Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tenerife: ochutnejte na ostrově kulinářské speciality

  0:01aktualizováno  0:01
Návštěva kanárských restaurací je často něčím víc než jen kulinářským zážitkem. Platí to nejen pro pokrmy jako takové, ale i pro zařízení restaurací, které může být jednoduché, ale také útulné nebo rustikální. Možná se také rádi posadíte do otevřeného patia, obklopeného zelení a spoustou květin.

V kanárské a tudíž i tenerifské kuchyni se při přípravě pokrmů používá především olivový olej, česnek a řada druhů koření a bylinek. Kdo chce jíst jako domorodec, neobejde se bez pokrmů a omáček s česnekem. Restaurace nabízejí zejména mezinárodní kuchyni, na venkově a menších městech je však možné ochutnat typická místní jídla.

Tenerife - kuchyně - olejHlavními potravinami ostrova jsou ryby, drůbež, králičí maso, brambory a různé druhy zeleniny. Ryby se podávají většinou grilované nebo smažené. Specialitou je ryba vieja, chutí podobná kapru, na tržištích se prodává také sušená a solená. Populární je sancocho, sušená ryba vařená s bramborami, cibulí a česnekem.

Rozšířeny jsou různé druhy sleďů, pečené na plechu či v marinádě. Ve specializovaných restauracích je k dostání i pečená muréna. V široké nabídce naleznete také kalamáry, krevetky, chobotnice, stejně jako grilovaného lososa a mečouna, nejobvyklejší rybou je tuňák.

Tenerife

Pokud nejste milovníkem rybí kuchyně, hlady trpět nebudete. Vynikající je naložená vepřová pečeně (carne de fiesta), dále stojí za ochutnání pečený marinovaný králík (conejo en almorejo) nebo naložené pečené kůzlečí maso (cabrot en adobo). Typický pokrm je puchero, připravovaný v jednom hrnci z hovězího a vepřového masa, hrášku, sladkých brambor, cibule, kukuřice, mrkve a fazolí.

Jako předkrm se doporučuje polévka (sopa) nebo grilované krevety v česnekové omáčce. Nejrozšířenější jsou rybí polévky (sopa de pescado), je v nich většinou několik druhů ryb, mušlí, darů moře a zelenina nebo luštěninová polévka (potaje). Dávnou vzpomínkou na typicky kanárskou kuchyní jsou "papas arrugadas", malé brambůrky vařené v silně osolené vodě (dříve mořské) tak dlouho dokud se voda nevypaří. Jedí se i se slupkou , na níž jsou patrny stopy bílé soli.

Tenerife - kuchyně

Oblíbeným osvěžujícím nápojem je sangría, druh bowle, jejímž základem je červené víno, do kterého se přidávají různé silnější alkoholické nápoje. Pravá tenerifská sangría se pozná podle toho, že je v ní mimo jiné vždy banánový likér a nakrájený banán.

Kanářané mají velice rádi sladkosti, a tak dezerty nechybí u žádného hlavního jídla. Mezi ty nejpozoruhodnější patří bienmesabe (šlehaný mandlový krém se žloutky a medem), flan (karamelový krém), franbollo (kaše z kukuřičné mouky a mléka), helados (zmrlina). Specialitou ostrova Tenerife jsou flambované banány.

Tenerife - snídaně

Snídaně trvá ve Španělsku jen krátce. Pro první ranní hodiny stačí café con leche (káva s mlékem) a loupáček nebo čokoláda s churros (polodlouhé sladké pečivo). Při druhé snídani dostanou Španělé větší chuť na koláč nebo sendvič, zatímco kolem poledne dají přednost čerstvým tapas (různé předkrmy). Po obědě se většinou drží dvou až tříhodinová "siesta". V tuto dobu se život v některých oblastech prakticky zastaví. Večeře se zpravidla nepodává před 22. hodinou a často je zakončena silnou kávou.

Jídlo patří je každé pořádně oslavě, takových příležitostí budete mít na Tenerife víc než dost. Tenerifané velice rádi a často oslavují. Nejčastějšími slavnostmi na ostrově jsou tzv. romerías na počest lokálních patronů. Slaví se pestrými průvody s alegorickými vozy, hlavní roli hraje folklór, hudba a kroje.

Tenerife - karneval

Tyto slavnosti nejsou čistě náboženské, mají v sobě prvky lidových veselic. Nejznámější a největší slavností na Tenerife je karneval (probíhá v únoru), který po karnevalu v Rio de Janeiru patří mezi největší na světě. Řada slavností nemá pevné datum, a tak je dobré se o přesných datech informovat v místních informačních centrech.

Že se Vám již sbíhají sliny a rádi byste ochutnali tenerifské speciality? Nebo byste chtěli vidět karneval na vlastní oči? Neváhejte a vyberte si svůj zájezd právě ZDE.





Nejčtenější

Estonský hrad Kuressaare (Arensburg)
100 POHLEDŮ: Důstojníci na procházce u hradu v Kuressaare - Arensburgu

Pro období let 1890 až 1914 se vžilo označení Belle Époque - „krásná doba“. Právě v tomto období vznikla většina fotografií, které jsme zařadili do seriálu 100...  celý článek

Dlouhý vlak do Rumunska
VIDEO: Půlkilometrový vlak RegioJetu se vydal na cestu do Rumunska

Soukromý dopravce RegioJet vypravil v úterý v podvečer svůj nejdelší vlak v historii. Souprava míří do rumunského Eibentálu, kam veze více než tisíc hudebních...  celý článek

Čeští turisté se koupou na Makarské. K moři do Chorvatska jich ročně míří skoro...
A zase to Chorvatsko. I letos bude pro Čechy nejoblíbenější destinací

Chorvatsko bude letos podle Asociace cestovních kanceláří opět nejoblíbenější destinací českých turistů - stejně jako loni a spoustu předchozích let. Asociace...  celý článek

Ilustrační foto
Židé, prosím, sprchujte se. Cedule v švýcarském hotelu naštvaly Izrael

Malý alpský hotel ve Švýcarsku vyvolal pobouření, když ve svých prostorách umístil cedule s pokyny pro židovské hosty. Po vlně kritiky, ke které se připojila i...  celý článek

Antropolog Martin Soukup
My máme hodinky, oni mají čas. Jak vědec zkoumá Papuánce s mobilem

Martin Soukup letos dostal cenu Neuron, udělovanou nejlepším vědcům. Mimo jiné za to, že sleduje, jak žije asi patnáct set lidí v odlehlém údolí ostrova...  celý článek

Další z rubriky

Z filmu Dunkerk
Natáčení Dunkerku se Francii vyplatilo, chystá se nápor turistů

Natáčení filmu Dunkerk vyneslo severofrancouzskému regionu Hauts-de-France za pět týdnů 19 milionů eur (495 milionů Kč), napsal deník Le Figaro s odvoláním na...  celý článek

Zbytky čumu (stanu) Evenků
Sibiří na koloběžce. Tělo fňuká, ale přizpůsobí se, říká dobrodruh

Přešel pěšky Bajkal, jako první na světě přejel Pamír na tříkolce a teď podniká na koloběžce cestu přes Sibiř dlouhou přes 2500 kilometrů. Třiašedesátiletý...  celý článek

Podvečerní „poušť“ ve slovenském Záhorie
Jen tak si prožít poušť ve střední Evropě. Záhorie miluje i armáda

Nejrozsáhlejší písečné duny ve střední Evropě jsou tak dokonalou replikou pouště, že si je oblíbili i vojáci a ti, kteří jejich techniku vyrábějí. Vždyť...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.