Slovensko láká na brynzové halušky

Slovenská kuchyně se od české příliš neliší. Je sice střídmější, o zdravém životním stylu však rozhodně hovořit nelze. Často se o ní říká, že ve středoevropském prostoru snad nejlépe odráží historii. Prolínají se v ní české, německé, ale především maďarské vlivy. Na jedno si ale Slováci nikdy sáhnout nenechali: na národní jídlo - brynzové halušky.

Někteří Slováci tvrdí, že dívky by se neměly vdávat, dokud nedokážou s rychlostí blesku házet halušky do vody přímo z "lopáriku", tedy dřevěného prkénka.

Ačkoliv doba tuto dost nesnadnou zkoušku značně ulehčila a ve většině domácností se už drobné noky protlačují sítem, halušky mohou být vizitkou úrovně kulinářského umění. A žádné ústupky se nepřipouštějí, použití halušek v prášku je tu považováno za barbarství.

Ačkoliv je recept velmi jednoduchý, uvařit "brynzáky" tak, aby polechtaly chuťové buňky, vyžaduje zkušenost a cit. Ve většině restaurací dělají v tomto směru řemeslu čest. Najde se i mnoho kuchařů, kteří sázejí na nezkušenost zahraničních strávníků. A ti se pak diví, co to jen všichni na haluškách vidí.

"Důležitá je především kvalita brynzy. Ti, kterým se zdá nahořklá chuť originální, by asi měli vědět, že jde zřejmě o brynzu s prošlou lhůtou trvanlivosti," říká lékařka Iveta Trusková ze Státního zdravotního ústavu.

Nemyslí si však, že by vždy muselo jít o potravinu zdraví škodlivou, ale dlouho skladované brynze to rozhodně na chuti nepřidá. Horší je, když v některých restauracích nastavují brynzu mlékem. To se pak většinou halušky mění na nevábnou hmotu politou slaninou.

S  haluškami umějí Slováci divy. Pokud někdo není příznivcem ovčích produktů, může si dopřát halušky se zelím, tzv. strapačky. Milovníci masa určitě ocení příjemnou změnu, když je ochutnají jako přílohu ke guláši či perkeltu.

Delikatesní bramborová omáčka
Tradiční slovenská jídla často bývají bezmasá a hodně se kombinují brambory s těstovinami. Lidé také často připravují "prívarky", což je obdoba našich omáček, konzumují je však s chlebem.

Jako omáčka se tu vaří téměř každá zelenina, a to včetně špenátu a hlávkového salátu. V této konzistenci se podávají také luštěniny.

Má-li někdo v oblibě mletá masa, zvláště karbanátky, a nebojí se objednat si je třeba v létě, může ochutnat jedinečnou specialitu, a to bramborovou omáčku. Brambory se vaří v mléce s bobkovým listem, zahušťují se smetanou a moukou. V některých regionech přidávají také kopr a s karbanátkem chutná tato speciální omáčka skutečně skvěle.

Slováci sami o sobě tvrdí, že jsou velmi pohostinní. O domácnostech to platí stoprocentně. Restaurace jsou často s tímto rčením na štíru. S malými porcemi a naprostou absencí fantazie u obloh se potýkají v řadě zařízení bez toho, že by jim došlo, že doba tří hrášků, několika koleček mrkve, plátečku kapie a kopky zelí dávno minula. Tam, kde si pochutnáte, většinou dost zaplatíte. Levným lidovým jídelnám je lépe se vyhnout.

Uvařit chutné halušky vyžaduje zkušenost a cit. Důležitá je především kvalita brynzy.

Autoři: ,

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  30.4 9:22

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Už toho máme dost! Jak se populární destinace perou s přemírou turistů

1. května 2024

Velké pokuty za prkotiny, deklasování turistů na chodící peněženky, vytváření organizovaného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Český výletník: Kde Československo nezaniklo. Hranice roztrhala dvě obce

27. dubna 2024

Vždycky mě lákalo vidět, jak vypadá osada Sidonie na Zlínsku, jejíž část se „stěhovala“ na...

Poutní místa v Česku zažívají renesanci, říká autor populární knihy

26. dubna 2024

Lidé stále častěji hledají lokality, kde mohou uniknout před dnešním komplikovaným světem. Návod na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Nahlédněte do Indie očima české poutnice hnutí Hare Krišna

25. dubna 2024

Indická republika je sedmá největší a s více než miliardou obyvatel jednou z nejlidnatějších zemí...

Už toho máme dost! Jak se populární destinace perou s přemírou turistů

1. května 2024

Velké pokuty za prkotiny, deklasování turistů na chodící peněženky, vytváření organizovaného...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  30.4 9:22

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

OBRAZEM: Nejlepší místa na světě, kde se můžete vydat po stopách dinosaurů

30. dubna 2024

Už pětašedesát milionů let se po povrchu naší planety neprochází. Ale to neznamená, že byste je...

Pláže, rum i vodopády. Mauricius je exotika s dávkou luxusu i dobrodružství

29. dubna 2024

Premium Palírna rumu, kousek od ní vodopád a „sedmibarevná země“, kterou vytvořila nestejnoměrně chladnoucí...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...