Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Brně čte Zdeněk Zapletal

  11:46aktualizováno  11:46
Brno - Dalším autorem maratonu autorský čtení v brněnském Kabinetu múz je zlínský spisovatel Zdeněk Zapletal. Narodil se v roce 1951 v Kyjově, do pěti let žil v Bzenci. Převážnou část života však prožil ve Zlíně. Studium Farmaceutické fakulty UK v Bratislavě zanedbával kvůli muzice, poezii, lásce a alkoholu. Nakonec fakultu dokončil a začal pracovat jako lékárník v Holešově.

V roce 1980 Zapletalovi vyšla první knížka. Díky jeho čtenářsky nejúspěšnější próze Půlnoční běžci odešel na volnou nohu a dalších deset let se živil jako spisovatel.

Od poloviny devadesátých let prošel několika zaměstnáními: ve zlínském Rádiu Publikum připravoval a moderoval týdenní hodinový pořad o knihách a kultuře. Dva roky pracoval pro olomouckou Votobii jako vedoucí prodejen v Kroměříži a v Přerově. Byl redaktorem a později šéfredaktorem vysílání AZ Rádia ve Zlíně. Je ženatý, má dvě dospělé děti. Žije v Tučapech.

Bibliografie
1980 Proč se nás srny bojí — priptych Před vyplutím, Mladá fronta
1980 Až příjdou plískanice, Mladá fronta
1982 Poslední knížka o dětství, Mladá fronta (Paradox 1993 )
1983 Pozdě na hlasitou hudbu, ČS (tamtéž 1991)
1986 Půlnoční běžci, ČS (tamtéž 1987 )
1988 Sen na konci rána, Mladá fronta (Votobia 1997)
1989 Křehké zboží, ČS (Optys 1995)
1990 Nekonečný striptýz, ČS
1992 Kobova garáž, K. B. K. P. (Votobia 1999))
1994 Born in ČSR aneb Vekselštube cimrfraj, Akropolis
1995 Probuď se a zpívej, Akropolis
1996 Andělé & Démoni, Votobia
2000 Půlnoční pěšci, Petrov
2001 Půlnoční běžci, Petrov

HLASUJTE
V ANKETĚ

Autoři:




Nejčtenější

Tanečník ze Sepiku je připravený na kulturní show v Madangu.
My máme hodinky, oni mají čas. Co udělají mobily s Papuánci?

Martin Soukup letos dostal cenu Neuron, udělovanou nejlepším vědcům. Mimo jiné za to, že sleduje, jak žije asi patnáct set lidí v odlehlém údolí ostrova...  celý článek

Bunkr Atlantického valu, který Němci postavili za druhé světové války, aby...
Nizozemsko odkrývá nacistické bunkry. A s nimi i bolestnou historii

U pláží nedaleko Haagu pokryl písek bunkry, které tu byly postaveny na Hitlerův rozkaz. Jakoby tento písek schoval i bolestivé vzpomínky, které bunkry...  celý článek

V Sieře Leone přišlo po masivním sesuvu půdy o život až tisíc lidí. (14. srpna...
Jak bahno utopí tisíc lidí. V přelidněném Freetownu katastrofě sami pomohli

Při masivních sesuvech půdy v metropoli západoafrické Sierry Leone Freetownu zemřelo více než 400 lidí, z toho zhruba sto dětí. Dalších 600 se stále pohřešuje,...  celý článek

Šílený přístav v Bangladéši
VIDEO: Nás nedostanou. Kurz přežití v šíleném přístavu v Bangladéši

Bangladéšský přístav v Dháce je stejný jako celá země. Přelidněný, přeplněný, plný odpadků a boje o přežití. Míchají se zde staré bárky s moderními loděmi,...  celý článek

Estonský hrad Kuressaare (Arensburg)
100 POHLEDŮ: Důstojníci na procházce u hradu v Kuressaare - Arensburgu

Pro období let 1890 až 1914 se vžilo označení Belle Époque - „krásná doba“. Právě v tomto období vznikla většina fotografií, které jsme zařadili do seriálu 100...  celý článek

Další z rubriky

Vltava v těchto dnech teče rychle. Jez ve Zlaté Koruně prověří vodáky na...
PŘÍMÝ PŘENOS: Podívejte se na sjíždění jezu Zlatá Koruna na Vltavě

Vodácká sezóna je již v plném proudu a řeky se těší na prázdninový nápor vodáků. Pokud právě sedíte u počítače, můžete se zchladit sledováním vodáků na jezu...  celý článek

Prášily-Zelená hora
Velký přehled letních turistických novinek v Česku pro rok 2017

Nové turistické okruhy, opravená koupaliště i městské slavnosti. Vydejte se s námi za novými turistickými atrakcemi, které české a moravské kraje připravily...  celý článek

Bludiště vysekaná v kukuřičných lánech jsou novou turistickou atrakcí, zvláště...
Kukuřičná bludiště získávají popularitu, v Česku jich jsou desítky

Bludiště vysekaná v kukuřičných lánech jsou novou turistickou atrakcí, zvláště pro rodiny s dětmi. Vznikla na více místech v Česku, na jižní Moravě letos...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.