Co je vlastně košt?
Akce, která vlastně ukáže nejlepší z nejlepších. V kalendářích se skrývá pod formulí "Výstava vín“ či daleko výstižněji "Výstava vín s ochutnávkou“.
Dříve, než obecní kulturní sály i sokolovny zaplní regály s hodnocenými vzorky, kolem kterých se budou tlačit desítky návštěvníků vyzbrojených skleničkami, proběhne běžné veřejnosti skrytý rituál. Ovšem ten nejpodstatnější: organizátoři výstavy obešlou blízké i přespolní producenty vína s nabídkou účasti na výstavě a současně je požádají o dodání vzorků. Pochopitelně v lahvích, bez identifikace výrobce.
Poté se v určitý den sejde odborná komise, která přihlášené vzorky ohodnotí. Hodnocenými vlastnostmi jsou vzhled, barva, vůně a samozřejmě chuť, přičemž se hodnotí každá odrůda zvlášť. Výslednou známku určuje součet bodů získaných v jednotlivých kategoriích, respektive součet výsledků, dělený počtem členů odborné komise, která jej degustovala. Přibližně dva týdny poté se koná výstava.
Časy se mění
Původně návštěvník po zaplacení nízkého vstupného ještě u stolku pořadatelů zakoupil malou skleničku "koštovačku“ (s logem výstavy) o velmi nízkém objemu, katalog vzorků se seznamem vystavovatelů a výsledky hodnocení. Poté si průběžně přikupovával (za velmi lidovou cenu) "talóny“, které u dlouhých pultů měnil za vzorky vína. Ty nejlépe ohodnocená obnášely třeba tři "talóny“ za koštovačku. Ovšem ochutnat "šampiona“ výstavy se podařilo málokdy – zájem byl vždy obrovský.
S přibývajícími sklenkami se zlepšovala nálada, obarvená tu cimbálovkou, tu dechovkou a současně se počaly rodit bláznivé nápady: takže z katalogové zkratky pro burgundské bílé – BB – se rázem stala Brigitte Bardot, případně se naopak degustovaly nejméně ohodnocené vzorky...
V současnosti užívaný systém je sice jednodušší, avšak daleko zrádnější: po zaplacení jednotného vstupného (průměrně okolo 200 Kč), které zahrnuje i výše zmíněné propriety, lze ochutnávat zcela zdarma. Tudíž výlet za vínem se může změnit v bakchanálii, na kterou nemusí být konzervativní jižní Morava zcela dobře připravena.
Příležitost pro laiky i obchodníky
Každopádně i tak je atmosféra koštu jedinečná. Pro pořádající obec představuje významnou společenskou událost, kde se leckdy sejdou i příbuzní z druhého konce republiky, místní vinaři mohou porovnat svoji úroveň s konkurencí sousedů i přespolních.
Naopak majitelé vinoték a nákupčí vína řádně prověřují úroveň vzorků: v profesionálním zápalu krouží sklenicemi, nasávají vůni a zuřivě si zapisují poznámky, aby posléze degustovaný vzorek vyplivly do příslušné nádoby. Mezi touto vřavou se proplétají laikové a večer celý košt vyvrcholí taneční zábavou.
K vínu tu bývají většinou podávány lehké pochutiny: klobásky, plátkové sýry, obložené mísy - řada návštěvníků si ale přináší i vlastní občerstvení.
Koncem dubna již pomalu hustota výstav vín slábne a z přehledů akcí se vytrácejí. Přichází totiž období tvrdé dřiny ve vinohradech, kterou s příchodem září vystřídají neméně oblíbená vinobraní a burčákové slavnosti.
Může se hoditNěkolik nejbližších termínů Bohužel značná část informačních materiálů s termíny existuje pouze v papírové podobě, je možné je získat prostřednictvím kontaktů na některých adresách, věnovaným regionům, jako např. |