Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V kuchyni u Slováků. Jak na halušky?

  21:09aktualizováno  21:09
Pokud jedete na Slovensko, určitě vyzkoušejte tamní kuchyni. V tradiční slovenské převládají brambory, mléčné výrobky a další základní suroviny, pro které jsou na Slovensku příhodné klimatické podmínky. Které jsou ty nejvěhlasnější slovenské speciality? A jak si je můžete sami připravit?

Proslulé brynzové halušky

Jaké je nejtradičnější slovenské jídlo? Ať se na Slovensku zeptáte kohokoliv, odpoví většinou bez váhání - brynzové halušky. Pro Slováky totiž znamenají halušky totéž, co pro Japonce suši či pro Italy špagety.

A co víc, každý rok se v horské osadě Turecká ve Velké Fatře setkávají milovníci proslulých brynzových halušek na celosvětovém mistrovství v jejich vaření i konzumaci.

Halušky se připravují z bramborového těsta smíchaného se speciálním druhem ovčího sýra - brynzou. Na talíři se pak na halušky dá ještě opečená slanina s omastkem. K brynzovým haluškám se skvěle hodí kysané mléko.

Jak na ně?

Suroviny: 500 g očištěných brambor, 300 g hladké mouky, 250 g brynzy, 80 g uzené slaniny a sůl

Příprava: Očištěné syrové brambory nastrouháme. Smícháme je s moukou a solí. Část těsta potom dáme na vál a nožem oddělujeme malé kousky, které házíme do vroucí osolené vody. Uvařené halušky promícháme s brynzou a polijeme opraženou slaninou. Podáváme s kyselým anebo acidofilním mlékem.

Kapustnica: na oběd nesmí chybět

Samozřejmě však halušky nejsou tím jediným tradičním slovenským pokrmem. Domácí slovenská kuchyně, to jsou i další jídla připravovaná z brambor, různých druhů ovčího sýra a zelí. Ale základem je vždy polévka. Jak se říká, "polévka je grunt".

A na Slovensku si to berou k srdci. Mezi ty tradiční totiž patří kapustnica, tedy zelňačka s houbami, česnečka, fazolová polévka s párkem či uzeným masem a hovězí nebo slepičí vývar s nudlemi.

Suroviny: 500 g kysaného zelí, 200 g uzené klobásy, 30 g sušených hub, 100 g sušených švestek, 3 stroužky česneku, 1 vejce, 30 g hrubé mouky, sůl a koření
Příprava: Zelí zalijeme vodou, přidáme nakrájené hříbky, švestky, klobásu a vše vaříme asi 2 hodiny. Přidáme strouhané těstoviny a dovaříme.

Strouhané těstoviny: Z vejce a mouky vypracujeme tuhé těsto, které postrouháme.
Když je polévka hotová, přidáme do ní kysanou smetanu.

Perla slovenských vín: Tokaj

Při cestě na Slovensko si nenechte ujít ochutnání místních vín. Přece jenom mají totiž naši sousedé toho sluníčka o něco více. Na jihu Slovenska tak vinaři bez problémů dosahují cukernatosti až pětadvacet.

A navíc - pěstování vinné révy tu sahá až do římských dob.

V dlouhé tradici tak zůstává stálicí Ryzlink rýnský, z červených vín potom Frankovka. Objevují se však i nově vyšlechtěné odrůdy, které se u nás nepěstují, například modré odrůdy Dunaj, Hron nebo Nitra.

A pak je tu ještě perla slovenských vín, který našim sousedům závidí nejeden moravský vinař - tokajské víno. Světoznámá Tokajská vinohradnická oblast se rozprostírá na jižních a západních svazích Zemplínských vrchů. Její větší část však leží v sousedním Maďarsku. Vinohrady, na kterých se pěstuje vinná réva pro pravé tokajské víno, se nachází v obcích Čerhov, Malá a Veľká Trňa, Černochov, Veľká a Malá Bara, Slovenské Nové Město a Viničky.

Tokajské víno patří mezi přírodně sladké druhy vína, vyráběné podle místní jedinečné receptury. A zcela právem se o něm říká, že je králem vín a vínem králů. Nesmělo totiž chybět na stolech mnohých evropských panovníků. Tokajské víno se vyrábí z odrůd Furmint, Lipovina a nádherně voňavého Muškátu žltého. Ani jedna z těchto odrůd se v České republice nepěstuje.

Pálenkám vládne borovička

Kromě vína má Slovensko i svůj tradiční destilát - borovičku. Svojí chutí tato pálenka připomíná gin, vypálená je ale z plodů jalovce.

Oblíbená je též bošácká slivovice.

Nezaostává však ani výroba piva. Typickými představiteli jsou značky Zlatý bažant, Smadný mnich a Topvar.

 

Slovenským pálenkám vládne borovička

Proslulé slovenské brynzové halušky

Slovenská kapustnica

Víno Tokaj

Autoři: ,




Nejčtenější

Estonský hrad Kuressaare (Arensburg)
100 POHLEDŮ: Důstojníci na procházce u hradu v Kuressaare - Arensburgu

Pro období let 1890 až 1914 se vžilo označení Belle Époque - „krásná doba“. Právě v tomto období vznikla většina fotografií, které jsme zařadili do seriálu 100...  celý článek

Ilustrační foto
Židé, prosím, sprchujte se. Cedule v švýcarském hotelu naštvaly Izrael

Malý alpský hotel ve Švýcarsku vyvolal pobouření, když ve svých prostorách umístil cedule s pokyny pro židovské hosty. Po vlně kritiky, ke které se připojila i...  celý článek

Čeští turisté se koupou na Makarské. K moři do Chorvatska jich ročně míří skoro...
A zase to Chorvatsko. I letos bude pro Čechy nejoblíbenější destinací

Chorvatsko bude letos podle Asociace cestovních kanceláří opět nejoblíbenější destinací českých turistů - stejně jako loni a spoustu předchozích let. Asociace...  celý článek

Antropolog Martin Soukup
My máme hodinky, oni mají čas. Jak vědec zkoumá Papuánce s mobilem

Martin Soukup letos dostal cenu Neuron, udělovanou nejlepším vědcům. Mimo jiné za to, že sleduje, jak žije asi patnáct set lidí v odlehlém údolí ostrova...  celý článek

Dlouhý vlak do Rumunska
VIDEO: Půlkilometrový vlak RegioJetu se vydal na cestu do Rumunska

Soukromý dopravce RegioJet vypravil v úterý v podvečer svůj nejdelší vlak v historii. Souprava míří do rumunského Eibentálu, kam veze více než tisíc hudebních...  celý článek

Další z rubriky

Výhled na pobřeží ostrova Gran Canaria
U Kanárských ostrovů je hnědé moře, zamořují jej sinice

Návštěvníky Kanárských ostrovů může v těchto dnech na vyhlášených plážích překvapit odpudivá barva moře. Kvůli vysokým teplotám vody se zde rozbujely sinice,...  celý článek

Podvečerní „poušť“ ve slovenském Záhorie
Jen tak si prožít poušť ve střední Evropě. Záhorie miluje i armáda

Nejrozsáhlejší písečné duny ve střední Evropě jsou tak dokonalou replikou pouště, že si je oblíbili i vojáci a ti, kteří jejich techniku vyrábějí. Vždyť...  celý článek

Katar, Dauhá, Katařan, Katařanka
Katar láká turisty, zrušil vízovou povinnost pro 80 zemí, včetně ČR

Katar s okamžitou platností ruší vízovou povinnost pro občany 80 zemí, včetně České republiky. Oznámili to dnes zástupci katarského ministerstva vnitra,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.