náhledy
Takto mohla vypadat středověká vánoční hostina. Talíř specialit ze staročeské restaurace U Dwau Maryí v Českém Krumlově
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Vánoční klasika v moderním kabátě: místo kapra smažený candát a místo tradičního salátu lehký bramborový salát vídeňský
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Rak byl považován za postní jídlo, v 19. století zdobil vánoční tabuli v mnoha rodinách.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Oblíbená vánoční pochoutka v podobě pečených šneků
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Restaurace U Sapíků zaměřená na tradiční českou kuchyni má ve vánoční nabídce několik specialit ze šneků.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Restaurace U Sapíků zaměřená na tradiční českou kuchyni má ve vánoční nabídce několik specialit ze šneků.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Na šneky se chodí také do malostranské Konírny.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
A do třetice šneci. Tentokrát v „rakouské“ restauraci Kočár z Vídně
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
A do třetice šneci. Tentokrát v „rakouské“ restauraci Kočár z Vídně
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Dobromila Rettigová má ve své legendární kuchařce deset receptů na úpravu kapra, tři z nich se týkají tehdy nejslavnější úpravy na černo.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Žemle s mlékem, vajíčka a spousta hub. Tak se dělá o vánocích tradiční krkonošský hubník.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Mandle, ořechy, sušené švestky, povidla a červené víno. Některé z ingrediencí pro přípravu kapra na černo.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Kapr na černo v moderním pojetí šéfkuchaře pražské restaurace Nota Bene. Ve sladké omáčce jsou také čerstvé třešně a fíky.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Kapr se na české vánoční stoly jako hlavní jídlo prosadil až v 19. století. Tehdy však dominovala úprava na černo nebo na modro.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Smažený kapr s bramborovým salátem se stal českým vánočním jídlem až ve druhé polovině 20. století.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz
Přestože o Vánocích se u nás sní více než milion kaprů, během roku Češi rybám stále moc neholdují.
Autor: Libor Budinský, pro iDNES.cz