Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Švýcarský sýr sýrů

  17:10aktualizováno  17:10
Zavřete oči a vyjmenujte známé sýry. Napadne vás mozzarella, camembert či roquefort. Švýcarský l´Etivaz mezi nimi asi nebude. Švýcaři ho ale vyvažují zlatem. Je to první sýr s visačkou kvality »appellation controlée«, podobně jako u vybraných značek vín.

Cesta za ním začíná v nenápadném údolí na západě Švýcarska. Mezi dřevěnými domy v alpském stylu, s nízkou střechou a velikým balkonem se nese povědomý zvuk. Kravské zvonce se klimbají na krku svých ukázněných majitelek, které se zvolna loudají na sytě zelenou letní pastvinu. Z vesnice Chateau d´Oex stoupá cesta okolo letních salaší strmě vzhůru. Ne nadarmo se toto místo nazývá Pays dEnhaut, tedy vysočina. Ovšem opravdu vysoká, jsme přece v Alpách. Oslavovaný sýr se jmenuje l´Etivaz podle malé vísky. "L´Etivaz je prvním sýrem ve Švýcarsku, který nese značku kvality," vysvětluje Bernard Gaudard, ředitel zdejší výrobny.

Vysačka tedy zahrnuje nejen přesné vymezení místa, odkud vybraný výrobek pochází, ale také přesně vymezuje výrobní postup. Takže krávy, které dávají výchozí surovinu, se musí pást výhradně na přesně určených pastvinách, ve výšce od 1100 do 2200 metrů nad mořem. Jen mezi 10. květnem a 10. říjnem je ten správný čas. Mléko se zahřívá v měděných kotlích nad ohněm z mohutných špalků. Ke zrání se ukládá v mohutných sklepích alpských hospodářských budov. Po dobu osmi měsíců potom zrají na ohoblovaných borovicových prknech. Moc v klidu si tu nepoleží. Každý den je chytrá mašina vytrvale nadzvedává a překládá, polévá slaným nálevem.

Čas od času přijde člověk znalý věci, speciálním nožíkem vezme malý vzorek a zkontroluje, zda vše postupuje správným směrem. Jednou po šesti týdnech se dostanou sýry ven na vzduch. Čeká je zároveň přírodní koupel v ledové čisté vodě. Pak se zase uloží zpátky. Alpští hospodáři vyprávějí s opovržením o prknech z umělé hmoty, které někteří novátoři používají. "Je to nesmysl. Právě zrání na dřevě poskytuje sýru jeho nezaměnitelnou chuť a aroma," vysvětluje Gaurand.

Jenom dřevěné fošny, opracované sněhem, sluncem a ledovcovou vodou, jsou tím pravým lůžkem pro měkký sýr sýrů, který se stal velkým konkurentem tvrdým sýrům, jako je T ilsiter či Sbrinz. Lidé z lEtivaz však nechtějí konkurovat kvantitou. »Byla by to chyba, pokoušet se o to,« říká jeden z prodavčů v typické vesnické fromagerii, tedy obdobě našich mléčných lahůdek. Byli by schopni v krátké době znásobit svou produkci, nesnaží se však o to. Chtějí, aby jejich sýr byl vzácností, un produit rare, jak říkají. Stačí jim, že produkují něco jedinečného, co nemají nikde jinde ve Švýcarsku.

Švýcarské krávy míří na pastvu.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Karambol v Chorvatsku? Nehodu nechte zapsat a pokutám se nebraňte

Zkazila vám dovolenou v Chorvatsku bouračka? Zkuste nepanikařit a nezapomeňte na záznam o dopravní nehodě. A hlavně zavolejte tamní policii - stačí vyťukat...  celý článek

Panorama Nepomuku s neodmyslitelnou kulisou Zelené hory.
Krajinou Černých baronů a milované historie. Cyklotoulky okolím Nepomuku

Zvlněná a přátelská krajina luk, polí a remízků v okolí Nepomuku byla osídlená generacemi předků, jejichž dávné působení můžeme pocítit v drobných i...  celý článek

Italský ostrov Ischia zasáhlo zemětřesení (21.8.2017)
Italský ostrov Ischia zasáhlo zemětřesení, zemřeli nejméně dva lidé

Jihoitalský ostrov Ischia v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 4. Agentura Reuters uvedla, že se zřítilo několik budov. Italský list Corriere della Sera...  celý článek

Některé turistické stezky a cyklotrasy v Národním parku Šumava jsou po...
Šumavský park chce zakázat vstup do lesů. Na stezky padají stromy

Nevyrážejte do lesů kolem Nové Pece a Stožce, mnoho turistických tras je stejně neprůchodných. Takové varování vydal ráno Národní park Šumava. Silný vítr o...  celý článek

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Další z rubriky

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Lidé procházejí kolem protituristického graffiti v historickém centru...
V Evropě se zvedá odpor proti turistům. Je jich moc, zlobí se místní

Protesty v Benátkách a Barceloně, zvláštní opatření v Římě a Dubrovníku. V nejpopulárnějších turistických destinacích Evropy se šíří protituristické nálady....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.