Jaká bývala svatá Lucie v Česku?
Lucii ve všech případech ztělesňovala postava, která obcházela jednotlivá stavení. Přicházela znenadání. Někde s ní chodíval i průvod masek, který dívka převlečená za svatou Lucii vedla.
Jinde Lucie chodívala sama - vystupovala jako tajemná mlčenlivá bytost, bíle zahalená a s maskovanou tváří. Ztělesňovala strach a hrůzu.
Podle jiných tradic vystupovala ve veselejší podobě - obcházela vesnici převlečená za starou hrbatou ženu s obličejem zakrytým maskou a mládež škádlila vařečkou.
Ve Švédsku žije Lucie dodnes
Ve Švédsku patří svátek svaté Lucie dodnes k nejživějším tradicím. V roce 1927 vyhlásil jeden stockholmský časopis soutěž o volbu Lucie. Dívku, která zvítězila, korunovali Lucií a v průvodu byla provázena družičkami a chlapci-nosiči hvězd. Tím se oslava rozšířila po celém Švédsku.
Během dlouhé a tmavé zimy se tak Švédové rok co rok těší na oslavy "světla". Třináctého prosince v časných ranních hodinách prochází průvod za zpěvu vánočních koled, a to nejen po domech, ale i školami a pracovišti.
V čele průvodu jde "velká" Lucie se sepjatýma rukama, na hlavě má korunu se svícemi jako předzvěst konce nejtemnějšího období roku. Zpívá a dává naději, že po tmě se k nám vrátí světlo.
Lucie je oblečena do bílé košile přepásané červenou stuhou. Její průvod se skládá z "malých" podobně oblečených dívek, které drží v ruce svíčku, a dále z chlapců s hvězdou - mají na hlavě vysokou papírovou čepici se zlatou hvězdou a v ruce další zlatou hvězdu na tyčce, což je pozůstatek tradice známých Tří králů.
V průvodu nechybí ani "perníkoví panáčci" ve vysokých kloboucích, oblečení v hnědém, a vánoční skřítci v červených čepičkách. "Malé" Lucie nabízejí přítomným sladké kynuté pečivo s příměsí šafránu a perníčky - pepparkakor. Pro dospělé je svařené víno - Glögg.
ŠVÉDSKÉ RECEPTY | |
Švédské vánoční perníčky - pepparkakor * 3 dl medu Med s cukrem, kořením a margarínem nebo máslem dobře promíchejte, šlehačku přidávejte po částech. Přidejte prášek do pečiva smíchaný s trochou mouky a potřebným množství vody. Těsto přikryjte a nechte přes noc odpočinout. Pak přidejte zbytek mouky a celkem tuhé těsto vyválejte do tenka. Vykrajujte srdíčka, hvězdičky a podobně. Pečte v troubě 175 až 200 stupňů teplé. Perníčky nechte vychladnout na plechu a zdobte cukrovou polevou. Recept je na 500 perníčků. |
Glögg * 1 láhev kvalitního červeného vína Víno svařte s vodkou a přísadami. Horké nalijte do šálků nebo sklenic.
Tradiční švédský pokrm: vánoční perníčky a teplý nápoj z vína - glögg |
S korunou se svícnem na hlavě obchází Lucie dne 13. prosince jednotlivá stavení |