Ve skanzenu se budou vařit povidla

Povidla ze 100 kilogramů švestek uvaří v sobotu Julie Rusková z Poličné na Vsetínsku ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Vaření povidel je součástí celodenního pořadu zaměřeného na tradiční podzimní práce původních obyvatel valašské vesnice, který ve skanzenu začne v 10:00 a skončí kolem 17:00.
"Chceme návštěvníkům přiblížit podzimní vesnici tak, jak ji mohli pamatovat ještě jejich rodiče a prarodiče. Zase se bude krouhat zelí a šlapat do beček," říká autor programu Martin Šimša. Dodal, že stále provozuschopná sušírna ovoce provoní okolí sušenými jablky a švestkami.
Z bohatých podzimních darů přírody připraví místní ženy pokrmy valašské kuchyně a dokonce prozradí, jak se vyráběla unikátní místní specialita, hrušková nádivka do vdolečků (frgálů). Podzimní práce se podle Šimšy nevázaly jen na zpracování a uchování potravin. V muzeu například předvedou, jak hospodáři podmítali strniště a orali pole, hrabali listí na podestýlání dobytka či a chystali dřevo na zimu.

Valašský skanzen v Rožnově pod Radhoštěm