Vídeň: kulinářský to ráj...

Ve Vídni zapomeňte na diety a počítání kalorií. K tomuto městu kromě stovek pamětihodností neodmyslitelně patří také rozmanitá kuchyně, dědictví rakousko-uherské monarchie. Bez problémů se zde můžete najíst podle chutě a finančních možností, snadno, rychle i levně.

Řada restaurací a lahůdkářství nabízí dopolední svačinku na vidličku, lehké obědy, sendviče a obložené chlebíčky (například Trzesniewski v ulici Dorotheergasse, Wild, Lukullus Bar).

Turisté však mají v oblibě "beisly", typické lokály, kde se za přiměřenou částku dosyta najíte. Večer vyražte do "heuriger", klasické pivnice či vinárny s domácím vínem.

Z jídel jsou zde nabízeny dvě klasiky, které vlastně vůbec nepocházejí odtud - Wiener Schnitzel a guláš, ale také Tafelspitz, typické polední jídlo - vařené hovězí s bramborem a omáčkou z křenu a jablek. Denně si na něm prý pochutnával sám císař Franz Josef. Ideální je dát si předtím hovězí vývar s játrovými knedlíčky nebo tenkými proužky omelety. Na pivo dostanete chuť třeba po bramborovém guláši, do kterého se často přidávají párky.

Nápoje a moučníky

Rakousko, i když to u nás někdy není tak vnímáno, je zemí dobrého vína. Ostatně ve vinařské oblasti leží i samotná Vídeň. Protože převládají bílá vína, tak neoblíbenějším nápojem tohoto druhu je zde zelené veltlínské (grüner veltliner). Dobrý je i hodně suchý ryzlink z Wahau a težký weissburgunder (pinot Blanc) z Burgerlandu.

Vysvětlovat Čechům kvalitu piva je zbytečné. Rakouská piva sice nejsou špatná, ale naší úrovně nedosahují. Na mnoha místech však dostanete koupit i české pivo.


Dort Dobos patří mezi vídeňské pochoutky, je s karamelovou polevou

Typickým nápojem jsou i ovocné pálenky a kořalky, jež se vyrábějí z jalovce, jeřabin, meruněk a kdoulí. Výjimečnou specialitou je pak almdudler (takzvaná bylinková limonáda). Jako moučník - samozřejmě ke kávě - lze vybírat z nepřeberného množství.

Kromě pověstného Sacheru třeba Dobostorte s karamelovou polevou. Pokud v nabídce uvidíte slovo Guglhupf, vězte, že to není nic jiného než klasická bábovka.

Vídeňané jsou velmi noblesní gurmáni, a proto během požitků z jídla či pití raději zapomeňte na u nás populární posílání textových zpráv či na mobilní telefonování. To tady většinou dělají opravdu jenom někteří cizinci.

 

Dort Dobos patří mezi vídeňské pochoutky, je s karamelovou polevou

V proslavené vídeňské kavárně Prückel se dá nejnom dobře najíst, ale hraje se zde také oblíbený bridž

Vídeňská specialita. Tafelspitz jsou populární plátky hovězího s bramborami.

,