Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vinho Porto - nebo Portské víno

aktualizováno 
- Portské víno zná snad každý milovník dobrého jídla a pití. A nemusí být zrovna gurmán, aby věděl, že toto trochu alkoholové víno pochází z nejzápadnější evropské země - Portugalska. Málokdo však ví, od čeho je odvozeno jméno portského a jak se vlastně vyrábí.

      Ačkoliv portské víno je produkt zcela portugalský, mají na jeho vzniku hlavní podíl Angličané. Ti po dlouhou dobu dováželi vína z Francie. Jenže v 17. století v důsledku neustálých válečných sporů byl tento obchod zastaven. Ostrované tedy začali hledat jiné zdroje a našli na severovýchodě Portugalska kraj přímo předurčený pro pěstování vína. V údolí řeky Douro, na strmých a skalnatých svazích, se víno pěstovalo už za dob Římanů. V krátké době většinu vinic a sklepů Angličané odkoupili, a proto většina značek nese anglické jméno - Sandeman, Osborne, Taylor's, Offley, Cockburn, Medley, či Graham.
    Název portské je odvozen od toho, že víno tráví mnoho času v přístavu (angl. port). Sklizené víno se zpracovává přímo na vinicích (quintas) a odtud se lodí převáží do sklepů ve Vila Nova de Gaia, kde se nechává uzrát. Vila Nova leží v ústí řeky Douro na jejím jižním břehu, přímo proti druhému největšímu portugalskému městu Porto. Z přístavů ve Vila Nova a Portu se víno převáželo dál, především do Anglie.
    Bohužel cesta z Portugalska do Anglie je dlouhá a víno mnohdy dorazilo zkažené. Jenže, všechno zlé je k něčemu dobré. Někoho napadlo víno zakonzervovat přidáním brandy. Toto víno nejen, že se nekazilo, ale mělo i zvláštní a jedinečnou chuť. A tak se narodilo portské, které má vždy 19 až 22% alkoholu, nezávisle na druhu a stáří. Zráním se zjemňuje jeho chuť.
    Víno se sklízí ručně a místo lisu slouží nohy. Fermentace probíhá v obrovských kamenných nádržích. Ve chvíli, kdy kvasnice rozloží polovinu cukru na alkohol, přidá se čistá brandy, čímž se okamžitě proces fermentace ukončí a víno zůstává sladké. Toto se nazývá fortifikace. Následující jaro se víno převeze do sklepů, kde se nechá dozrát v sudech nebo lahvích od dvou let až po několik desetiletí.
    Druhy Portského vína:
    RUBY - tmavě červené husté víno, zrající v sudech 2-3 roky. Pro zachování stále stejné chuti se míchají vína z různých vinic i ročníků.
    TAWNY - jemné víno červené až zlaté barvy. Zraje 10, 20, 30 nebo i čtyřicet let v sudech. Podává se na konci jídla, nejlépe s čokoládou, kávou nebo mandlemi. Na rozdíl od ostatních červených portských vín se servíruje chlazené.
    WHITE (bílé) - stejné jako Ruby, ale z bílých hroznů. Podává se jako aperitiv.
    RESERVE - směs vybraných vín z nejlepších ročníků.
    LATE BOTTLED VINTAGE (L.B.V.) - víno z jednoho ročníku - stáčené do lahví po 4 až 6 letech. Má mnohé vlastnosti jako vintage, ale může se pít okamžitě po otevření.
    VINTAGE - nejcennější portské. Vybraná malá část sklizně velmi dobrého ročníku. Po dvou letech se plní do lahví, v nichž dozrává. Lahve musí ležet, aby nevyschla korková zátka. Trvá to nejméně deset let než víno v lahvi uzraje. Čím déle, tím lépe. Před otevřením se láhev postaví, aby vzniklý sediment mohl klesnout ke dnu a víno se přelije do karafy. Podává se stejně jako L.B.V. po jídle.

Jak se tam dostat:
    Mnohé vinné sklepy ve Vila Nova de Gaia pořádají pro návštěvníky prohlídky sklepů i s ochutnávkou jejich vín. Stačí přejít z Porta dvoupatrový kovový most Ponte de Luis I. a můžete si vybrat snad z dvaceti firem. Také některé vinice v okolí řeky Douro přijímají návštěvníky. Hlavní vinařská oblast je mezi městy Peso da Régua a Pocinho. Lze se tam dostat pohodlně vlakem z Porta. Místy je údolí tak hluboké, že kromě železnice a vinic, se tam žádná jiná cesta nevejde.
   

Řeka Douro a její štědré svahy plné vinné révy.

Vinice v údolí řeky Douro patří mezi ty nejplodnější.

Portské víno zraje v sudech i několik desítek let podle druhu.

Autor:




Nejčtenější

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Bunkr Atlantického valu, který Němci postavili za druhé světové války, aby...
Nizozemsko odkrývá nacistické bunkry. A s nimi i bolestnou historii

U pláží nedaleko Haagu pokryl písek bunkry, které tu byly postaveny na Hitlerův rozkaz. Jakoby tento písek schoval i bolestivé vzpomínky, které bunkry...  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Další z rubriky

Šílený přístav v Bangladéši
VIDEO: Nás nedostanou. Kurz přežití v šíleném přístavu v Bangladéši

Bangladéšský přístav v Dháce je stejný jako celá země. Přelidněný, přeplněný, plný odpadků a boje o přežití. Míchají se zde staré bárky s moderními loděmi,...  celý článek

Romantická skaliska na jižním okraji vrcholové plošiny Brostschbergu
Stezkami čarodějnic v Alsasku. Magický svět ve francouzských Vogézách

Do Alsaska se jezdí hlavně kvůli znamenitým vínům. Dalším tamním oblíbeným lákadlem jsou samozřejmě divukrásné Vogézy s holými hřebeny i vodopády. Kromě nich...  celý článek

Tanečník ze Sepiku je připravený na kulturní show v Madangu.
My máme hodinky, oni mají čas. Co udělají mobily s Papuánci?

Martin Soukup letos dostal cenu Neuron, udělovanou nejlepším vědcům. Mimo jiné za to, že sleduje, jak žije asi patnáct set lidí v odlehlém údolí ostrova...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.