Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Ústí začíná vyrábět nový pivovar. První várka půjde do kanálu

  14:23
Ústecký kraj zažívá boom minipivovarů. V tomto týdnu zatápí pod varnými kotli další z nich. Vznikl z ústecké hospody Na Rychtě a brány prvním hostům otevře 9. října. To první várka právě dozraje ve sklepích.

Sládek minipivovaru Na Rychtě v Ústí nad Labem Jan Rottenborn bude varny obsluhovat přímo v restauraci. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

"Tento týden uvaříme zkušební várku na prověření funkčnosti zařízení. Tu hosté neochutnají, ta se, lidově řečeno, spláchne do záchodu," popsal rozjezd pivovaru majitel Martin Prachař.

Už přes rok přestavuje druhou nejstarší restauraci v Ústí nad Labem - Na Rychtě. Dům v centru města prošel zásadní rekonstrukcí, která se snažila udržet historický ráz hostince známého před válkou jako U Hüblů a pak U Mádrů.

Nová pivnice pojme se zahrádkou přes 200 hostů. K tomu patří hotel s 27 lůžky. Rekonstrukci v ceně zhruba 50 milionů korun z poloviny kryly dotace EU.

Je to už pátý minipivovar v Ústeckém kraji. Po dvaceti letech, kdy v severočeských městech pivovary hromadně zanikaly, se tak situace začala konečně obracet.

"Je to důsledek slučování pivovarů pod hlavičkou nadnárodních řetězců. Jejich kroky vedou k unifikaci chuti piv. V jednom pivovaru se vyrábí piva různých značek a značka hraje hlavní roli. Pivu patří až druhé místo," popsal trend mediální konzultant v pivovarnictví Martin Jonáš.

Minipivovar nabídne osmičku i silné speciály

Minipivovary naopak nabízejí piva odlišných chutí. Už teď jich je v republice osmdesát a odborníci odhadují, že jejich počet dále poroste. "Odhaduji, že každý okres by uživil svůj minipivovar," poznamenal Martin Jonáš.

MINIPIVOVARY V KRAJI

Nejstarším minipivovarem v kraji je varnsdorfský Kocour, který uvařil první pivo před dvěma lety.

Kocour letos otvírá novou pivovarskou restauraci a zvýšil kapacitu výroby z tisíce hektolitrů ročně na čtyřnásobek.

Loni v listopadu na Mostecku vzkřísil nový minipivovar značku zaniklého místního pivovaru Kahan.

Minipivovar je i součástí projektu Chrám chmele v Žatci.

Výrobu piva v malém by mohl obnovit i zaniklý pivovar v Děčíně, který se mění v nákupní centrum.

V Litoměřicích radnice hledá investora, který by se ujal uzavřeného pivovaru a otevřel v nm restauraci s minipivovarem.

Minipivovar v Ústí nad Labem nabídne při otevření tři druhy piva. Osmičku, ležák a vícestupňový speciál. Později by měl sortiment rozšířit na pět druhů s řadou příležitostných speciálů.

"U ležáku se s cenou nechceme dostat nad plzeňskou dvanáctku. Předběžně je stanovená na 29 korun. Cena speciálu bude okolo třiceti," poznamenal k cenové politice majitel.

Rychta se chystá ročně uvařit okolo tisíce hektolitrů piva. Všechno bude určeno výhradně pro hosty restaurace. S distribucí do jiných hostinců či do prodejní sítě se nepočítá.

Pivo zatím nemá jméno. Navrhnout ho mohli i čtenáři MF DNES prostřednictvím kuponu. Z návrhů bude vybírat komise už dnes, ale pivovar ho zveřejní až při říjnovém slavnostním otevření.

Rychta připomene historii

Postavit v Ústí minipivovar, to byl sen jak jeho majitele Martina Prachaře, tak sládka Jana Rottenborna, který se společně snažili naplnit v posledních sedmi letech.

"Stále jsme nemohli najít vhodné prostory, až se nabídla možnost koupit Rychtu, hospodu s dlouhou tradicí, které jsme chtěli využít," popsal cestu ke splnění vize Martin Prachař.

Nové ústecké pivo bude zrát v historických sklepeních, hosté ho následně budou popíjet pod klenutými stropy. Výzdoba restaurace má hostům přiblížit atmosféru starých ústeckých hostinců a historii pivovarnického cechu.

"Sháněli jsme historické fotografie místních lokálů, hlavně restaurace U Mádrů. Pohled na ni bude dokonce i motivem nástěnné malby. Na zahrádce bude zdobit stěnu ještě obrovská malba 9 x 3,5 metru s pivovarnickými náměty z dob renesance," přiblížil výzdobu historik pivovarnictví Petr Žižkovský, který se na ní podílí.

MÁMINA KUCHYNĚ PRO PIVAŘE

sládek minipivovaru Na Rychtě v Ústí nad Labem Jan Rottenborn.Tvář nové restaurace bude formovat především sládek Jan Rottenborn. Půl století vařil Zlatopramen a Březňák. "Už za doby svého sládkování ve Velkém Březně jsem se snažil hrát si s pivními speciály k různým příležitostem. Ale se zvyšováním výroby k tomu bylo čím dál méně prostoru," říká.

Jaký je rozdíl mezi minipivovarem a velkým pivovarem?

V malé peci lze vše lépe promísit, provařit. Dnes už je málo velkých pivovarů s klasickou technologií. Vše je řízeno počítačem a ten neumí reagovat jako člověk. V malém množství si s pivem můžeme daleko více hrát. Velké pivovary jsou továrny na pivo.

Co to znamená pro konzumenta?

I pivo ve velkých pivovarech je poměrně kvalitní. Ale aby se mohlo stáčet a převážet, tak se trochu šidí. Musí se z něj vytáhnout některé věci, které by zkracovaly trvanlivost. To znamená odstranit kvasnice filtrací. Po filtraci zbude žlutá chmelová voda, to jsou ta takzvaná europiva. My takto prodlužovat trvanlivost nemusíme. Co uvaříme, to se vypije přímo u nás za několik dnů, maximálně týdnů.

Kolik chcete vařit druhů piv?

Máme v plánu až pět, ale na rozjezd chceme nabídnout alespoň tři druhy. Samozřejmě pivař chce mít to svoje pivo, u kterého ví, že když přijde ve čtvrtek, v pátek nebo v neděli, bude pořád stejné. Ale měl by nahlédnout i do jiného korbele. Když sedí u jednoho piva, tak je to taková chuťová degenerace.

Budete experimentovat?

Chceme pořádat řízené degustace pivních speciálů dovezených odjinud. Nabídnout našim zákazníkům i to, co běžně nepijí a co by třeba dřevní pivař ze zásady odmítal. Věřím, že řada lidí by ráda ochutnala belgická či anglická piva. Budou-li nabízené vzorky hostům chutnat, není pro nás problém vyrobit prakticky cokoli.

Minipivovary nabízejí většinou vícestupňové speciály, ale vy plánujete vařit i osmičku...

Je to hlavně pro hosty, kteří přijedou na oběd autem a nechtějí čekat tři hodiny, než z těla odbourají těžký speciál. Když jsem se učil v 60. letech v Plzni, měli tam velmi výbornou osmičku. Chtěl bych ji uvařit, jak si ji z té doby pamatuju. Jako když ve stáři někdo vzpomíná na krupicovou kaši, já mám v chuťově paměti dobrou lehkou osmičku. Ale samozřejmě ležák a speciál pro večerní posezení budeme vařit také.

Autor:

Francouzští pekaři upekli rekordní bagetu, snědli ji bezdomovci

  • Nejčtenější

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Stanjurova další daň je prohrou pravicové politiky

3. května 2024

Premium Po zklamání z chabého výnosu windfall tax ministr financí plánuje, jak si na banky posvítit jinak –...

KOMENTÁŘ: Po solárním tunelu je tu další. Možná ještě větší

2. května 2024

Premium Čeští solární lobbisté otevírají šampaňské, protože se otevřela cesta k dalšímu solárnímu Klondiku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Švýcarský nůž nově bez čepele. Victorinox zato chystá verzi s cyklonářadím

7. května 2024  12:05

Švýcarský armádní nůž s více než stoletou historií čeká zásadní změna. Firma Victorinox, která ho...

Stát zapojí taxíky do veřejné dopravy. Poptávkový systém má ušetřit náklady

9. května 2024

Premium Zelená lucerna s nápisem linka by měla do budoucna odlišovat nepravidelnou dopravu ve veřejném...

Omezit zemědělské dotace bude možné i za špatné pracovní podmínky

9. května 2024

Ke stávajícím podmínkám, za kterých je možné dosáhnout na zemědělské dotace, se přidá další. Od...

USA tlačí na prodej TikToku, jinak ho zakážou. Nejsme agenti Číny, hájí se firma

8. května 2024

Zákonodárci mnoha zemí vyjádřili obavy, že TikTok, který vlastní čínská společnost ByteDance, může...

V Česku nenašla vhodného investora, tak si staví lázně v Emirátech

8. května 2024

Česká podnikatelka Helena Neumannová expanduje se svým byznysem založeným na pěstování levandule do...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...