Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zabijácké thajské polévky. Jak propadnout závislosti na pálivé chuti

aktualizováno 
Po čele vám stékají čůrky potu, pusa hoří jako v plamenech, ale nepřestáváte jíst. Pálivá chuť vás magicky očarovala a s každou další lžící se zvyšuje zvláštní, ale příjemný pocit. Tak mnozí popisují své první setkání s polévkou Tom Yam, případně její méně pálivou sestrou Tom Kha.

Dvě verze Tom Yam s krevetami. Typické je nádherné prolnutí několika základních chutí, tedy sladké, slané, kyselé a pálivé. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Thajci milují všechno pálivé, neboť pikantní jídlo nejen zlepšuje trávení, ale také vylučuje endorfiny, které se podílejí na dobré náladě. A tak je jasné, že i dvě jejich populární polévky, tedy Tom Yam a Tom Kha, budou značně pálivé. I když samozřejmě záleží na kuchaři, který může své hosty – a to se v Česku stává poměrně často - poněkud šetřit.

Pro thajskou polévku Tom Yam je navíc typické nádherné prolnutí několika základních chutí, tedy sladké, slané, kyselé a pálivé, přičemž dvě poslední jsou nejdůležitější.

Desítky variant

Tom Yam se připravuje v desítkách nejrůznějších variant (vedle Thajska zdomácněla také v Kambodži, Laosu či v Malajsii), může být s kuřecím masem, vepřovým či hovězím, ale také s rybami, krevetami či dalšími plody moře. Vždycky by však měla být výrazně pikantní a současně mít plnost zeleninového či masového vývaru.

Fotogalerie

Jedinečnou chuť dodává polévce celá řada ingrediencí, jako je např. citronová tráva, kořen galangal, kafirové listy, limetková šťáva, chilli papričky, rybí omáčka a čerstvý koriandr. Také se do ní přidávají houby, a to buď hlíva nebo kukmák sklepní. A pokud se připravuje Tom yam s krevetami, přidává se výjimečně také trochu kokosového mléka.

Kokosová Tom Kha

To druhá slavná thajská polévka je na kokosovém mléku postavená. Tom Kha se připravuje víceméně podobně jako Tom Yam, akorát se do ní přidává výrazné množství kokosového mléka, nesmí chybět houby a také chuť galangalu je výraznější než v případě Tom Yam. Tom Kha se nejčastěji připravuje s kuřecím masem, ale oblíbená je také s krevetami. Díky kokosovému mléku je Tom Kha velmi lahodná a obvykle není tak pálivá jako její slavnější sestřička.

Máte rádi pálivé thajské polévky?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 19. února 2016. Anketa je uzavřena.

ANO 649
NE 56

Kostka místo vývaru

V Thajsku obvykle dostanete Tom Yam či Tom Kha v perfektním provedení a v samotném Bangkoku jsou stovky vyhlášených bister či pouličních stánků, kam chodí místní na dokonale vybroušené verze této polévky. Naopak v turistických restauracích občas přípravu šidí. „Viděl jsem mnohokrát, jak třeba místo kuřecího či zeleninového vývaru používali na přípravu Tom Yam kostku masoxu. Dokonce když jsem v Kanchanaburi absolvoval kurz vaření, na Tom Yam se používala také kostka. I v Thajsku jsou líní kuchaři a když mohou, tak si zjednoduší práci,“ vypráví cestovatel Jan Stach.

Verze polévky Tom Yam z Kambodži

Verze polévky Tom Yam z Kambodži

Nakrájená citronová tráva a galangal. To nesmí nikdy chybět, stejně jako kafirové listy, limetková šťáva, chilli papričky, rybí omáčka a čerstvý koriandr.

Nakrájená citronová tráva a galangal. To nesmí nikdy chybět, stejně jako kafirové listy, limetková šťáva, chilli papričky, rybí omáčka a čerstvý koriandr.

Na začátku je třeba povařit ve vývaru galangal, citronovou trávu, kafirové listy a chilli papričky.

Na začátku je třeba povařit ve vývaru galangal, citronovou trávu, kafirové listy a chilli papričky.

Kurz s paní Keng

Přestože příprava polévky není příliš složitá a samotní Thajci při jejím vaření dost experimentují, můžete se ji naučit v kuchařském kurzu. Oblíbené kuchařské studio Michala Nikodéma Ola Kala sídlící na pražských Vinohradech nabízí dva kurzy thajské kuchyně. Lektoruje je zkušená thajská kuchařka paní Keng, která žije už deset let v Praze a v současné době vaří v restauraci Zebra Asian Noodle Bar. A v základní lekci thajské kuchyně učí jak uvařit Tom Kha kung, tedy polévku s kokosovým mlékem a krevetami.

Recepty od Sofie Smith

Kulinářské cesty po světě

Precizní podobu thajské polévky připravuje Jiří Štift v restauraci Spices v pražském hotelu Mandarin Oriental, která se zaměřuje na asijské speciality. V nabídce je kokosová verze polévky s krevetami a přes vyšší cenu 245 korun stojí jeho polévka za ochutnání.

Další znamenitou ukázkou obou druhů thajských polévek najdete v oblíbeném podniku Café Buddha v Balbínově ulici, kde za kuřecí Tom Kha zaplatíte 95 korun, zatímco fantastická Královská“ Tom Yam s krevetami stojí 125 korun. Z Café Buddha také máme oba naše recepty v závěru článku, které připravila známá šéfkuchařka Sofia Smith.

Plzeňský Mr. Thai

V Brně můžete oba druhy polévky vyzkoušet například v restauraci Pad Thai, kde hosté najdou řadu netradičních variací, například Tom Yam s tofu sýrem (55 korun) nebo s lososem (99 korun).

V Plzni se chodí na thajské polévky do bistra Mr. Thai, kde připravují oba druhy polévek (tedy Tom Yam a Tom Kha) buď s kuřecím masem, nebo s krevetami.

Pekelné menu

Přestože se milovníci thajských polévek asi neshodnou, ve kterém podniku mají tu nejlepší, bez nejmenších pochybností víme, která je nejpálivější. Když před necelými deseti lety otvírala u stanice metra Vyšehrad první restaurace Yam Yam, vytvořila takzvané pekelné menu, na kterém byla super pálivá podoba polévky Tom Yam s extra pálivými papričkami. Polévka s varovným názvem Dangerous a výmluvným obrázkem pěti papriček je v nabídce stále a stojí 80 korun. Sem tam někdo s železnou pusou ji sní, ale běžný konzument zvládne nějakých pět až deset lžic a pak už jen přemýšlí, čím uhasit žár v puse a jak uklidnit divoce bijící srdce.

Recepty podle Sofie Smithové

1.Thajská kokosová polévka „Tom Kha“

Ingredience na 4 porce

  • 1 l kokosového mléka
  • 250 g kuřecích prsíček
  • 150 g krevet
  • 5 stonků citronové trávy
  • 1 velký kořen galangal
  • 10 ks kafirového listu
  • 25 g čerstvého koriandru
  • 2-5 ks chilli
  • 2 limety
  • 250 g hub - hlíva ústřičná, žampion, shitake
  • rybí omáčka
  • cukr
  • 250 ml zeleninového / kuřecího vývaru

Postup

  • Do větší nádoby na vaření nalijeme kokosové mléko, které pomalu přivedeme k varu.
  • Počkáme, než nám kokosové mléko lehce zpění, poté ztlumíme plamen a přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso.
  • Po pěti minutách vaření přidáme na nakrájené asijské bylinky: citrónovou trávu, galangal, citronový list, koriandr, chilli.
  • Přidáme zeleninový a necháváme pomalu probublávat.
  • Podle chuti polévku ochutíme cukrem, rybí omáčkou a šťávou z vymačkaných limet.
  • Závěrem přidejte houby a krevety, dvě minuty povařte a servírujte.

2.Thajská pikantní polévka Tom Yam

Ingredience pro 4 osoby

  • 250 ml kokosového mléka
  • 150 g kuřecích prsíček
  • 150 g krevet dle chuti
  • 5 stonků citronové trávy
  • 50g chilli pasty Nam Prik Pao alias Tom Yum
  • 1 velký kořen galangal
  • 10 ks kafirového listu tzv. lemon leaf
  • 25 g čerstvého koriandru
  • 2-4 ks chilli
  • 2-3 limety
  • 250 g hub - hlíva ústřičná, žampion, shitake
  • rybí omáčka
  • cukr
  • 700 ml zeleninového / kuřecího vývaru

Postup

  • Do větší nádoby na vaření nalijte kokosové mléko, které pomalu přiveďte k varu. Nechte lehce zpěnit a zhoustnout.
  • Ztlumte plamen a přidejte na nudličky nakrájené kuřecí maso.
  • Po pěti minutách přidejte najemno či nahrubo nakrájené asijské bylinky (citronová tráva, galangal, citronový list, koriandr, chilli).
  • Polévku nechte pomalu probublávat. Přidejte zeleninový vývar.
  • Polévku dle svých představ ochuťte cukrem, rybí omáčkou a přidejte šťávu z vymačkaných limet.
  • Závěrem přidejte houby a krevety, dvě minuty povařte a servírujte.
Autor: pro iDNES.cz




Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.