V britském „pubu“ podle bontonu

  0:01 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Typické britské hospody, tzv. "puby", není třeba dlouze představovat. U samotných Britů se jistě těší velké oblibě, neboť jich mají kolem 60 tisíc. Existují v celé řadě podob: staré i nové, velké i malé, obyčejné i luxusní. Co že to v nich lidé provádějí? Pijí, samozřejmě, Zdá se to snadné, ale co vlastně budete dělat, pokud přijdete do pubu jako nováček?

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: VisitBritain

Jak si objednat

Jednoduše. Rozhodněte se co budete pít, svoje přání sdělte barmanovi nebo barmance u baru, kam vám váš nápoj také přinesou, oznámí vám jeho cenu, vy zaplatíte a … úkol splněn. Všimněte si základního rozdílu oproti restauracím na pevnině: nezakládá se účet a za konzumaci se platí ihned. Účtenky nejsou zvykem, dostanete je jen ve větších a modernějších pubech na požádání.

Spropitné?

Spropitné se v pubech obvykle nedává ani se neočekává. Tu a tam někdo z hostů prohlásí: "dejte si jedno na mě" – "have one on me" (myšleno jedno malé pivo) nebo "drobné si nechte" – "keep the change", ale k takovým situacím dochází pouze tehdy, je-li objednávka velká nebo pokud byl personál obzvláště ochotný.

Hotově, nebo kartou?

Obvykle se platí hotově, jen v některých větších restauracích přijímají kreditní karty za objednávky řekněme nad 5 liber (ale nejprve se zeptejte).

Ilustrační foto

Kde budete pít

To je na vás. Vezměte si skleničku ke stolu nebo si ji vypijte ve stoje. Tomu druhému se říká "vertikální" neboli "svislé" pití.

Co si objednat

Volba je opět na vás. Ve většina pubů bude z čeho vybírat – pivo, ležák, víno, cider a oblíbené destiláty jako je whisky a gin. Není problém, pokud dáváte přednost nealkoholickým nápojům.

Tradiční pivo?

Většina pubů (avšak zdaleka ne všechny) nabízí tradiční pivo (nazývané také "real ale" – svrchně kvašené pivo anglického typu s přídomkem "opravdový"). Čepuje se ruční pístovou pumpou a je studené, ale ne chlazené. Určitě ho vyzkoušejte – na rozdíl od ležáku má mnoho různých příchutí.

Točené pivo se zpravidla podává v pintách (568 ml), ale objednat si můžete i půl pinty. Není nic pravdy na zlomyslných pomluvách o tom, že Britové pijí svůj zlatý mok "teplý". Tradiční pivo, které vám natočí, by mělo mít teplotu 13-15°C.

Ilustrační foto

Jídlo v "pubu"

Do pubů se také s oblibou chodí na jídlo. Jsou méně formální než restaurace a obvykle také levnější. I u jídla obecně platí, že objednávání probíhá u baru a opět, spropitné se neočekává.

Nabídka v jídelním lístku se výrazně liší pub od pubu. Obecně rozšířený výraz "bar food" – "barové jídlo", často ve formě nápisu lákajícího ke vstupu do pubu, může znamenat téměř cokoliv, ale zpravidla zahrnuje steaky, omelety, steak and kidney pie (hovězí se zapékanými ledvinkami v těstíčku), lasagne a saláty nebo hranolky. Výrazy, které obvykle matou návštěvníky ze zahraničí, jsou "Ploughman’s Lunch" ("Oráčův oběd" ) a "Jackets" ("Kabáty").

To první představuje chléb se salátem (obvykle) a nakládanou zeleninou podávaný dále se sýrem nebo někdy s paštikou; to druhé jsou brambory pečené ve slupce a plněné například sýrem, pečenými fazolemi, tuňákem apod. V mnoha pubech dostanete tradiční British Sunday Lunch (britský nedělní oběd) sestávající z pečeného masa s brambory a zeleninou.

Posledním trendem je zavádění tzv. "gastropubů" – zařízení napůl cesty mezi puby a restauracemi, kde se spíše než na pití klade důraz na dobré jídlo připravené z místních a sezónních zemědělských produktů.

Kouření

Kouření je ve většině pubů dovoleno, ale mnoho pubů v současnosti zavádí nekuřácké zóny, zejména tam, kde se podává jídlo.

Poslední objednávka

Během posledních let jsou zákony kontrolující prodej alkoholu v Británii liberálnější, ale každý pub má přesně stanovené otevírací a zavírací hodiny. Puby obyčejně otevírají v 11 nebo ve 12 hodin a ve městech mnohé z nich zůstávají otevřeny do 23 hodin (v neděli do 22,30).

Některé puby ale zavírají v odpoledních hodinách. Před zavírací dobou obsluha někdy zakřičí "last orders" - poslední objednávky, ale není to její povinnost, proto raději sami sledujte čas.

Na zdraví (Cheers!)

Co pronést ke svým společníkům, když zdvihnete první sklenici k ústům? Britská kultura stolování má v tomto ohledu chudou slovní zásobu. Je běžné neříkat nic! "Good health" (přání dobrého zdraví) je spíše zastaralé a užívá se zřídka. Zdvižení sklenice a slůvko "cheers" je asi tak to nejlepší, co místní štamgast zvládne.

Přejeme příjemné zážitky při návštěvě pubů. Cheers!

Autor:
Geoff Brandwood, hnutí Campaign for Real Ale

Tip VisitBritain:

Londýnský pivovar Meantime v srdci čtvrti Greenwich v ulici Penhall road, založený roku 1717, prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Na konci prvního čtvrtletí roku 2010 bude v jeho prostorách otevřen restaurant a bar. Na zákazníky zde čekají kvalitní belgické ležáky, které jsou uloženy jeden rok uvnitř 350-ti litrových sudů, nebo světlá anglická piva či pro konzervativní pivaře český Pilsner. Pivovar Meantime je kromě toho, že distribuuje nejznámější značky evropských piv, proslulý prodejem chmelových moků s ovocnými příchutěmi, kávového a čokoládového piva. Detaily naleznete na: www.meantimebrewing.com.

Naplánujte si cestu s VisitBritain Journey Planner.

VisitBritain fanouškům Británie doporučuje sledovat soutěže na Facebooku či Twitteru.

Další informace o Londýně a Velké Británii hledejte na www.visitbritain.cz.

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  22.4 22:17

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků

18. dubna 2024

Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

VIDEO: Nahlédněte do Indie očima české poutnice hnutí Hare Krišna

25. dubna 2024

Indická republika je sedmá největší a s více než miliardou obyvatel jednou z nejlidnatějších zemí...

OBRAZEM: Blýskalo se na horší časy. Procházka po Praze v roce 1941

24. dubna 2024

Protektorátní správa začala už v březnu roku 1939, o dva roky později však Prahu čekaly výrazné...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

Čůral jsem krev a stopoval. Cestovatel popisuje, jak poznával Venezuelu

23. dubna 2024

Premium Dal si 48 dní, aby sám prošel 1 500 kilometrů dlouhý trek od hranic k hranicím a poznal exotickou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...