Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Mongolsku vaří ovce vcelku

aktualizováno 
Víte, co kdysi zachránilo hladového Čingischána a jeho vojsko? Skopové. Ovšem nikoli pečené a nakrájené na kousky. Staří Mongolové totiž doslova naplňují rčení "Mám hlad, že bych snědl i vola". V tomto případě ovci. Tradice se dodnes drží i v polopouštích čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko.

Čína, autonomní oblast Vnitřní Mongolsko | foto: Robert Mikoláš, ČRo1-Radiožurnál

Z hliněného domku osamoceně stojícího uprostřed nevlídné pustiny stoupá kouř. Ze dveří je slyšet veselý smích jeho majitelů i pozvaných sousedů, z nichž nejbližší bydlí sedm kilometrů odsud. Sešli se kvůli závěrečným oslavám příchodu nového lunárního roku a nikomu nevadí, že je trošku po termínu. Dřív prostě kvůli třeskutým mrazům a hlavně pouštní bouři nemohli.

"Žije nás tady málo, proto se několikrát do roka, tak dvakrát, třikrát navštívíme. Vždy u někoho jiného. A svoláme se mobilním telefonem, bez kterého bychom se nedomluvili," vysvětluje paní domu, asi padesátiletá Tchien. Stojí u plotny, zatímco ostatní posedávají na židlích, posteli i kusech kamenů. Kulisu dotváří televize, která nemůže chybět. Povídají si, ale z jejich netrpělivých pohledů je patrné, že čekají na hlavní bod oslavy, vařenou ovci.

"Nejprve musíte mít hodně velký hrnec či kotel, který naplníte vodou. Když se začne vařit, ponoříte do ní celého berana nebo ovci. Zvíře předtím samozřejmě stáhnete z kůže a rozporcujete, aby se vám dovnitř vešlo. A pak už jen mícháte a mícháte," popisuje mi staletý postup paní Tchien.

Místní specialitou je prý už sama skutečnost, že se vaří tak velké kusy masa i s kostmi spolu s dalšími ingrediencemi dodávajícími ještě lepší chuť. Jakýsi pouštní hot pot neboli kotlík, respektive kotel plný ovčího vývaru.

Čína, autonomní oblast Vnitřní Mongolsko

Recept z časů Čingischána

"Ovce se vaří spolu s různým kořením, přidávám i sojovou omáčku, aby se maso pěkně zabarvilo. Je to tradiční metoda pocházející podle dávné legendy už z dob vládce Mongolů Čingischána," začíná vyprávět paní Tchien.

"Jednou, při vojenském tažení, dostal slavný dobyvatel velký hlad a najíst se museli i jeho vojáci. Poručil si tedy skopové, ovšem zčista jasna se objevil nepřítel. Panovník se však potřeboval posilnit a zavolal na kuchaře, ať mu jídlo přinese. Maso však nebylo hotové, proto ho kuchař pořádně okořenil a naservíroval v polévce. Najedli se všichni a nepřítele porazili," líčí paní Tchien.

Jak ale dodává, ona k ovci ještě servíruje rýži a zeleninu. Někdy i nudle Chao-c' pojmenované podle stejnojmenné pouštní rostliny, ze které se připravují. Jako zákusek pak podává Yam, což jsou jakési koláčky plněné pastou z červených fazolí.

Po vydatné hostině je pak nutné se i napít, ovšem nikoli vody. "Na stole musí být víno, rýžové víno. A taky nějaká pálenka, i když domácí ne. Všechno totiž musíme kupovat," dodává manžel paní Tchien, 52letý Chua.


Mapy © Google

ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

ČRo1 - RadiožurnálTuto sobotu a neděli od 10:05 (repríza ve 22:10) na Radiožurnálu:

SOBOTA
Rubikova kostka bude mít nástupce. Kouli a nevymyslel ji nikdo jiný než maďarský architekt a vynálezce Ernő Rubik.
V Egyptě existuje útulek pro týraná zvířata, prý je to naprostá rarita.
Belgické vafle z Lutychu

NEDĚLE
Proč jezdit na lyže do vzdálených hor? V Bratislavě lyžují za městem
Poláci nemají rádi filmy o své vlastní historii, zvlášť když je natočil někdo jiný
Německá mládež se baví fackováním řidičů autobusů.

Audiozáznamy a přepisy všech reportáží naleznete na www.radiozurnal.cz/zzz

Autor: ČRo1-Radiožurnál




Nejčtenější

Tanečník ze Sepiku je připravený na kulturní show v Madangu.
My máme hodinky, oni mají čas. Co udělají mobily s Papuánci?

Martin Soukup letos dostal cenu Neuron, udělovanou nejlepším vědcům. Mimo jiné za to, že sleduje, jak žije asi patnáct set lidí v odlehlém údolí ostrova...  celý článek

Ilustrační foto
Židé, prosím, sprchujte se. Cedule v švýcarském hotelu naštvaly Izrael

Malý alpský hotel ve Švýcarsku vyvolal pobouření, když ve svých prostorách umístil cedule s pokyny pro židovské hosty. Po vlně kritiky, ke které se připojila i...  celý článek

Šílený přístav v Bangladéši
VIDEO: Nás nedostanou. Kurz přežití v šíleném přístavu v Bangladéši

Bangladéšský přístav v Dháce je stejný jako celá země. Přelidněný, přeplněný, plný odpadků a boje o přežití. Míchají se zde staré bárky s moderními loděmi,...  celý článek

Estonský hrad Kuressaare (Arensburg)
100 POHLEDŮ: Důstojníci na procházce u hradu v Kuressaare - Arensburgu

Pro období let 1890 až 1914 se vžilo označení Belle Époque - „krásná doba“. Právě v tomto období vznikla většina fotografií, které jsme zařadili do seriálu 100...  celý článek

V Sieře Leone přišlo po masivním sesuvu půdy o život až tisíc lidí. (14. srpna...
Jak bahno utopí tisíc lidí. V přelidněném Freetownu katastrofě sami pomohli

Při masivních sesuvech půdy v metropoli západoafrické Sierry Leone Freetownu zemřelo více než 400 lidí, z toho zhruba sto dětí. Dalších 600 se stále pohřešuje,...  celý článek

Další z rubriky

První fotky pořízené pod mořskou hladinou dokazují, že potápění u zříceného...
Dokud je čas. Potápění u zříceného Azurového okna se stalo hitem

Ještě přes svým zřícením do moře bylo Azurové okno na Maltě jednou z největších turistických atrakcí světa. A jak to vypadá, kolaps této nádherné skalní stěny...  celý článek

Výhled na pobřeží ostrova Gran Canaria
U Kanárských ostrovů je hnědé moře, zamořují jej sinice

Návštěvníky Kanárských ostrovů může v těchto dnech na vyhlášených plážích překvapit odpudivá barva moře. Kvůli vysokým teplotám vody se zde rozbujely sinice,...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jak létají Češi. Letenka za 300 tisíc a cesty kolem světa

Kolik jste ochotni zaplatit za letenku na vysněnou dovolenou či pracovní cestu? Český rekord za poslední půlrok drží letenka za bezmála tři sta tisíc korun....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.