z kvevri má i další velké obdivovatele. Dokonce i z takové vinařské velmoci, jakou je Francie. Isabelle Legeronová, první Francouzka, která získala prestižní titul Master of Wine, doporučuje všem gruzínským vinařům, aby se drželi své slavné tradice.

Vín evropského stylu je obecně obrovský přebytek, ale fajnšmekři dnes hledají speciální vína, která se něčím liší a mají svůj příběh či rodokmen. "Běžné víno máme všude, ale víno z kvevri je naprosto výjimečné," říká Legeronová a připomíná, že jeho rodokmen je dlouhý deset tisíc let.

Může se hodit

Gruzie je poměrně bezpečná země a Gruzínci jsou velmi pohostinní a přátelští. V Tbilisi najdete moderní hotely všech kategorií, na venkově už je to s ubytováním ovšem horší – často je méně kvalitní a předražené.

Naopak jídlo je v Gruzii výrazně levnější než u nás a také dobré víno pořídíte už v cenách kolem 50 korun za lahev. V centru Tbilisi najdete několik vinoték, kde můžete zakoupit slavné víno z kvevri – je však většinou dvakrát až třikrát dražší než víno vyráběné evropskou metodou. Na vesnicích v Kachetii však můžete koupit levné kvevri přímo od farmářů.

Do Gruzie zajišťovaly přímé letecké spojení ČSA, jenže ty právě svou noční linku do Tbilisi ruší. Nejlepší volbou je let přes Kyjev s ukrajinskými aerolinkami (ceny letenek vycházejí zhruba na 7 až 8 tisíc korun). Čas od času se dají sehnat levnější letenky s přestupem v Istanbulu. Velkou výhodou je skutečnost, že Češi nepotřebují na cestu do Gruzie vízum.

GRUZIE

GRUZIE

Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  2.5 15:05

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Už toho máme dost! Jak se populární destinace perou s přemírou turistů

1. května 2024

Velké pokuty za prkotiny, deklasování turistů na chodící peněženky, vytváření organizovaného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rekordní jeskyně světa. V unikátním žebříčku je zastoupené i Česko

2. května 2024

Po celém světě bychom napočítali více než 1 200 veřejnosti přístupných jeskyní, které ročně...

Český výletník: Kde Československo nezaniklo. Hranice roztrhala dvě obce

27. dubna 2024

Vždycky mě lákalo vidět, jak vypadá osada Sidonie na Zlínsku, jejíž část se „stěhovala“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Poutní místa v Česku zažívají renesanci, říká autor populární knihy

26. dubna 2024

Lidé stále častěji hledají lokality, kde mohou uniknout před dnešním komplikovaným světem. Návod na...

Český výletník: Když sochy hrají golf. Zkuste si netradiční stezku v Praze

3. května 2024

Golfové hřiště v Praze-Hostivaři je zároveň originální sochařskou galerií a jednou měsíčně nabízí...

Luxusní pláže i panenská příroda. Co a kdy objevovat na italské Sardinii

2. května 2024

Premium Evropský Karibik. To označení si italský ostrov plně zaslouží. Najdete tu identicky průzračné moře...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  2.5 15:05

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Rekordní jeskyně světa. V unikátním žebříčku je zastoupené i Česko

2. května 2024

Po celém světě bychom napočítali více než 1 200 veřejnosti přístupných jeskyní, které ročně...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...