Trdelník se zmrzlinou. Co na tom, že je to kalorická bomba? V dnešním neklidném...

Trdelník se zmrzlinou. Co na tom, že je to kalorická bomba? V dnešním neklidném světě je potřeba osladit si život. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Nový hit světových sítí. Horečku vyvolal pražský trdelník se zmrzlinou

  • 217
Pokud milujete jídlo, jeďte do Prahy. A až tam budete, dejte si trdelník plněný zmrzlinou. To je nyní nejmódnější a nejdiskutovanější dezert na světě. Alespoň z pohledu sociálních sítí, které plní stovky fotek spojujících tuto gastronomickou novinku s krásou pražských památek.

Trdelník už dávno není žádnou novinkou a stánky zaměřené na oblíbený sladký dezert stojí po celé republice. Boduje také v metropoli a na Královské cestě najdete několik malých bister, které se na jeho přípravu zaměřily. Přestože se pomalu propracoval do pozice jednoho z nejoblíbenějších kousků pražského streetfoodu, dosud nebyl důvod z něj šílet. Ale to se teď změnilo, neboť jeden z prodejců dostal geniální nápad a začal trdelník plnit nejrůznějšími náplněmi. Zázrak je na světě.

Trdelníky letí světem

„Kupte si letenky a vydejte se do Prahy,“ radí čtenářům gastronomicky orientovaná média. Proč? Přece na trdelník se zmrzlinou. A velebí unikátní kombinaci dvou oblíbených sladkostí, zmrzliny a donutu, tedy koblihy s otvorem uprostřed, neboť trdelník cizincům většinou připomíná právě světově oblíbený donut.

Prstence sladkého těsta, tradičně pečené na otáčejících se tyčích a následně posypané cukrem a skořicí, se začaly plnit zmrzlinou, nugátem či jahodami se šlehačkou. Kreativní nápad zabral a fotografie sladké novinky ovládly Instagram a další sociální sítě. O pražském trdelníku se píše i v listu International Business Times, serveru Elite Daily, britském deníku Metro a řadě dalších zdrojů. Na fotkách je zachycený západ slunce nad Pražským hradem pozorovaný skrze trdelník s nutelou, trdelník se šlehačkou a se sochami Karlova mostu, trdelník se zmrzlinou a Mostecké věže. Jeden z nadpisů hlásá, že láska k Praze prochází žaludkem.

Co skrývá komínek

Jako první tuto novinku začalo prodávat před několika měsíci bistro Good Food Coffee and Bakery v Karlově ulici. Zde nabízejí zhruba deset verzí kreativně pojatých trdelníků. Nazývají je chimney, tedy komín, v češtině by byl asi příhodnější název komínek. Oproti klasickému trdelníku má komínek dva hlavní rozdíly. Jednak se prodává s náplní a za druhé to není klasická trubička, ale kornoutek, to aby náplň nevypadla. Také cena je oproti běžnému trdelníku, který v centru Prahy stojí obvykle padesát až šedesát korun, zhruba dvojnásobná, tedy 110 až 120 korun.

Mezi nejoblíbenější patří komínek se zmrzlinou, komínek s jahodami a šlehačkou či novinka se štrúdlovou náplní. A také konzervativnější verze s čokoládou a ořechy.

Bistro v Karlově ulici proslavilo pražský trdelník po celém světě.

Studentka estetiky Ester Bezděk: „Bylo to sice hodně sladké, ale zároveň šťavnaté.“

Komínkové menu s novinkou v podobě trdelníku se štrůdlovou náplní.

Náplň jako ve štrúdlu

Typickou zákaznicí je mladá, zhruba pětadvacetiletá cizinka. Jedinou Češkou, která byla v době naší přítomnosti v této trdelníkové kavárně, byla studentka estetiky na pražské univerzitě Ester Bezděk, jež si právě pochutnávala na trdelníku se štrúdlovou náplní. „Oproti normálnímu trdelníku, který je suchý a má konstantně jednu sladkou chuť, měl tenhle spoustu chutí, které krásně spojovala šlehačka a skořicová příchuť štrúdlové náplně. Bylo to sice hodně sladké, ale zároveň šťavnaté. A to skvělé těsto, prostě mňam,“ chválila svůj komínek.

Fotky plněného trdelníku se šlehačkou či zmrzlinou ovládly sociální sítě.

Stánky s trdelníky ovládly celou republiku. Historická verze z Malostranského náměstí.

Pro srovnání. Takto vypadá tradiční domácí trdelník připravovaný na tyrolském venkově.

Fronta delší než na pivo

Trdelníky mají obecně v Česku velký úspěch. „Vždycky je největší fronta u trdelníků, ať je prodávají kdekoliv. I na koncertě Kabátů byla větší fronta na trdelník než na pivo,“ říká mladá manažerka bistra Lina Jirková.

„Vždycky chci vyzkoušet také jejich slanou verzi, třeba komínek se sýrem, šunkou a rukolou, ale nakonec neodolám sladkému,“ svěřovala se mladá paní, která si tuto novou pochoutku dopřává alespoň jednou za týden.

Ruční práce v Tyrolsku

Trdelník není samozřejmě českým vynálezem, neboť se objevuje v mnoha zemích střední Evropy. Velmi oblíbený je v Německu, Rakousku či v Maďarsku. V rakouském Tyrolsku se stále připravuje tradičním způsobem, kdy dva muži sedí u venkovního ohniště, nad kterým je otáčecí tyč a postupně přidávají těsto na dlouhý prstenec a pozvolna s ním otáčejí. Výroba takového domácího trdelníku je časově velmi náročná, výsledek je však mnohem chutnější a také mnohonásobně dražší než běžná verze, která ovládla české ulice. I tento trdelník se obvykle servíruje se šlehačkou.

Co je trdelník?

  • Trdelník (také trdlo nebo šmetrdól) je tradiční sladké pečivo ve tvaru podobném velké duté kremroli, zpravidla bez krémové náplně.
  • Vyrábí se z kynutého těsta, které se rozválené v pruzích navíjí na bukový válec (dnes také kovový) o průměru 8 až 10 cm a peče se v žáru dřevěného uhlí. Při pečení se otáčí a potírá mlékem až do té doby, dokud nezíská zlatočervenou barvu. Pak se z válce opatrně stáhne, aby se neporušil tvar.
    Zdroj: Wikipedie

Ochutnali jste někdy trdelník?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 12. března 2016. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 3451
NE
NE 1411
, pro iDNES.cz