Zapomeňte na šampaňské. Ilustrační foto

Zapomeňte na šampaňské. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Parádní drinky pro silvestr. Kde je ochutnat a jak je připravit

  • 1
Přestože k silvestrovské půlnoci patří již tradičně bublinky, během večera se obvykle pije pivo či víno. Co to jednou změnit a namíchat si pořádný drink? Prošli jsme několik vyhlášených barů a vybrali pro vás několik tipů na večer a jeden na následující ráno.

Začínáme na exotických Britských panenských ostrovech, tedy v prosluněném Karibiku, kde má původ náš první drink, nazvaný Pain killer, čili zabiják bolesti, který se podává v plecháčku a oblíbili si ho především američtí mariňáci. Do Prahy tento lahodný drink přinesl majitel legendárního Bugsy’s baru v Pařížské Václav Vojíř.

Mariňáci z Karibiku

Základem osvěžujícího a chuťově podmanivého koktejlu je Pusser’s rum. Ten se smíchá s ananasovým džusem, čerstvou pomerančovou šťávou a kokosovým mlékem, přidá se spousta ledu, drink se nalije do plecháčku a navrch se nastrouhá trocha muškátového oříšku.

Pain killer pochází z Britských panenských ostrovů. Připravuje se z rumu,...

Pokud se v Bugsy’s baru v Pařížské ulici zastavíte, určitě ochutnejte také něco z vybroušeného menu, které pro podnik vymyslel známý šéfkuchař Jan Punčochář. Jednou ze specialit je nakládaný a poté několik hodin uzený vepřový bok podávaný s hoi-sin omáčkou, ženy ocení lahodnou chobotnici s celerovým pyré.

Pro větší charisma

Další drink pochází z pražského Karlína, kde ho pro oblíbený bar Cloud 9 vymyslel barman Roman Uhlíř. Drink se jmenuje Charisma a připravuje se z vodky Absolut Peppar, melounového likéru, brusinkového džusu a hořké Angostury.

Drink Charisma se podává s chilli papričkou a jahodou.

Důležitou součástí drinku je ovšem jahoda a chilli paprička, obojí umístěné na hrdle sklenice, kterými se zlehka posouvá a nápoj pak dostává sladké a pálivé tóny. Hezký nápad na hraní s vlastními chuťovými buňkami.

Při návštěvě Cloud 9 můžete ochutnat originální prezentaci krevet obalených ve vlasovém těstíčku a servírovaných s omáčkou z manga a koriandru, které krásně doprovodí drink Charisma. Jenom dodejme, že bar v posledním patře hotelu Hilton má nádherný výhled na noční Prahu.

Šampaňské se zmrzlinou

Pokud si myslíte, že k oslavě silvestra nezbytně patří šampaňské, poradíme vám zajímavý styl drinku, který se z něho míchá.

Koktejl Swan lake, čili Labutí jezero, připravený z domácího grepového sorbetu...

Na menu oblíbeného Hemingway baru je vždy jeden koktejl připravený z domácího sorbetu, který se vloží do skleničky šampaňského a nechá se v bublinkách rozpustit.

V současné nabídce je koktejl s názvem Swan lake (Labutí jezero), kde je sorbet připravený z liči a růžového grepu, který krásně ladí s osvěžující chutí šampaňského.

Bohémská pačule

Z Prahy se přesuneme do Brna, kde již několik let září na barové scéně Bar, který neexistuje. V podmanivém prostředí s nasvíceným barem s lahvemi, červenými sedačkami a dominantním lustrem barmani připravují především autorské koktejly, kterých je v nabídce 23 (koktejlové menu se kompletně mění vždy po půl roce).

Bohémský drink z Baru, který neexistuje, je připravovaný z becherovky, bílého...

Jedním z oblíbených a notně návykových drinků je Bohémský drink připravený z Becherovky, ananasového pyré, bílého jamajského rumu a citronové šťávy.

Jeho unikátní vůni a chuť dotváří kapka vanilkového sirupu a kapka sirupu z aromatické pačule, tedy tropické byliny příbuzné hluchavce, která je známá především jako součást parfémů.

Království kouřové whisky

V Olomouci již třináct let funguje bar The Black Stuff, jenž je českou „ambasádou“ slavné skotské palírny Ardbeg sídlící na ostrově Islay a produkující chuťově výraznou „kouřovou“ sladovou whisky.

Z těžké kouřové whisky Ardbeg z ostrova Islay je těžké míchat drinky,...

A tak je jasné, že se tu z této whisky míchají také „řízné“ drinky, byť to není vzhledem k její výrazné chuti vůbec jednoduché.

Můžete si vybrat: do koktejlu Ardbeg Festival se vedle výše zmíněné whisky přidává ještě další whisky Famous Grouse, dále pak italský likér Amaretto, Peach bitter a ananasový džus. Sladší verzí koktejlu s whisky Ardbeg je Shortie se sladkým aromatickým vínem Dubonnet, kakaovým likérem a pomerančovým bitters.

Luxusní vyprošťovák

Poslední drink z naší krátké přehlídky je naopak celkem známý, pochází z New Yorku a pro nás ho v originální autorské verzi připravil Michal Ďuriník z baru Black Angels, který získal v loňském roce titul nejlepšího cocktail baru v Česku.

Black Angels je postaven ve stylu amerických tajných prohibičních podniků z 30. let, které byly umístěné v nečekaných prostorech a kde se scházeli milovníci nápojů v době, kdy byl alkohol zakázán.

V tomto případě tedy musíme sestoupit do původních románských sklepů. Výhodou baru je také poměrně bohatá nabídka jídel, kterým vévodí čerstvý humr.

Ale pojďme už k samotnému drinku, který nám poslouží hlavně na Nový rok, neboť Bloody Mary, pojmenovaný podle kruté anglické královny Marie I., patří mezi nejslavnější „vyprošťováky“.

V Black Angels ho Michal Ďuriník připravuje z prémiové vodky Stolichnaya Elit, která je čtyřikrát destilovaná a čtyřikrát filtrovaná. Drink se míchá se zeleným a červeným tabascem, mořskou solí a rajčatovou šťávou a podává se k němu řapíkatý celer, ředkvičky naložené 48 hodin v soli a granita, což je lehce mražená směs připravená v tomto případě z rajčat, chilli papriček a tajné ingredience. Suma sumárum, po tomhle by obživla i mrtvola.

, pro iDNES.cz