Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Víno a olivový olej mají hodně společného

aktualizováno 
Obě tekutiny patří k dobrému jídlu.
Obě tekutiny patří k dobrému jídlu. Obě mají za sebou několikatisíciletou historii. Vinná réva i olivovník potřebují stejné klima i půdu. Stejně jako existuje mnoho odrůd vinné révy, jsou na světě různé druhy olivovníků, oliv i olivového oleje. Stejně jako u vína i u olivových olejů se mluví o odrůdách, oblastech, původu, dobrých ročnících... Mezi vínem a olejem je ještě jedna shoda: když zasednou vyškolení experti k ochutnávce, pijí ze sklenice. Je to nejlepší způsob, jak poznat všechny chutě olivového oleje. "Zakružte sklenicí s olejem v ruce, přivoňte, naberte trochu do úst a podržte, poválejte na jazyku, teprve pak polkněte a čekejte, jak dlouho chuť vydrží," vysvětluje londýnský obchodník a expert na olivové oleje Mark Leatham, jak má vypadat odborná degustace. Stejná propast, jaká je mezi krabicovým a jakostním odrůdovým vínem, může být i mezi levným olivovým a drahým extra panenským. Problém o to horší, že laik nemusí rozdíl poznat. A nejen u nás, kde si olivový olej své příznivce teprve hledá. Olivový olej patří mezi potraviny, které se nejčastěji falšují.

Olej tisíce chutí

Olej z oliv nemá jednu chuť ani jednu barvu. Jednou je zelený, podruhé zlatý, jednou hořký, podruhé nasládlý... Existuje celá řada chutí olivového oleje. Chuť je přitom to, co určuje kvalitu a cenu. Zatímco u rafinovaných olejů je žluklá chuť na závadu, u olivového oleje je slabá nažluklá příchuť tolerována, je pro něj dokonce charakteristická. Vůně není nejlepším indikátorem kvality. Stačí, aby výrobce přimíchal k oleji z posledního lisování trochu extra virgin, a olej získá příjemné aroma. Nikoliv však chuť, ta se rychle vytrácí. Jistějším znakem kvality je proto dlouhotrvající chuť, která se z úst jen tak nevytratí. Jaká má být, záleží na druhu oliv a místu, kde se pěstují. Kvalitní olej často chutná po citrusech, jablkách, pomerančích, melounu, někdy i po čerstvě posekané trávě. "Stejně jako u vína i u oleje platí, že neexistuje žádný přesně daný způsob, jak rozeznat tu nejvyšší kvalitu. Je to otázka osobní volby. Proto je důležité časem poznat více druhů oleje, než se člověk rozhodne, který bude potom používat v kuchyni," říkají znalci.

Zdravé smažení

Jestliže smažení patří k nezdravým způsobům přípravy jídla, neplatí to v případě olivového oleje. Je totiž prokázáno, že panenského olivového oleje proniká do pokrmu o 12 % méně než rafinovaného slunečnicového, a dokonce o 47 % méně než sójového. Olej vytvoří na povrchu smaženého kusu jemnou krustu, která uzavře šťávu a s ní také chuť uvnitř pokrmu. Například Pescado frito, smažená ryba, se pak vlastně vaří ve své vlastní šťávě uvnitř křupavého suchého obalu. Navíc po sobě zanechává čistý olej, který do sebe absorboval jen málo rybího tuku a ztratil málo objemu.

Autor:


Témata: Vinná réva


Nejčtenější

Specialized Turbo Vado 4.0
Jak se přilepit hobíkovi na záda. Test elektrokola do města i na výlet

I největší skeptici už vidí, že expanzi elektrokol nic nezastaví. Po velkém průlomu v Německu, Rakousku a Švýcarsku v uplynulých letech definitivně zasahují i...  celý článek

Zboží s tematikou zatmění 2017
Reportáž: Zatmění slunce vyhnalo Američany na venkov. Přípravu nepodcenili

Jackson, USA (od zvláštního reportéra Technet.cz) Zatmění slunce je astronomická událost, která je (na rozdíl třeba od průletu komety) srozumitelná úplně každému. Američané se už nemohou dočkat, především pak...  celý článek

Italský ostrov Ischia zasáhlo zemětřesení (21.8.2017)
Italský ostrov Ischia zasáhlo zemětřesení, zemřeli nejméně dva lidé

Jihoitalský ostrov Ischia v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 4. Agentura Reuters uvedla, že se zřítilo několik budov. Italský list Corriere della Sera...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Karambol v Chorvatsku? Nehodu nechte zapsat a pokutám se nebraňte

Zkazila vám dovolenou v Chorvatsku bouračka? Zkuste nepanikařit a nezapomeňte na záznam o dopravní nehodě. A hlavně zavolejte tamní policii - stačí vyťukat...  celý článek

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Další z rubriky

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Lidé procházejí kolem protituristického graffiti v historickém centru...
V Evropě se zvedá odpor proti turistům. Je jich moc, zlobí se místní

Protesty v Benátkách a Barceloně, zvláštní opatření v Římě a Dubrovníku. V nejpopulárnějších turistických destinacích Evropy se šíří protituristické nálady....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.