Rodinná farma stojí uprostřed horských luk ve více než tisíci metrech nad mořem a v zimní sezoně bývá vyhledávaným útočištěm běžkařů využívajících značené lyžařské stopy v okolí Černé a Světlé hory.
"V zimě se u nás nezastavují jen běžkaři. K naší farmě se dá vystoupat i pěšky po žlutě značené turistické trase z Velké Úpy, která bývá i při větším množství sněhu dobře prošlapaná," říká farmář David Sosna, který se o hospodářství stará společně s manželkou.
Sosnovi chovají osm krav, veškeré mléko si zpracovávají sami a mléčné výrobky obratem prodávají hostům.
Na farmě si mohou vyhladovělí turisté objednat zaručeně čerstvé mléko, sýr nebo tvaroh.
Jogurty v kýblech
Mezi oblíbené položky neobvyklého jídelníčku mléčné farmy patří i domácí jogurt s různými příchutěmi. "O jogurty je mezi návštěvníky tak velký zájem, že je musíme připravovat po desítkách litrů v plastových kbelících," říká hospodář.
Jeho manželka peče každé ráno čerstvé koláče s meruňkami či borůvkami. "V době sklizně borůvky sami sbíráme a vykupujeme od sběračů, abychom je mohli zavařit. Zásoby nám musí vystačit na celý rok," říká Věra Sosnová.
Čerstvé voňavé koláče jsou na Vlašských boudách k mání od 25 korun. O pět korun více zaplatí zájemci za farmářovu svačinu, což je krajíc čerstvého chleba s tvarohovou pomazánkou.
Medvědí mléko vzniklo na Severce |
Kromě vlastních specialit Sosnovi turistům nabízejí i další občerstvení. Na nápojovém lístku nechybí ani vyhlášená specialita východních Krkonoš medvědí mléko. Sklenice svařeného mléka s rumem, medem a cukrem stojí 35 korun.
Vlašská bouda - Věra Sosnová připravuje chléb s tvarohem, tzv. Farmářskou specialitu |