Zlatá je ta nejlepší. Nejčastější omyl s tequilou v českých barech

S tequilou se pojí spousta mýtů. Že je to pití z kaktusu. Že ji vynalezli indiáni. A že nejlepší je ta zlatá, jak se traduje v mnoha barech v Česku. Všechno to jsou nesmysly. Za tajemstvím tequily se vydáme přímo do Tequily, zapadlého mexického městečka, kde se tento unikátní nápoj vyrábí.
Mexiko, okolí městečka Tequila, kde vyrábí stejnojmenný nápoj. Pole plná agáve jsou téměř nekonečná

Mexiko, okolí městečka Tequila, kde vyrábí stejnojmenný nápoj. Pole plná agáve jsou téměř nekonečná | foto: Jan Stachpro iDNES.cz

V Tequile sídlí hned několik palíren vyrábějících pravou, stoprocentní a mimořádně lahodnou tequilu. Jsme ve státě Jalisco, nejmexičtější části Mexika. Právě tady vznikly sombrera, mariachi a již zmíněná tequila.

Omyl č. 1: Tequila je z kaktusu

První zastávka nás čeká na poli. Zde v dlouhých řádkách rostou modré agáve, ze kterých se tequila vyrábí. Není to žádný kaktus, ale sukulent.

Hned na začátku je s tequilou spojena pořádná dřina. Na poli stojí skupinka jimadorů (zkušených pěstitelů agáve, jež je speciálně určená pro tequilu), kteří obrovské a těžké plody agáve sklízí. Ručně, jen s pomocí jakéhosi kopí. Nejprve musí dvanáct let starou rostlinu odříznout, pak ji ze všech stran osekat a zbavit listů, které jsou hořké a nakonec ji rozpůlit vedví. A to v třicetistupňovém horku, navíc v džínách a džínové košili, které poskytují ochranu proti ostrým listům agáve.

Zkouším opracovat jednu velkou, 80 kilogramů těžkou hlízu. Když skončím, tečou ze mě čůrky potu. Jimador musí za den sklidit několik set rostlin. A ještě mu nesmí vadit, že sem tam narazí na velkého chlupatého pavouka sklípkana. Stejně jako se to stalo nám. Na poli se maká celý rok. Sklizeň totiž není sezonní, ale probíhá každý den. Snad s výjimkou neděle.

Mexiko, Tequila. Práce El Jimadora je velmi náročná, každý den musí v tropickém horku zpracovat několik set rostlin agáve denně

Omyl číslo 2: Tequilu vymysleli indiáni

Agáve měla pro mexické indiány stejný význam, jako měli bizoni pro indiány americké. Celá tato úžasná rostlina se dala využít. Z listů se dělaly košíky, sandály, provazy či zvláštní pergamen. Z dužniny se naopak připravoval lehce alkoholický nápoj pulque, silný asi jako naše pivo, který sloužil k náboženským obřadům.

Ale tequilu indiáni nevyráběli. Umění destilace přivezli do Mexika až Španělé a první tequilu vypálili někdy v roce 1521.

Na úpatí hory Tequila stojí La Casa Herradura, jeden z předních výrobců stoprocentní tequily, který sklidí každý den na 175 tun agáve. A to už je pořádná hromada.

Z pole, kde roste na 28 milionů rostlin agáve, se vracíme do palírny a sledujeme další proces výroby. Aby byla tequila co k čemu, musí se plody agáve dlouho a pomalu péct ve zvláštních pecích, které na první pohled připomínají malou cihelnu.

Mexiko, Tequila. La Casa Herradura vyrábí tequilu již 150 let

La Casa Herradura vyrábí tequilu již 150 let

Mexiko. Městečko Tequila

Městečko Tequila

Sladká nebo s kořením?

Na výrobu jedné láhve tequily je třeba osm kilogramů agáve. Z jednoho plodu se tak připraví deset lahví.

Když se plody upečou, vylisuje se z nich šťáva, která se nechá zkvasit. Paradoxně bez jakýchkoliv přidávaných kvasinek. Stačí ji nechat v teple na vzduchu, všudypřítomné kvasinky si ji samy najdou. A rychle přemění cukry z agáve na alkohol.

Zhruba desetiprocentní agávové "víno" pak prochází dvojí destilací. A na jejím konci už je první plnohodnotná tequila. Nádherně průzračná a lahodná tequila blanco, která má chuť i vůni agáve. Tequila připravená z agáve z nížin je více kořeněná, naopak v horách vzniká tequila se sladším, květinovým nádechem.

Mexiko, městečko Tequila. Při práci na poli je třeba dávat pozor na nebezpečné tarantule

Při práci na poli je třeba dávat pozor na nebezpečné tarantule

Mexiko, městečko Tequila. Když se očištěná agáve přiveze z pole, musí se dlouhé hodiny péct

Když se očištěná agáve přiveze z pole, musí se dlouhé hodiny péct

Omyl číslo 3: Nejlepší tequila je Gold

"Čím více rozumíte tequilám, tím máte raději kvalitní tequilu blanco, neboť ta nabízí nejčistší chuť agáve," říká Ruben Aceves Vidrio, náš průvodce Casou Herradurou, v níž se vyrábí tequila již od roku 1870.

Další dvě řady kvalitních tequil již zrají v dubových sudech – tak se získává reposado a añejo. Reposado musí zrát alespoň dva měsíce v sudech, zatímco añejo minimálně jeden rok. Díky tomu získávají krásnou medovou barvu a jemnou příchuť vanilky či čokolády.

Jenže zrání v sudech se dá obejít. Stačí, když se tequila zabarví karamelem. A na světě je "slavná" tequila gold, o které si spousta lidí myslí, že je nejlepší ze všech tequil.

Zlatá tequila navíc mnohdy vůbec nepochází z Mexika, ale vyrábí se třeba v Evropě. Z Mexika se přiveze jen obyčejná a nepříliš kvalitní pálenka z agáve, která se namíchá půl na půl třeba s bramborovým lihem a dobarví se karamelem. A bolehlav je tady.

Mexiko, městečko Tequila. Prémiová tequila zraje v dubových sudech. Tak se získává reposado a anejo.

Jak poznat tu pravou?

Právě takové dryáky kazí tequile pověst. Člověk je sice ochutná, ale k srdci mu rozhodně nepřirostou. A když si jich dá náhodou víc, bude ho druhý den bolet hlava jako střep.

Jak tedy najít pravou, chuťově výtečnou tequilu? Stejně jako v Mexiku si musíte objednávat konkrétní značky. Nikoli tequilu, ale třeba El Jimador, který je v Mexiku nejprodávanější tequilou. A zkontrolovat, aby na etiketě bylo napsáno 100 procent agáve. Jen to je zárukou pravé tequily.

Mexiko, městečko Tequila. Mexičané pijí tequilu nejen samotnou, ale milují také míchané drinky.

Mexičané pijí tequilu nejen samotnou, ale milují také míchané drinky.

Tequila, limetka, sůl. Obřad pití nápoje z agáve může začít

Tequila, limetka, sůl. Obřad pití nápoje z agáve může začít

A jak se pije tequila?

Odkud pochází tequilový rituál, kdy se mezi palec a ukazováček nasype sůl? Údajně ho vymysleli Američané, ale rozhodně nepochází z Mexika. I když dnes se v turistických regionech Mexika také běžně praktikuje.

A jak se tedy tequila správně pije? Většina Mexičanů popíjí tequilu nechlazenou, po malých doušcích z koňakových sklenek. A pokud přidává k tequile sůl, tak ji sypou přímo do nápoje, který pak zakápnou šťávou z limetky či naředí grepovým džusem. A hlavně tequilu hojně zapíjejí vodou.

Externí obrázek

Autoři:

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  22.4 22:17

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků

18. dubna 2024

Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

VIDEO: Nahlédněte do Indie očima české poutnice hnutí Hare Krišna

25. dubna 2024

Indická republika je sedmá největší a s více než miliardou obyvatel jednou z nejlidnatějších zemí...

OBRAZEM: Blýskalo se na horší časy. Procházka po Praze v roce 1941

24. dubna 2024

Protektorátní správa začala už v březnu roku 1939, o dva roky později však Prahu čekaly výrazné...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

Čůral jsem krev a stopoval. Cestovatel popisuje, jak poznával Venezuelu

23. dubna 2024

Premium Dal si 48 dní, aby sám prošel 1 500 kilometrů dlouhý trek od hranic k hranicím a poznal exotickou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...