náhledy
Sledě se na vánočním stole objevují v mnoha podobách a úpravách.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
K jako kapr nebo K jako Kambala? Druhá verze je správně. Tato luxusní ryba ke oblíbená o Vánocích v Itálii.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
V mnoha zemích světa je vánoční tabule bohatě prostřená. Naopak Čechům mnohdy stačí jen řízek se salátem.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
V Římě si o Vánocích pochutnají také na mušlích.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Co si jednou koupit na Štědrý večer pořádnou rybu?
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Inspirace z Baltu. Lahodné nakládané sledě nechybí na vánočních tabulích v Polsku či ve Skandinávii.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Místo kapra uzený losos, sledě, krevety nebo šproty. Jezte pestře a zábavně.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Rybí mísa z Baltu. Vpravo nahoře malé, ale velmi chutné krevetky.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Plody moře nesmí chybět na vánoční tabuli Římanů. Velmi oblíbené jsou podlouhlé mušle razor.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Co jsou tradiční Vánoce? Smažený kapr patří na český vánoční stůl nějakých 70 let. Zato „tradiční“ sníh je nám už řadu let zapovězený.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Stoupenci řízků i kaprů se shodují na příloze v podobě bramborového salátu. Jenže také ten má celou řadu variací.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Vinné listy jsou oblíbené na Balkáně a nechybějí při vánoční hostině v Bulharsku.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Zatímco vánoční stromek je pro křesťanské národy stejný, štědrovečerní večeře jsou diametrálně odlišné.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Dobrá kreativní práce. Pár švestek, fíků a rozinek a je tu jedlý čert jako vyšitý.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Losos marinovaný v citronové šťávě a ořechovém oleji. Lahůdka finských Vánoc.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Gurmánská „specialita“ ze supermarketu
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz