SALATA CHORIATIKI
Tento jednoduchý řecký salát nechybí v létě na žádném stole. Potřebujeme k němu rajčata, papriky, okurky, cibuli, olivy, olivový olej, trochu citronové šťávy a oregana. V Řecku se do něj používá bílý ovčí sýr Feta. U nás ho lze nahradit balkánským sýrem.
Balkán je z kravského mléka, konzervován solí. Je dobré proto nechat ho před použitím vylouhovat přes noc v čisté vodě. Sýr je pak vláčný, křehký, ubude nežádoucí slanosti. Nakrájíme ho na větší kostky a přidáme k nahrubo nakrájené zelenině. Zalijeme marinádou z olivového oleje, citronové šťávy a soli. Přidáme olivy a navrch rozemnutou špetku oregana.
SALÁT Z VAŘENÉ ZELENINY
1 šálek vařených brambor
1 šálek vařeného květáku
1 šálek červené řepy
½ šálku vypeckovaných černých oliv
1 plechovka ančoviček
1 kyselá okurka
1 šálek marinády z oleje a octa
2 šálky majonézy
sůl a pepř
Červenou řepu vaříme ve slupce, potom očistíme. Ostatní zeleninu uvaříme, necháme vychladnout a pokrájenou vložíme do hlubší mísy. Osolíme, opepříme a přidáme marinádu z oleje a octa.
Necháme asi hodinu uležet v lednici, potom necháme odkapat přebytečnou marinádu, kterou zelenina nevsákla, a přidáme půlku majonézy. Promícháme a druhou půlkou majonézy salát zalijeme a ozdobíme snítkami petrželky.
Recepty převzaté z kuchařky, jejíž autorkou je Martha Elefteriadu.
Řecký salát se sýrem Feta |