Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Šlapej a zobej. Cyklosafari za největšími dobrotami Berlína

  4:00aktualizováno  4:00
Berlín je poslední desetiletí takzvaně „in“, to už vědí všichni, kdo cestují po Evropě. Jedním z nových hitů se tady stalo cyklistické safari za nejlepším jídlem. Vyzkoušeli jsme to a můžeme potvrdit, že německá metropole si pověst nové evropské Mekky gastronomie opravdu zaslouží.

Berlín se stává novou Mekkou gastronomie v Evropě. Hitem letošního roku jsou organizované cyklotoulky za jídlem. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

„Miluji jídlo a s nadšením pozoruji, jak se Berlín dynamicky mění. Před deseti lety tu vládla kulinární nuda, dnes jsme nejzábavnější gastronomickou destinací kontinentální Evropy. Téměř každý den se otevírá nějaký nový podnik a třeba asijských bister už máme stovky, od vietnamských a thajských až po korejská, tibetská či indonéská,“ líčí cyklistický průvodce Sasha, který projekt cyklistické výpravy po berlínských bistrech vymyslel.

Během čtyřhodinové zážitkové jízdy tak zájemci ochutnají spoustu gastronomických specialit nabízených ve čtvrtích Mitte a Prenzlauer Berg.

Cesta kolem světa

„Zatímco dříve všichni hledali levné jídlo ve velkých porcích, dneska se hlavně mladí ženou za novinkami a chtějí ochutnávat co nejvíce rozmanitých pokrmů. A na rozmanitosti je postavené také naše gastro safari, neboť během několika hodin každý účastník ochutná dvacet až třicet jídel z různých koutů světa,“ vysvětluje během jízdy Sasha.

Bohatá nabídka specialit z raw foodového bistra Rawtastic. Všechno čistě rostlinné, navíc žádný kousek neprošel tepelnou úpravou.

Bohatá nabídka specialit z raw foodového bistra Rawtastic. Všechno čistě rostlinné, navíc žádný kousek neprošel tepelnou úpravou.

V izraelském bistru Sababa mají údajně nejlepší hummus ve městě.

V izraelském bistru Sababa mají údajně nejlepší hummus ve městě.

V Berlíně jsou na vzestupu řemeslná piva. Pale Ale a Helles z oblíbeného malého pivovaru Brlo.

V Berlíně jsou na vzestupu řemeslná piva. Pale Ale a Helles z oblíbeného malého pivovaru Brlo.

Nejlepší hummus ve městě

Jako první zastávku vybral izraelskou hospůdku Sababa s příjemnou terasou zalitou paprsky jarního slunce. Důvody pro Sababu jsou dva. Za prvé zde dělají údajně nejlepší hummus ve městě, druhým důvodem je pro Středomoří typický způsob servírování jednotlivých pokrmů doprostřed stolu. Na stole se ocitá výtečná cizrnová pasta s nadýchanou a jemnou konzistencí, mleté hovězí maso dochucené mátou, pomazánka z lilků či falafel. A také fantastická domácí limonáda

Pražené kuřecí kůžičky

Zatímco rozjezd byl celkem pozvolný, ve druhém podniku nás už čeká pořádná divočina. Bistro se jmenuje Transit a nabízí asijské tapas. Tedy pestrou kolekci především thajských specialit, opět servírovaných v malých degustačních porcích doprostřed stolu.

Fotogalerie

Přestože je odpoledne, v podniku je narváno a my brzy zjistíme proč. Jídlo je fantastické. V jedné mističce je pražená kuřecí kůže s pikantní omáčkou, v další pálivé chobotničky s chilli a česnekem. Ochutnáme také výtečná kachní prsa se švestkovou omáčkou, kuřecí špíz či jarní závitky plněné grilovaným vepřovým masem a krevetami.

Království vitariánů

Jen pár minut v sedle nás přenese do království vitariánů, kteří se živí takzvanou syrovou stravou, tedy výhradně rostlinnými produkty, jež při svém zpracování neprošly vyšší teplotou než 42 stupňů. Jediný vitariánský podnik v Berlíně (jak tvrdí jeho majitel) se jmenuje Rawtastic a součástí jeho interiéru je také živá zeď vytvořená z mechů.

Jídla se opět servírují na společný talíř, respektive břidlicovou destičku a ilustrují bohatou kreativitu vitariánských kuchařů. Jen s využitím zeleniny, semínek a ořechů totiž dokážou připravit pizzu se sýrem (z kešu oříšků), burger s vitariánskou majonézou či semínkový nesmažený a nevařený falafel. Pro každého, kdo s raw food stravou dosud nepřišel do styku, bude tato zastávka největším překvapením.

Podívejte se, co nabízí Berlín:

Sladké tajemství Paříže

Kulinářské cesty po světě

Čeká nás poslední štace, rozkošná kavárna s francouzskými dezerty. Sladká tečka na konec, tedy vlastně několik sladkých teček. Nejprve nám servírka přináší double espreso a vzápětí přichází cukrářka s talířkem čtyř minidezertů pro každého, přičemž jeden je půvabnější než druhý. Vítězí lehce navinulý citronový dortík následovaný domácí čokoládovou pralinkou s tekutým karamelem uvnitř.

A pak naposledy skočíme do sedel a vydáme se zpátky do bývalého pivovaru z 19. století, který je dnes vzorně rekonstruován a slouží jako kulturní centrum. A když vrátíme naše kola, dostaneme od Sashi ještě jeden tip. Jen pár metrů odtud je malý pivní bar, kde můžeme ochutnat některá z berlínských řemeslných piv. Ostatně sám tam míří také na jedno.

Tisíc kilometrů pro cyklisty

Berlín je po Kodani a Amsterdamu třetí evropskou metropolí zaslíbenou cyklistice. Na tisíc obyvatel zde připadá 700 jízdních kol, cyklistům ve městě slouží zhruba 1000 kilometrů cyklostezek a jízdních pruhů vyhrazených pro cyklisty.

Velmi oblíbené jsou organizované cyklistické vyjížďky vedené zkušeným průvodcem. Největším hitem je trasa vedoucí kolem zbytků Berlínské zdi, při níž turisté navštíví řadu populárních míst, jako je venkovní Galerie na zbytku zdi či Checkpoint Charlie. Více se o cyklistických výpravách dozvíte na stránkách www.visitberlin.com nebo na www.berlinonbike.de.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Cestovky se musí postarat o turisty v nouzi, navrhuje ministerstvo

Stává se to skoro každou sezonu. Kvůli přírodním živlům nebo teroristickému útoku se turisté zoufale snaží dostat domů, ale nevědí si rady. V budoucnu už bude...  celý článek

Žirafy v Národním parku Mikumi v Tanzánii uslyšely řev lvího samce, a tak se...
Žirafy tiše míří k vyhynutí, vymizely už z několika afrických států

Žirafy jsou podle posledního sčítání nanejvýš ohroženým druhem směřujícím k vyhynutí. Za posledních třicet let jejich populace prořídla o čtyřicet procent....  celý článek

Lukáš Furik
Stopem na Zéland: napadli ho psi, řidič kamionu mu dělal sexuální návrhy

Po střední škole pracoval jako technik v jaderné elektrárně Temelín. Měl slušný plat, vlastnil drahé auto a obýval luxusní byt v Českých Budějovicích. Nakonec...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.