Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Slavnosti moravského uzeného provoní Bystřici nad Pernštejnem

Komerční sdělení   0:01aktualizováno  0:01
Vůně masa, zabíjačkových specialit a masopustních sladkostí zaplní 7. a 8. února centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem. Na Slavnosti moravského uzeného se sjedou uzenáři z celé Vysočiny, aby vám připomněli, jak má správně chutnat tato moravská specialita. Zveme na víkend ve znamení hodokvasu.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Kuchařskou show zakončí degustace | foto: kudyznudy.cz

Dějištěm letošních Slavností, které mají představit tradiční moravskou kuchyni, bude nové turistické centrum EDEN v Bystřici nad Pernštejnem u Ždáru nad Sázavou. Tento unikátní interaktivní prostor si návštěvníci Slavností prohlédnou ještě před jeho oficiálním březnovým otevřením.

K ochutnání budou na Slavnostech pochoutky z udírny i zabijačkové speciality z kotlíku

K ochutnání budou na Slavnostech pochoutky z udírny i zabijačkové speciality z kotlíku

Po celý víkend se bude nabízet k ochutnání i k zakoupení klasické uzené maso, klobásky, šunky a zabijačkové speciality - vše podle tradičních rodinných receptur a bez použití chemie. Svého favorita bude možné odměnit hlasem v anketě o nejlepšího uzenáře pro rok 2015, který získá cenu Nejlepší moravské uzené.

Řeznická škola, kuchařské show a klání jedlíků

Ke slavnostem patří vedle dobrého jídla také dobrá zábava. V rámci řeznické školy předvedou uzenáři jak správně porcovat maso, nebo jak zpracovat celého čuníka. Kuchařská show zase představí osvědčené recepty z tradiční, moderní i evropské kuchyně. Kuchař předvede správnou přípravu a nabídne ochutnávky.

Tradiční doprovodnou akcí je klání v pojídání plněných knedlíků na čas

Tradiční doprovodnou akcí je klání v pojídání plněných knedlíků na čas

K jídlu i pití zahrají muzikanti z dechové kapely Veselá sedma. Ani letos nebude chybět oblíbené klání jedlíků. Ti budou mít za úkol v co nejkratším čase sníst přidělenou porci knedlíků plněných uzeným masem.

Děti jsou na Slavnostech vítány

Nouze nebude ani o zábavu pro děti. Na ty čeká divadlo, prohlídky hospodářských zvířat v mini ZOO farmy Eden anebo některé z přichystaných soutěží. Jako novinku si pořadatelé pro návštěvníky bystřických Slavností připravili i malou šifrovací hru s překvapením.

Vstupenka na Slavnosti stojí rovných 100 korun. V ceně je ovarová polévka i ochutnávky na stáncích jednotlivých uzenářů.

O víkendu 28. února a 1. března se pak Slavnosti moravského uzeného přesunou na brněnský hrad Veveří.

Repliky lidových staveb v turistickém centru EDEN

Repliky lidových staveb v turistickém centru EDEN

Turistické centrum EDEN - místo, které vás vtáhne do minulosti

Centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem je statek, kde se setkává minulost s budoucností, historie s futuristickými vizemi. Zdejší interaktivní expozice vyprávějí návštěvníkům o životě na panském dvoře i na vsi. Od února je možné si ho prohlédnout ve zkušebním provozu, slavnostní otevření je plánováno na 21. března.

Mezi expozicemi je replika horácké vesnice z konce 19. století i moderní ekopavilon připomínající pyramidu. Jeho část, zahloubená v zemi vedle statku, představuje technologie šetřící energii v domech. K vidění je v praxi i čtrnáct způsobů vytápění.

Stará řemesla si lze vyzkoušet ve staveních sousední vsi. Na pečení chleba je připravena pec ve mlýně, v další chalupě zase stojí tkalcovský stav. Ve statku jsou kromě pivovaru i moštárna, bylinková lékárna i dílny truhláře a kováře. V přízemí panského dvora je expozice věnovaná obdělávání půdy. V patře zase expozice, která vás vtáhne do panského bydlení.

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz!

Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 000 různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu svůj výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ.

Šťastnou cestu!

Autor:


Témata: Vysočina


Nejčtenější

Vrcholový snímek z nejvyššího balkánského vrcholu Musala.
Pěšky chodí tisíce kilometrů, výbavu počítá na gramy. Jak cestovat nalehko

Před dvěma roky se poprvé vydala na svou první velkou cestu. Viktorka Hlaváčková nespěchá, chodí pěšky a snaží se udržet denní náklady pod jedním eurem. Věci v...  celý článek

Wadi Al-Salam v Iráku je největší hřbitov na světě.
OBRAZEM: Největší hřbitov světa. V Údolí míru odpočívají miliony lidí

U města Nadžaf v Iráku se na ploše šest kilometrů čtverečních nachází hřbitov Wadi Al-Salam, který je všeobecně považován za největší světa. Přesný počet...  celý článek

Zajímavý pohled na Velký Blaník z hrany Křížovského lomu
Zlato, granáty i mramor. Výlet za opuštěnými lomy blanických rytířů

Blaničtí rytíři napadnou samozřejmě každého, kdo míří na vrchol Velkého Blaníku. Ale jeho širé okolí v sobě ukrývá skutečné poklady. Těžilo se tu zlato,...  celý článek

Přílet Airbusu A380 do Prahy
Další ranvej pro Ruzyň? Gatwicku stačí jedna, lidí zvládne trojnásobek

Letiště Praha chystá zásadní investici do nové paralelní vzletové a přistávací dráhy, aby mohlo odbavit nejméně 21 milionů cestujících ročně. Ve světě však...  celý článek

Degustace čaje pchu-er se podle expertů co do složitosti vyrovná ochutnávání...
Ochutnávka čaje pchu-er v Číně. Zraje jako víno, prodává se za statisíce

Tenhle čaj znají milovníci po celém světě a za nejkvalitnější lístky neváhají zaplatit statisíce korun za kilogram. Čaj pchu-er pocházející z jihočínské...  celý článek

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.