Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Švýcarský Graubünden: objevte velehorský ráj selských delikates

aktualizováno 
Švýcarsko je kulinárně ohromně bohatá země. A možná nejlépe je to vidět v největším kantonu Graubünden na východě alpské konfederace. Gastronomický vějíř se tam rozevírá od rustikálního sušeného masa až po michelinské restaurace ve Svatém Mořici.

Horský sýr Mutschli je vyhlášenou specialitou kantonu Graubünden. | foto: Petra PospěchováMF DNES

„Čím si tohle všechno Švýcaři zasloužili?“ vzdychl kamarád, když se díval na fotky z mojí nedávné cesty a zároveň ukusoval plátek lahodného jeleního masa, které se tři měsíce pomalu prosušovalo v městečku Scuol ve východním cípu největšího kantonu Graubünden. Intenzivní chuť tenkých plátků zvěřiny se rozplývala na jazyku, k tomu jsem nakrájela trochu zralého gruyeru.

Lehké červené víno ze slunných horských strání šlo k obojímu báječně.Ten povzdech chápu: stěží najít místo, kde je skoro každý kousek krajiny zaplněn když ne majestátným hřebenem, tak aspoň tyrkysově zbarveným jezerem – pokud tedy zrovna nestojíte před kombinaci obého. A mezi přírodními krásami jsou rovnoměrně rozesety větší či menší výrobny delikates.

Fotogalerie

Často jde o skutečně komorní produkci: jako v případě rodiny Isidora Seppa v Müstair, který v malém poráží dobytek a připravuje z něj domácí klobásky a sušené maso, jež se dá koupit v prodejně přímo na jeho farmě Puntetta. Pro potěchu oka tu ještě skotačí kozy, ale ty v klobáskách nekončí.

Pokud dostanete chuť na mléčné výrobky, zkuste některou z malých mlékáren jako Alpsennerei Stafel v údolí Zmutt či Sennerei v Samnaun. Všude tam mají v nabídce místní specialitu Mutschli a množství čerstvých sýrů.

Když si nejste jistí, co přesně vám ze široké škály švýcarských sýrů bude chutnat, je ideálním startem degustační sýrový brunch na chalupě blízko ledovce Morteratsch pár kroků od stejnojmenné stanice vlaku, kde je k vyzkoušení kolem čtyřicítky sýrů. Zapít je můžete čímkoli od čerstvého mléka po lokální pivo. Není to žádná turistická past, o víkendech je tento brunch s oblibou navštěvován i místními rodinami.

Přeskočit nelze ani pekařskou tradici v zemi alpských údolí. Někdy jsou výrobny nečekaně progresivní: třeba v MeierBeck v St.Maria blízko hranic s Itálií vyrábějí už skoro 20 let kromě běžné produkce i delikátní bezlepkové a bezlaktózové pečivo. Může za to celiakie jedné z dcer.

Nejlépe si každopádně výletník vychutná švýcarské speciality vysoko na svazích nad údolím, v některém z útulných „alpů“, tedy letních salaší. Na turistických cestách se nachází třeba Alp Bella, kam pohodlně dojdete procházkou od samnaumské lanovky Sattel a kde paní domácí dělá hutné špekové knedlíky.

Dalším pokrmem, který není možné ve východošvýcarském Graubündenu přeskočit, je kroupová polévka. Výtečnou si vychutnáte v horách nad Svatým Mořicem třeba na Segantini Hütte nebo na opulentní terase Muottas Muragl. Od zdejší vyhlídkové restaurace často startují paraglidisté, a tak můžete oběd proložit pozorováním lidských létavců nad jezernatým údolím.

Vyhrajte pobyt ve švýcarském regionu Jungfrau!

Čtěte sobotní magazín Víkend DNES a soutěžte každý prázdninový víkend o pobyt v Evropě.

Vláček stoupá k Jungfraujoch.
Pod majestátním Eigerem, který se zrcadlí ve vodní nádrži, šplhá typický červený vláček k vrcholu Jungfraujoch.
Červený vlak Jungfraubahn u vodní nádrže, která v létě osvěžuje turisty. Chodí se v ní po kamínkách a dokonce si tu můžete pustit na několik místech bubliny. Nad stanicí se tyčí Eiger.

Tento víkend je ve hře poukaz na prodloužený letní víkend pro 2 osoby na 3 noci se snídaní v oblasti velehorských železnic Jungfrau (www.jungfrau.ch), a to včetně čtyřdenního Jungfrau Travel Passu, který zahrnuje i výlet na nejvyšší železniční stanici Evropy Jungfraujoch. Poukaz je platný do roku 2017. Soutěžní otázku najdete v sobotu 20. srpna v magazínu Víkend DNES, který připravil velké prázdninové téma „Švýcarsko zdarma“. Úplná pravidla soutěže naleznete na www.mfdnes.cz/vikend.

Autoři:
Témata: Švýcarsko, Sýr




Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.