Nezajímavá plocha parkoviště se na trhu v Marylebone mění každou neděli mezi 10. a 14. hodinou v nevelký poklidný trh, který ale dovede uspokojit a překvapit.
Objevila jsem tu třeba tlustou černošku z Jamaiky, která prodávala nespočet množství neobvyklých čatní jejichž výrobcem je její manžel, pěstitele s 12 druhy brambor, stánek s domácími jogurty, stánek s masovými koláči (lákal mě ten králičí), stánek s houbami... Dneska tu dokonce rozdává autogramy i slavný Bil Granger, autor kuchařek z Austrálie.
Drobní zemědělci prodávali svou úrodu a já jsem nemohla oči odtrhnout od růžičkové kapusty. Byla tady v plné parádě ještě neotrhaná na velkém košťálu. Coby člověk z města bez zahrádky jsem se z ní radovala jako děcko. Opět cvakala má spoušť foťáku a sklízela jsem nechápavé pohledy. Nikdo mě však z prostoru nevykázal, neboť mě považovali zřejmě za neškodného blázna. Který nikdy v životě neviděl růžičkovou kapustu...
Svou produkcí se pyšnili i farmáři s masem s úhledně zabalenými kuřaty s bobkovým listem, výrobci sýra, pekaři i prodejci ryb. Vše pokud možno v biokvalitě. Nechyběl ani stánek s rajčátky (čerstvými i naloženými) a kečupy. Opodál byl stánek se zvěřinou, kde prodávali i parohy ze skolené zvěře!
A kde jsem okukovala nejdéle? U stánku "s jedlýma lístečkama". Je libo salát z namíchaných listů špenátu, růžového mangoldu, peprné hořčice (red mustard), řeřichy (watercress) či šťovíku (sorrel)? Stačí si nabrat křupavé a nadýchané lístečky do sáčku a u pokladny vám je zváží...
Taky u paní, která prodávala své koláče, jsem stála dlouho. A polykala. Mám si dát ten neobvykle vyhlížející mrkvový koláč, pomerančovo-polentové řezy nebo snad kávový dortík či pistáciový chlebíček?
Po ochutnání (ano i tady nešetřili nakrájenými kostičkami svých výrobků), padla má volba na neodolatelný sladce pálivý zázvorový koláč a pro jistotu jsem se zásobila i čokoládovo-oříškovým řezem (každý za 2 libry, což je asi jako v naší lepší cukrárně, tedy stále zkousnutelné). Co si paní napekla, i sama prodávala.
A nad tím vším se ze střech chechtali racci. Ti dobře věděli, že jim z těch dobrot taky něco ukápne. Minimálně já jsem z houbového sendviče nadrobila pro celou rodinku racků. A co jsem ještě nakoupila? Třeba slaný koláč s pečeným pastinákem a mrkví, jogurt s jablíčky a ostružinami nebo žitný chleba s hrozinkami a kmínem.
Recepty Lenky Požárové a její kuchařské tipy naleznete na této stránce - www.zapalena-kucharka.cz.
Pro více informací o Velké Británii navštivte web www.visitbritain.cz.
Staňte se fanouškem Love UK na Facebooku!