Ochutnat v Tunisku místní speciality je velkým kulinářským zážitkem.

Ochutnat v Tunisku místní speciality je velkým kulinářským zážitkem. | foto: Profimedia.cz

Tuniská kuchyně: čekají vás samé kulinářské speciality

Tuniská kuchyně kombinuje dvě velké ctnosti: je jednak velmi zdravá a jednak velmi chutná. Oba tyto klady zdědila po svých hlavních inspirátorech – kuchyni francouzské a turecké. Jejich vlivy se velmi vhodně zkřížily s domácí kuchařskou školou a také s dary, které tuniská země dává.

Musíme si uvědomit, že se nacházíme v muslimské zemi, a proto nemůžeme očekávat Čechy oblíbené vepřo knedlo zelo.


Restaurace na pobřeží Tuniska

Jako cizincům nám sice budou místní restauratéři ochotní vepřové připravit, ale určitě ne všude. Držme se tedy raději zásady poznávat cizí kraje i prostřednictvím jejich kuchyně a vychutnejme si pestré a zdravé kombinace místního jídelníčku.

Jehněčí s kuskusem

Standardní jídla jsou bohatá na ovoce a zeleninu, nechybí ani olivy, ryby, kuřecí, skopové a hovězí maso. Nelze neupozornit na fakt, že skopové, které nám nabídnou v Tunisku, je chuťově úplně jiné a samozřejmě daleko lepší, než maso stejného druhu, které koupíte u nás.

Pomeranče, datle a mátový čaj

Asi nejoblíbenější jídlo v Tunisku je kuskus. Zvláštní zmínku také zasluhují dezerty. Jde o klasické orientální zákusky z medu, mandlí, ořechů, které by u nás doma působily snad trochu přeslazeně. V kombinaci s horkým podnebím, žhavým sluncem a vzduchem, který voní mořem a dovolenou, se z nich stávají rajské tečky za každým jídlem.

Restaurace v Tunisku

Tuniská vína patří k velmi kvalitním a ceněným. V severních oblastech země jim nechybí ani slunce, dodávající hroznům sladkost, ani voda, potřebná pro růst plodů. Francouzská kolonizace pozvedla úroveň místního vinařství – místy snad až na úkor pěstování mnohem potřebnějšího obilí.

KUSKUS

Jedním z nejoblíbenějších tuniských jídel je kuskus (couscous). Pod tímto názvem se skrývá překvapivé množství jídel. Tuto variabilitu můžeme srovnat s klasickým českým pokrmem – bramboračkou.

Kuskus na různé způsoby

Kuskus je možné podávat teplý, například se skopovým masem, kuřecím masem nebo případně rybou. Výborný je i studený – například s kousky oliv, papriky, rajčat, vajíčka, s množstvím citronové šťávy a olivovým olejem.

Zájemce o tuto pochoutku upozorňujeme, že základní součást kuskusu - tedy speciálně upravená pšeničná krupice - je relativně snadno k dostání i u nás, především v obchodech se zdravou výživou. V případě nutnosti lze použít jako náhražku jáhly, ovšem musí být důkladně spařené, aby nebyly hořké. Ořechovou příchuť originálního kuskusu však nemají.

Koření na tuniském trhu

V každém případě musíme přiznat, že doma připravený kuskus – byť z originálních surovin – nikdy nechutná tak jako ve své domovině.