Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Specialita po švýcarsku - raclette

  14:24aktualizováno  14:24
- Racler znamená francouzky "škrabat". Vynikající specialita z frankofonního švýcarského kantonu Valais, raclette,tedy není nic jiného než jakási "škrabanice". Ale jaká! Na raclette musíte rozdělat oheň z dobrého dřeva a dopřát m u hojnost vzduchu. Potom vezmete bochníček sýra, položíte jej na kameninový tác a přiložíte ke žhavým uhlíkům a poskakujícím plamenům. Sýr se začně tavit a stékat. Právě tolik, kolik steče,seškrábnete na předem nahřátý talíř a podáváte s porcí brambor.
"Za mého dětství by se nikdo býval neodvážil nabídnout někomu raclette. Bylo to jídlo chudých, jídlo pastýřů. Kus sýra se prostě nabodnul na větev a opekl na žhavých uhlících. Dnes se však raclette stala pokrmem přímo rafinovaným," vzpomíná M. Métrailler v publikaci La Poudre de sourire. Raclette se pojídá v honosné společnosti i na horských chatách, hostí se jí prezidenti a atmosféru u otevřeného ohně si vychutná každý,komu se podařilo se k tomuto rituálu nachom ýtnout. "Kde bychom mohli, táži se vás, nalézt pokrm více labužnický, vznešenější a chutově vytříbenější než raclette, klenot pod vrcholy Alp?" horuje pro raclette i Valaisan J. Montandon. Švýcaři rádi tvrdí, že tradiční tajemství přípravy raclette je mimo hranice jejich země neznámé. Však také ne ledasjaký sýr může tvořit základ tohoto jednoduchého pokrm u. Ve Švýcarsku jsou k tomu určené sýry tři: bagne, entremont či bonval. Ty zrají dva měsíce ve formě bochníčků vážících až šest kilogramů. Podávání raclette v restauraci provází malý rituál. Nejprve číšník přinese ošatku zabalenou v utěrce. To jsou brambory ve slupce - ovšem i ty mají svůj řád. Musejí být malé a kulaté. Vedle toho se na stole ocitne miska s nakládanými cibulkami a kyselými okurkami. Potom následují prázdné talíře. A pak se čeká a popíjí bílé víno. Když je porce raclette dobře opečená a rozteklá, seškrábne ji číšník na talíř a může se začít. Nedbejte na to, že vaši společníci ještě jídlo nedostali - při raclette jsou všichni obsluhování postupně, jelikož roztavené kusy sýra se stírají vždy z jednoho bochníčku. Také se nikdy nepodivujte nad velikostí vaší porce. Je malá - to aby zbylo na všechny. Ale v dobrých restauracích bývá zvykem doplňovat hostu talíř do té doby, než sám řekne dost. K oblíbenému a rozšířenému pokrm u raclette se v kantonu Valais váže i spousta průpovídek a slovních obratů. Například "umět se zastavit před poslední raclette" znamená "nechat toho dřív, než bude pozdě". A pokud vám někdo sdělí, že jste to zvládli "a la raclette", vězte,že to není příliš lichotivé - znamená to totiž "s odřenýma ušima".

Autor:




Nejčtenější

První fotky pořízené pod mořskou hladinou dokazují, že potápění u zříceného...
Dokud je čas. Potápění u zříceného Azurového okna se stalo hitem

Ještě přes svým zřícením do moře bylo Azurové okno na Maltě jednou z největších turistických atrakcí světa. A jak to vypadá, kolaps této nádherné skalní stěny...  celý článek

Tanečník ze Sepiku je připravený na kulturní show v Madangu.
My máme hodinky, oni mají čas. Co udělají mobily s Papuánci?

Martin Soukup letos dostal cenu Neuron, udělovanou nejlepším vědcům. Mimo jiné za to, že sleduje, jak žije asi patnáct set lidí v odlehlém údolí ostrova...  celý článek

Šílený přístav v Bangladéši
VIDEO: Nás nedostanou. Kurz přežití v šíleném přístavu v Bangladéši

Bangladéšský přístav v Dháce je stejný jako celá země. Přelidněný, přeplněný, plný odpadků a boje o přežití. Míchají se zde staré bárky s moderními loděmi,...  celý článek

Ilustrační foto
Židé, prosím, sprchujte se. Cedule v švýcarském hotelu naštvaly Izrael

Malý alpský hotel ve Švýcarsku vyvolal pobouření, když ve svých prostorách umístil cedule s pokyny pro židovské hosty. Po vlně kritiky, ke které se připojila i...  celý článek

Bunkr Atlantického valu, který Němci postavili za druhé světové války, aby...
Nizozemsko odkrývá nacistické bunkry. A s nimi i bolestnou historii

U pláží nedaleko Haagu pokryl písek bunkry, které tu byly postaveny na Hitlerův rozkaz. Jakoby tento písek schoval i bolestivé vzpomínky, které bunkry...  celý článek

Další z rubriky

První fotky pořízené pod mořskou hladinou dokazují, že potápění u zříceného...
Dokud je čas. Potápění u zříceného Azurového okna se stalo hitem

Ještě přes svým zřícením do moře bylo Azurové okno na Maltě jednou z největších turistických atrakcí světa. A jak to vypadá, kolaps této nádherné skalní stěny...  celý článek

Podvečerní „poušť“ ve slovenském Záhorie
Jen tak si prožít poušť ve střední Evropě. Záhorie miluje i armáda

Nejrozsáhlejší písečné duny ve střední Evropě jsou tak dokonalou replikou pouště, že si je oblíbili i vojáci a ti, kteří jejich techniku vyrábějí. Vždyť...  celý článek

Výhled na pobřeží ostrova Gran Canaria
U Kanárských ostrovů je hnědé moře, zamořují jej sinice

Návštěvníky Kanárských ostrovů může v těchto dnech na vyhlášených plážích překvapit odpudivá barva moře. Kvůli vysokým teplotám vody se zde rozbujely sinice,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.