Zlatá je ta nejlepší. Nejčastější omyl s tequilou v českých barech

S tequilou se pojí spousta mýtů. Že je to pití z kaktusu. Že ji vynalezli indiáni. A že nejlepší je ta zlatá, jak se traduje v mnoha barech v Česku. Všechno to jsou nesmysly. Za tajemstvím tequily se vydáme přímo do Tequily, zapadlého mexického městečka, kde se tento unikátní nápoj vyrábí.
Mexiko, okolí městečka Tequila, kde vyrábí stejnojmenný nápoj. Pole plná agáve jsou téměř nekonečná

Mexiko, okolí městečka Tequila, kde vyrábí stejnojmenný nápoj. Pole plná agáve jsou téměř nekonečná | foto: Jan Stachpro iDNES.cz

V Tequile sídlí hned několik palíren vyrábějících pravou, stoprocentní a mimořádně lahodnou tequilu. Jsme ve státě Jalisco, nejmexičtější části Mexika. Právě tady vznikly sombrera, mariachi a již zmíněná tequila.

Omyl č. 1: Tequila je z kaktusu

První zastávka nás čeká na poli. Zde v dlouhých řádkách rostou modré agáve, ze kterých se tequila vyrábí. Není to žádný kaktus, ale sukulent.

Hned na začátku je s tequilou spojena pořádná dřina. Na poli stojí skupinka jimadorů (zkušených pěstitelů agáve, jež je speciálně určená pro tequilu), kteří obrovské a těžké plody agáve sklízí. Ručně, jen s pomocí jakéhosi kopí. Nejprve musí dvanáct let starou rostlinu odříznout, pak ji ze všech stran osekat a zbavit listů, které jsou hořké a nakonec ji rozpůlit vedví. A to v třicetistupňovém horku, navíc v džínách a džínové košili, které poskytují ochranu proti ostrým listům agáve.

Zkouším opracovat jednu velkou, 80 kilogramů těžkou hlízu. Když skončím, tečou ze mě čůrky potu. Jimador musí za den sklidit několik set rostlin. A ještě mu nesmí vadit, že sem tam narazí na velkého chlupatého pavouka sklípkana. Stejně jako se to stalo nám. Na poli se maká celý rok. Sklizeň totiž není sezonní, ale probíhá každý den. Snad s výjimkou neděle.

Mexiko, Tequila. Práce El Jimadora je velmi náročná, každý den musí v tropickém horku zpracovat několik set rostlin agáve denně

Omyl číslo 2: Tequilu vymysleli indiáni

Agáve měla pro mexické indiány stejný význam, jako měli bizoni pro indiány americké. Celá tato úžasná rostlina se dala využít. Z listů se dělaly košíky, sandály, provazy či zvláštní pergamen. Z dužniny se naopak připravoval lehce alkoholický nápoj pulque, silný asi jako naše pivo, který sloužil k náboženským obřadům.

Ale tequilu indiáni nevyráběli. Umění destilace přivezli do Mexika až Španělé a první tequilu vypálili někdy v roce 1521.

Na úpatí hory Tequila stojí La Casa Herradura, jeden z předních výrobců stoprocentní tequily, který sklidí každý den na 175 tun agáve. A to už je pořádná hromada.

Z pole, kde roste na 28 milionů rostlin agáve, se vracíme do palírny a sledujeme další proces výroby. Aby byla tequila co k čemu, musí se plody agáve dlouho a pomalu péct ve zvláštních pecích, které na první pohled připomínají malou cihelnu.

Mexiko, Tequila. La Casa Herradura vyrábí tequilu již 150 let

La Casa Herradura vyrábí tequilu již 150 let

Mexiko. Městečko Tequila

Městečko Tequila

Sladká nebo s kořením?

Na výrobu jedné láhve tequily je třeba osm kilogramů agáve. Z jednoho plodu se tak připraví deset lahví.

Když se plody upečou, vylisuje se z nich šťáva, která se nechá zkvasit. Paradoxně bez jakýchkoliv přidávaných kvasinek. Stačí ji nechat v teple na vzduchu, všudypřítomné kvasinky si ji samy najdou. A rychle přemění cukry z agáve na alkohol.

Zhruba desetiprocentní agávové "víno" pak prochází dvojí destilací. A na jejím konci už je první plnohodnotná tequila. Nádherně průzračná a lahodná tequila blanco, která má chuť i vůni agáve. Tequila připravená z agáve z nížin je více kořeněná, naopak v horách vzniká tequila se sladším, květinovým nádechem.

Mexiko, městečko Tequila. Při práci na poli je třeba dávat pozor na nebezpečné tarantule

Při práci na poli je třeba dávat pozor na nebezpečné tarantule

Mexiko, městečko Tequila. Když se očištěná agáve přiveze z pole, musí se dlouhé hodiny péct

Když se očištěná agáve přiveze z pole, musí se dlouhé hodiny péct

Omyl číslo 3: Nejlepší tequila je Gold

"Čím více rozumíte tequilám, tím máte raději kvalitní tequilu blanco, neboť ta nabízí nejčistší chuť agáve," říká Ruben Aceves Vidrio, náš průvodce Casou Herradurou, v níž se vyrábí tequila již od roku 1870.

Další dvě řady kvalitních tequil již zrají v dubových sudech – tak se získává reposado a añejo. Reposado musí zrát alespoň dva měsíce v sudech, zatímco añejo minimálně jeden rok. Díky tomu získávají krásnou medovou barvu a jemnou příchuť vanilky či čokolády.

Jenže zrání v sudech se dá obejít. Stačí, když se tequila zabarví karamelem. A na světě je "slavná" tequila gold, o které si spousta lidí myslí, že je nejlepší ze všech tequil.

Zlatá tequila navíc mnohdy vůbec nepochází z Mexika, ale vyrábí se třeba v Evropě. Z Mexika se přiveze jen obyčejná a nepříliš kvalitní pálenka z agáve, která se namíchá půl na půl třeba s bramborovým lihem a dobarví se karamelem. A bolehlav je tady.

Mexiko, městečko Tequila. Prémiová tequila zraje v dubových sudech. Tak se získává reposado a anejo.

Jak poznat tu pravou?

Právě takové dryáky kazí tequile pověst. Člověk je sice ochutná, ale k srdci mu rozhodně nepřirostou. A když si jich dá náhodou víc, bude ho druhý den bolet hlava jako střep.

Jak tedy najít pravou, chuťově výtečnou tequilu? Stejně jako v Mexiku si musíte objednávat konkrétní značky. Nikoli tequilu, ale třeba El Jimador, který je v Mexiku nejprodávanější tequilou. A zkontrolovat, aby na etiketě bylo napsáno 100 procent agáve. Jen to je zárukou pravé tequily.

Mexiko, městečko Tequila. Mexičané pijí tequilu nejen samotnou, ale milují také míchané drinky.

Mexičané pijí tequilu nejen samotnou, ale milují také míchané drinky.

Tequila, limetka, sůl. Obřad pití nápoje z agáve může začít

Tequila, limetka, sůl. Obřad pití nápoje z agáve může začít

A jak se pije tequila?

Odkud pochází tequilový rituál, kdy se mezi palec a ukazováček nasype sůl? Údajně ho vymysleli Američané, ale rozhodně nepochází z Mexika. I když dnes se v turistických regionech Mexika také běžně praktikuje.

A jak se tedy tequila správně pije? Většina Mexičanů popíjí tequilu nechlazenou, po malých doušcích z koňakových sklenek. A pokud přidává k tequile sůl, tak ji sypou přímo do nápoje, který pak zakápnou šťávou z limetky či naředí grepovým džusem. A hlavně tequilu hojně zapíjejí vodou.

Externí obrázek

Autoři:

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  3.5 18:36

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Už toho máme dost! Jak se populární destinace perou s přemírou turistů

1. května 2024

Velké pokuty za prkotiny, deklasování turistů na chodící peněženky, vytváření organizovaného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rekordní jeskyně světa. V unikátním žebříčku je zastoupené i Česko

2. května 2024

Po celém světě bychom napočítali více než 1 200 veřejnosti přístupných jeskyní, které ročně...

Český výletník: Kde Československo nezaniklo. Hranice roztrhala dvě obce

27. dubna 2024

Vždycky mě lákalo vidět, jak vypadá osada Sidonie na Zlínsku, jejíž část se „stěhovala“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na co zírá mašinfíra: S chebským Hurvínkem po nejzápadnější trati v Česku

28. dubna 2024

Dnes se svezeme po nejzápadnější dráze v České republice. Kdysi vedla až do Německa, od roku 1945...

Dálková trasa pro odvážné. Češi jako první prošli Greater Patagonian Trail

4. května 2024

Jako první na světě úspěšně dokončili dálkovou pěší trasu Greater Patagonian Trail. V obtížných...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  3.5 18:36

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Očima šotouše: vyberte nejkrásnější fotografii Karkulky nebo Rosničky

3. května 2024  14:33

Dubnové kolo naší fotografické soutěže Očima šotouše pro všechny milovníky železnice jsme tentokrát...

Český výletník: Když sochy hrají golf. Zkuste si netradiční stezku v Praze

3. května 2024

Golfové hřiště v Praze-Hostivaři je zároveň originální sochařskou galerií a jednou měsíčně nabízí...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...