Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Thajsku frčí kobry a tarantule: na talíři

  16:34aktualizováno  16:34
Tarantule, kobry, pavouky či černé mravence nemá většina lidí příliš v lásce. V Thajsku ale patří k těm nejvyhlášenějším pochoutkám. Ražniči z pečených tarantulí, smažené kobří měchýře či zapálený koňak s hadí krví - to jsou jen některé z nejvíce doporučovaných chodů, které se objevují na jídelních lístcích ve specializovaných thajských restauracích.

Kobry pro gurmány
Pecemi restaurace Me Bia v Bangkoku denně "projde" nejméně stovka kober, které potěší nejen mlsné jazýčky obvyklých zákazníků, ale i zvědavce, kteří mají zvláštní choutky.

Majitel restaurace a zároveň kapitán policie cítí hrdost nad oblibou, které se těší smažené měchýře z kobry se zeleninou nebo kobří maso s bambusovými výhonky. Aby dokázal, že servírovaný pokrm je z čerstvého materiálu, nechá na stole pohybovat se živého hada, jejž vybral ze své líhně. 

Na jídelníčcích v Thajsku najdete téměř všechny bezobratlé tvory, kteří létají, plavou, kráčejí, skáčou nebo plazí.

"Tady je veškeré maso čerstvé a má výraznou chuť, nemáme nic mdlého," zdůrazňuje kuchař. Ke kobřímu masu i měchýřům je na jídelním lístku nejvíce doporučován zapálený koňak s hadí krví, který má tak silnou a pronikavou chuť, že spálí i ten nejzastrčenější nerv lidského těla.

Je libo plátky růže či květy jasmínu
Specialitou restaurace Sajmok kab Dokmaj v severothajském městě Čiang Maj je zase příprava jídel z květin.

V poklidné atmosféře zní tlumeně jemná hudba, strávníci s evidentním gustem vychutnávají pokrmy z nasekaných květů ibišku gratinovaných na másle, nebo si pochutnávají na pupenech bavlníku fritovaných v sojové omáčce, lehce okořeněných octem a špetkou místní pálivé papriky. Hvězdným zákuskem tohoto gastronomického koutku je pudink připravovaný z plátků růže. 

"Zákazníci se cítí uvolněně a říkají příjemné věci, když před sebou spatří tak vzácná jídla," vysvětluje vážně Čajanit Suntchornpit, šéf tohoto malého podniku vybudovaného v tradičním thajském stylu. 

Ingredience, které tato zvláštní kuchyně potřebuje, nepocházejí ani z květinářství v Čiang Maj či z lesů v provincii, nýbrž se pěstují ve vlastní zahradě, aby byla jistota, že mají požadovanou chuť a neobsahují insekticidy.

Výživné a léčivé tarantule
Méně příjemné pohledu očí člověka s konvenční chutí než květiny jsou pečené tarantule napíchnuté na dřevěných špejlích, které připravuje oblíbená hospůdka ve městě Aranjaprated u hranic s Kambodžou.

Pavouci, které číšník předloží na stůl, neztrácejí svůj hrozivý vzhled přesto, že drahný čas strávili na řeřavém uhlí. Před kulinářskou přípravou mají tito živočichové tmavě hnědou barvu a na délku měří až sedm centimetrů, ovšem při pečení nabývají načernalé barvy, scvrknou se a nabydou gumovitého povrchu.

"Tarantule je dobrá pro těhotné ženy a také dává sílu tvrdě pracujícím mužům," říká stařík Gosin, který čeká, až na něho přijde řada a předloží mu pečeného pavouka, kterého si objednal. 

Říkají, že tarantule na grilu je šťavnatá. Opéká se s paprikou a česnekem, a jako předkrm má dlouhou tradici v některých částech Kambodže i v hraničních oblastech, kde jim jsou připisovány léčivé vlastnosti.

Ačkoliv je tarantule "královnou" hmyzí kuchyně, poptávka po ní je menší než po smažených housenkách bource morušového, larvách černých mravenců s nasekanými okurčičkami, různých druzích vařených brouků a především po proslavených pražených kobylkách.

Autoři: ,




Nejčtenější

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Bunkr Atlantického valu, který Němci postavili za druhé světové války, aby...
Nizozemsko odkrývá nacistické bunkry. A s nimi i bolestnou historii

U pláží nedaleko Haagu pokryl písek bunkry, které tu byly postaveny na Hitlerův rozkaz. Jakoby tento písek schoval i bolestivé vzpomínky, které bunkry...  celý článek

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Další z rubriky

Cestou necestou
Puchýře jako dvacka a klopýtání v dešti, to je slavný dánský pochod

Tři dny intenzivní chůze napříč dánským ostrovem Fyn spolu s dalšími 850 nadšenci pěší turistiky, tak vypadá akce nazvaná Fjällräven Classic Denmark. Treku...  celý článek

Romantická skaliska na jižním okraji vrcholové plošiny Brostschbergu
Stezkami čarodějnic v Alsasku. Magický svět ve francouzských Vogézách

Do Alsaska se jezdí hlavně kvůli znamenitým vínům. Dalším tamním oblíbeným lákadlem jsou samozřejmě divukrásné Vogézy s holými hřebeny i vodopády. Kromě nich...  celý článek

První fotky pořízené pod mořskou hladinou dokazují, že potápění u zříceného...
Dokud je čas. Potápění u zříceného Azurového okna se stalo hitem

Ještě přes svým zřícením do moře bylo Azurové okno na Maltě jednou z největších turistických atrakcí světa. A jak to vypadá, kolaps této nádherné skalní stěny...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.