Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Šlapej a zobej. Cyklosafari za největšími dobrotami Berlína

  4:00aktualizováno  4:00
Berlín je poslední desetiletí takzvaně „in“, to už vědí všichni, kdo cestují po Evropě. Jedním z nových hitů se tady stalo cyklistické safari za nejlepším jídlem. Vyzkoušeli jsme to a můžeme potvrdit, že německá metropole si pověst nové evropské Mekky gastronomie opravdu zaslouží.

Berlín se stává novou Mekkou gastronomie v Evropě. Hitem letošního roku jsou organizované cyklotoulky za jídlem. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

„Miluji jídlo a s nadšením pozoruji, jak se Berlín dynamicky mění. Před deseti lety tu vládla kulinární nuda, dnes jsme nejzábavnější gastronomickou destinací kontinentální Evropy. Téměř každý den se otevírá nějaký nový podnik a třeba asijských bister už máme stovky, od vietnamských a thajských až po korejská, tibetská či indonéská,“ líčí cyklistický průvodce Sasha, který projekt cyklistické výpravy po berlínských bistrech vymyslel.

Během čtyřhodinové zážitkové jízdy tak zájemci ochutnají spoustu gastronomických specialit nabízených ve čtvrtích Mitte a Prenzlauer Berg.

Cesta kolem světa

„Zatímco dříve všichni hledali levné jídlo ve velkých porcích, dneska se hlavně mladí ženou za novinkami a chtějí ochutnávat co nejvíce rozmanitých pokrmů. A na rozmanitosti je postavené také naše gastro safari, neboť během několika hodin každý účastník ochutná dvacet až třicet jídel z různých koutů světa,“ vysvětluje během jízdy Sasha.

Bohatá nabídka specialit z rawfoodového bistra Rawtastic. Všechno čistě...

Bohatá nabídka specialit z raw foodového bistra Rawtastic. Všechno čistě rostlinné, navíc žádný kousek neprošel tepelnou úpravou.

V izraelském bistru Sababa mají údajně nejlepší hummus ve městě.

V izraelském bistru Sababa mají údajně nejlepší hummus ve městě.

V Berlíně jsou na vzestupu řemeslná piva. Pale Ale a Helles z oblíbeného malého...

V Berlíně jsou na vzestupu řemeslná piva. Pale Ale a Helles z oblíbeného malého pivovaru Brlo.

Nejlepší hummus ve městě

Jako první zastávku vybral izraelskou hospůdku Sababa s příjemnou terasou zalitou paprsky jarního slunce. Důvody pro Sababu jsou dva. Za prvé zde dělají údajně nejlepší hummus ve městě, druhým důvodem je pro Středomoří typický způsob servírování jednotlivých pokrmů doprostřed stolu. Na stole se ocitá výtečná cizrnová pasta s nadýchanou a jemnou konzistencí, mleté hovězí maso dochucené mátou, pomazánka z lilků či falafel. A také fantastická domácí limonáda

Pražené kuřecí kůžičky

Zatímco rozjezd byl celkem pozvolný, ve druhém podniku nás už čeká pořádná divočina. Bistro se jmenuje Transit a nabízí asijské tapas. Tedy pestrou kolekci především thajských specialit, opět servírovaných v malých degustačních porcích doprostřed stolu.

Fotogalerie

Přestože je odpoledne, v podniku je narváno a my brzy zjistíme proč. Jídlo je fantastické. V jedné mističce je pražená kuřecí kůže s pikantní omáčkou, v další pálivé chobotničky s chilli a česnekem. Ochutnáme také výtečná kachní prsa se švestkovou omáčkou, kuřecí špíz či jarní závitky plněné grilovaným vepřovým masem a krevetami.

Království vitariánů

Jen pár minut v sedle nás přenese do království vitariánů, kteří se živí takzvanou syrovou stravou, tedy výhradně rostlinnými produkty, jež při svém zpracování neprošly vyšší teplotou než 42 stupňů. Jediný vitariánský podnik v Berlíně (jak tvrdí jeho majitel) se jmenuje Rawtastic a součástí jeho interiéru je také živá zeď vytvořená z mechů.

Jídla se opět servírují na společný talíř, respektive břidlicovou destičku a ilustrují bohatou kreativitu vitariánských kuchařů. Jen s využitím zeleniny, semínek a ořechů totiž dokážou připravit pizzu se sýrem (z kešu oříšků), burger s vitariánskou majonézou či semínkový nesmažený a nevařený falafel. Pro každého, kdo s raw food stravou dosud nepřišel do styku, bude tato zastávka největším překvapením.

Podívejte se, co nabízí Berlín:

Sladké tajemství Paříže

Kulinářské cesty po světě

Čeká nás poslední štace, rozkošná kavárna s francouzskými dezerty. Sladká tečka na konec, tedy vlastně několik sladkých teček. Nejprve nám servírka přináší double espreso a vzápětí přichází cukrářka s talířkem čtyř minidezertů pro každého, přičemž jeden je půvabnější než druhý. Vítězí lehce navinulý citronový dortík následovaný domácí čokoládovou pralinkou s tekutým karamelem uvnitř.

A pak naposledy skočíme do sedel a vydáme se zpátky do bývalého pivovaru z 19. století, který je dnes vzorně rekonstruován a slouží jako kulturní centrum. A když vrátíme naše kola, dostaneme od Sashi ještě jeden tip. Jen pár metrů odtud je malý pivní bar, kde můžeme ochutnat některá z berlínských řemeslných piv. Ostatně sám tam míří také na jedno.

Tisíc kilometrů pro cyklisty

Berlín je po Kodani a Amsterdamu třetí evropskou metropolí zaslíbenou cyklistice. Na tisíc obyvatel zde připadá 700 jízdních kol, cyklistům ve městě slouží zhruba 1000 kilometrů cyklostezek a jízdních pruhů vyhrazených pro cyklisty.

Velmi oblíbené jsou organizované cyklistické vyjížďky vedené zkušeným průvodcem. Největším hitem je trasa vedoucí kolem zbytků Berlínské zdi, při níž turisté navštíví řadu populárních míst, jako je venkovní Galerie na zbytku zdi či Checkpoint Charlie. Více se o cyklistických výpravách dozvíte na stránkách www.visitberlin.com nebo na www.berlinonbike.de.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Bunkr Atlantického valu, který Němci postavili za druhé světové války, aby...
Nizozemsko odkrývá nacistické bunkry. A s nimi i bolestnou historii

U pláží nedaleko Haagu pokryl písek bunkry, které tu byly postaveny na Hitlerův rozkaz. Jakoby tento písek schoval i bolestivé vzpomínky, které bunkry...  celý článek

Estonský hrad Kuressaare (Arensburg)
100 POHLEDŮ: Důstojníci na procházce u hradu v Kuressaare - Arensburgu

Pro období let 1890 až 1914 se vžilo označení Belle Époque - „krásná doba“. Právě v tomto období vznikla většina fotografií, které jsme zařadili do seriálu 100...  celý článek

První fotky pořízené pod mořskou hladinou dokazují, že potápění u zříceného...
Dokud je čas. Potápění u zříceného Azurového okna se stalo hitem

Ještě přes svým zřícením do moře bylo Azurové okno na Maltě jednou z největších turistických atrakcí světa. A jak to vypadá, kolaps této nádherné skalní stěny...  celý článek

Ilustrační foto
Židé, prosím, sprchujte se. Cedule v švýcarském hotelu naštvaly Izrael

Malý alpský hotel ve Švýcarsku vyvolal pobouření, když ve svých prostorách umístil cedule s pokyny pro židovské hosty. Po vlně kritiky, ke které se připojila i...  celý článek

Šílený přístav v Bangladéši
VIDEO: Nás nedostanou. Kurz přežití v šíleném přístavu v Bangladéši

Bangladéšský přístav v Dháce je stejný jako celá země. Přelidněný, přeplněný, plný odpadků a boje o přežití. Míchají se zde staré bárky s moderními loděmi,...  celý článek

Další z rubriky

Tanečník ze Sepiku je připravený na kulturní show v Madangu.
My máme hodinky, oni mají čas. Co udělají mobily s Papuánci?

Martin Soukup letos dostal cenu Neuron, udělovanou nejlepším vědcům. Mimo jiné za to, že sleduje, jak žije asi patnáct set lidí v odlehlém údolí ostrova...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jak létají Češi. Letenka za 300 tisíc a cesty kolem světa

Kolik jste ochotni zaplatit za letenku na vysněnou dovolenou či pracovní cestu? Český rekord za poslední půlrok drží letenka za bezmála tři sta tisíc korun....  celý článek

Cestou necestou
Puchýře jako dvacka a klopýtání v dešti, to je slavný dánský pochod

Tři dny intenzivní chůze napříč dánským ostrovem Fyn spolu s dalšími 850 nadšenci pěší turistiky, tak vypadá akce nazvaná Fjällräven Classic Denmark. Treku...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.