Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Svatý Martin: husožrouti porazili Beaujolais. Kam na nejlepší husu?

aktualizováno 
Kdo by se před deseti lety nadál, že se z Čechů stanou největší konzumenti hus ve střední Evropě. Ale je to tak. Díky působivé marketingové kampani vinařského fondu se v polovině listopadu v Čechách a na Moravě spořádají desetitisíce pečených hus. Kde se pečou nejlepší husy a kde připravují nejzajímavější husí speciality?

Na husí pečínku se musí čekat od jara až do podzimu. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Ještě koncem devadesátých let se v listopadu chodilo na francouzské Beaujolais, kterému již tradičně patří třetí listopadový čtvrtek. Jenže v roce 2005 přišel Vinařský fond s nápadem slavit mladé tuzemské víno, které se bude poprvé otvírat a pít na svatého Martina. A ke kterému se budou servírovat pečené husy a další husí speciality.

A přestože to pár let trvalo, než si Češi na novinku zvykli, dneska už si svatého Martina bez husí pečínky nikdo nedokáže představit. A to paradoxně i přes to, že přesně na sv. Martina se v roce 1842 narazila v Plzni historicky první várka plzeňského piva.

Všechny husy do Česka

Jenže svátek sv. Martina nepatří pivu, ale mladému vínu a především vypaseným husičkám. Chovatelé domácích hus mají vyprodáno měsíce dopředu, řetězce dovážejí tisíce hus ze sousedních zemí, ať už z Polska, ze Slovenska či z Maďarska.

České husy zdaleka nestačí. Na sv. Martina se do Česka vozí husy z několika...

České husy zdaleka nestačí. Na sv. Martina se vozí do Česka husy z několika zemí.

Jeden z nejznámějších tuzemských kuchařů Uaroslav Sapík pracuje rád s...

Jeden z nejznámějších tuzemských kuchařů Jaroslav Sapík pracuje rád s tuzemskými produkty. Jenže před sv. Martinem je českých hus jako šafránu.

Pečené husy nabízí snad každá druhá restaurace, někde jen o víkendu, jinde po celý týden. A dávno se už nepodává jen dozlatova vypečená husa se zelím a knedlíkem, neboť šéfkuchaři připravují spoustu dalších husích delikates. Pojďme se podívat na nejzajímavější z nich.

Zadělávané husí žaludky

Třeba vyhlášená krumlovská restaurace Jakub přímo z historického města pod náměstím bude od 11. listopadu nabízet zadělávané husí žaludky se špekovými knedlíčky nebo husí prsa vařená ve vakuu moderní metodou sous vide, které bude šéfkuchař servírovat s petrželovým pyré a brusinkovou omáčkou dochucenou zázvorem.

Pokud se do Českého Krumlova vydáte, můžete navštívit také oblíbený hostinec DEPO, kde se bude podávat především klasika v podobě pečené husy s knedlíkem a se zelím, k čemuž bude vyhrávat cimbálová hudba.

Konfitované husí stehno s červeným zelím s jablky, chlupatým a špekovým...

Konfitované husí stehno s červeným zelím s jablky, chlupatým a špekovým knedlíkem.

Jak chutná ananasové zelí?

Mimořádný úspěch mají husí hody ve dvou „venkovských“ restauracích nedaleko Prahy. V babičkovském podniku V Polích se během svatomartinského týdne spotřebuje na padesát hus. Dozlatova pečené husy se tu servírují s bílým a červeným zelím a s lokšemi. V nabídce jsou také husí škvarky, husí paštika na perníku či husí prso na smetaně.

V restauraci Na Štěpáně nedaleko Mělníka připravují husu pečenou na jablkách a rozmarýnu, nechybí ani slavná husí polévka kaldoun či restovaná husí játra.

Fotogalerie

Pokud si budete husu dělat doma, vyzkoušejte metodu pomalého pečení při nízké teplotě po celou noc. A pokud chcete experimentovat se zelím, přidejte do něj kompotovaný, na drobné kousky nakrájený ananas a limetkovou šťávu. Budete překvapeni svěží a lahodnou chutí.

Játra s hořčicovou zmrzlinou

A jak vypadá svatomartinské menu ve fine diningovém podniku? Restaurace Mlýnec, zaměřená na moderní prezentaci české kuchyně, bude jako předkrm nabízet husí játra foie gras se zmrzlinou z hořčice a mazancem, poté budou kuchaři servírovat kaldoun s husím žaludkem a srdcem a jako hlavní chod se na stole objeví husí maso ve dvou úpravách - jako konfit a pečené prso, které doprovodí fermentované zelí, kaštanová houba a růžičková kapusta.

V další luxusní restauraci Svatá Klára v Troji budou podávat husí pomazánku s kandovaným rakytníkem, zatímco husí konfit se bude párovat s vinnými hrozny a bramborovými noky.

Smažená husí krev

Lákavá je nabídka restaurace Ulrika, která je součástí moderního vinařství Johann W. v severočeských Třebívlicích. V rámci předkrmů bude šéfkuchař servírovat husí trilogii v podobě husí paštiky, tlačenky z husích žaludků a husí krve smažené na cibulce. Druhou možností předkrmu bude lehce zauzené husí prso podávané s červenou řepou.

Lehce zauzené husí prso s červenou řepou v restauraci Ulrika.

Lehce zauzené husí prso s červenou řepou v restauraci Ulrika.

Poté bude následovat tradiční kaldoun a pak již konfitované husí stehno s červeným zelím a jablky a se špekovým a chlupatým knedlíkem. Zajímavostí podniku je skutečnost, že místo mladých svatomartinských vín bude k husímu menu servírovat svoje nejlepší vína z minulých let.

Grob je husí hrob

A ještě jeden tip pro případ, že nemáte čas zajít si na husu ve dnech kolem svatého Martina či si chcete udělat husí výlet za hranice. Nedaleko Bratislavy stojí vesnice, ve které se sní pravděpodobně nejvíce hus v celé Evropě. Jmenuje se Slovenský Grob a již desítky let je proslulá výtečnými pečenými husami a dalšími specialitami z husího masa.

V obci s necelými třemi tisíci obyvatel funguje zhruba třicet restaurací, které připravují během podzimu a zimy bohaté husí hody, díky čemuž se zde podle odhadů každou sezonu zkonzumuje nějakých patnáct tisíc hus. Ale není to levná záležitost - jedna pečená husa určená pro čtyři hosty vyjde zhruba na 1 600 korun.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Cihlové červené domy (dřevo tehdy nebylo) jsou zásadně třípatrové, s různě...
Od prádelen až po UFO. Poznejte genius loci hornických Katovic

Polské Katovice se sotva dvousetletou historií se v novém tisíciletí vydávají směrem moderního města. Sází na sport, hudbu i kongresovou turistiku. A přeměna...  celý článek

Kolona na francouzské dálnici před terminálem Eurotunelu. Stojící a...
Evropu čeká dopravně nejnáročnější víkend. Vyražte v úterý, radí autokluby

S mnohahodinovými kolonami a dopravně nejvypjatějším víkendem léta musí počítat Češi, Němci nebo Rakušané, kteří se o víkendu vydají na cestu k Jaderskému...  celý článek

Tropická klasika: MSC Divina v kostarickém přístavu Puerto Limón
Jedni je milují, druzí nenávidí. Výletní lodě jsou fenomén moderní doby

V porovnání s týdnem stráveným v hotelu u moře v Itálii či Chorvatsku je to hodně odlišná dovolená. Vydat se na plavbu po Středozemním moři, podél norského...  celý článek

Jeden z nejkrásnějších pohledů na Rovinj
Naháči a šusťákovky jsou pryč. Z Istrie se za 10 let stala perla Jadranu

Chorvatsko v roce 2016 ohlásilo rekordní turistickou sezonu. Co se týče počtu návštěvníků, vyhrála právě Istrie s 3 763 200 turistů. A Češi se sem po...  celý článek

Ničivý požár, který 29. září 1942 odpoledne způsobila neopatrná kuchařka,...
Turistický ráj a chloubu lyžařského klubu zničila neopatrná kuchařka

Pouhých dvacet let vydržela na Harusově kopci u Nového Města na Moravě vyhledávaná „horská“ chata. Po velkém požáru v roce 1942 z ní zbylo jenom spáleniště....  celý článek

Další z rubriky

Pláž Maho na ostrově Svatý Martin nabízí dechberoucí podívanou
Stačilo málo. Oblíbený adrenalin na Svatém Martinu tentokrát zabíjel

Asi těžko byste hledali někoho, kdo tráví dovolenou na karibském ostrově Svatý Martin a nešel by se podívat na pláž Maho, kde těsně nad hlavami turistů...  celý článek

O Aveiru se často mluví jako o portugalských Benátkách. Dost tomu napomáhají i...
Kláštery, hory a pravé portské. Vzhůru na týdenní cestu Portugalskem

Sedm dnů za volantem i na sedadle spolujezdce při jakémkoliv roadtripu zcela jistě ovlivní perspektivu vnímání navštívené země. A tak pro mě Portugalsko bude...  celý článek

Rakousko je skvělou destinací pro milovníky horské turistiky.
Nová trasa v Rakousku. 350 kilometrů, které můžou zachránit váš vztah

Jestli se nedokážete dohodnout, kam na dovolenou, protože jedna část rodiny jsou „plážoví povaleči“ a druhá „aktivní polykači kilometrů“, Horní Rakousko je pro...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.