Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Víme, co musíte ochutnat v Barceloně. Tipy českého znalce

aktualizováno 
Katalánci jídlo milují. Můžete zde strávit několik týdnů a stále budete mít co objevovat. Zkušený pražský šéfkuchař René Vokurka pracoval v Katalánsku celý rok a prozradil nám, kde se zastavit a co ochutnat.

Šéfkuchař Pizza Coloseum René Vokurka vařil sedm let v Jižní Americe a rok v Katalánsku. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Jak se dělá katalánská paella? A jak chutná kuře s krevetami? Že si nedovedete si takovou kombinaci představit? Máme pro vás recept.

Barcelona patří mezi nejzajímavější gastronomické destinace Evropy a každého návštěvníka překvapí spoustou fantastických lahůdek.

„Miluji bary v zapadlých uličkách, kde se jí na stojáka a kde mají úžasné tapas. To není konkrétní jídlo, ale styl servírování, kdy si hosté objednávají malé talířky s nejrůznějšími chuťovkami. Barcelonské tapas jsou pikantnější a výraznější než třeba tapas v Madridu nebo na jihu Španělska. A nebojí se tu hodně odvážných kombinací,“ vysvětluje šéfkuchař Pizza Coloseum René Vokurka, který vařil sedm let v Uruguayi a v Argentině a další rok pak strávil na zkušené nedaleko Barcelony.

Do Barcelony už se dávno nejezdí jen za památkami, ale i za skvělou katalánskou kuchyní.

Do Barcelony už se dávno nejezdí jen za památkami, ale i za skvělou katalánskou kuchyní.

Kozí sýr s medem a piniovými oříšky patří spíše ke konzervativnějším kombinacím...

Kozí sýr s medem a piniovými oříšky patří spíše ke konzervativnějším kombinacím...

Ve vyhlášené restauraci Catedral nabízejí 50 až 60 druhů nejrůznějších tapas.

Ve vyhlášené restauraci Catedral nabízejí 50 až 60 druhů nejrůznějších tapas.

Pečený bůček s ančovičkou

„Kuchaři se nebojí experimentů, klidně vám nabídnou pečený bůček s ančovičkou nebo do krému z kozího sýra přidají natrhané kousky pečeného jehněčího masa. I když to vypadá na první pohled hodně divoce, chutná to skvěle. Nejvíce mě nadchlo zadělávané kuře s krevetami, které se připravuje v některých rodinách na Vánoce,“ popisuje Vokurka katalánský styl vaření.

Fotogalerie

Oblíbeným podnikem na tapas je restaurace Catedral na náměstí před katedrálou v centru města, v jejíž nabídce je několik desítek druhů tapas. Hosté si sami berou talířky s tapas z dlouhého pultu a pak zaplatí při odchodu podle počtu špejlí, jež jim zůstaly na talíři. Tapas tu mají fantastické a v podniku je stále plno. Co vyzkoušet? Výborné jsou třeba jednohubky připravené ze slavné katalánské kořeněné klobásky butifarra, která se připravuje v černé, nebo bílé podobě a potěší i marinované chobotničky nebo pikantní rybí krokety.

Souboje místních kuchařů

Velkým zážitkem je návštěva některého z prestižních kuchařských klání, jež probíhají v různých čtvrtích Barcelony a také v okolních vesnicích od května do listopadu. „Na náměstí či na návsi se o víkendu sejde nějakých padesát až sedmdesát kuchařů, kteří soutěží v boji o nejlepší provedení daného jídla, třeba o nejlepší fideua, což jsou speciální místní tenké nudle, které se obvykle připravují s mušlemi a krevetami. A všichni všechno ochutnávají a hodnotí, načež se na závěr vyhlásí nejlepší kuchař soutěžního jídla v celém regionu,“ vysvětluje šéfkuchař.

Fantastickým zážitkem je třeba souboj o nejlepší pastu picada, do níž se přidávají pražené mandle, pistáciové oříšky, ale také česnek či petržel, a která patří k největším gastronomickým pokladům Katalánska.

Vyhlášená cukrárna Bubo v gotické čtvrti nabízí jedny z nejlepších dezertů ve městě.

Vyhlášená cukrárna Bubo v gotické čtvrti nabízí jedny z nejlepších dezertů ve městě.

Do čtvrti El Raval se chodí na speciality různých etnických kuchyní.

Do čtvrti El Raval se chodí na speciality různých etnických kuchyní.

Základem katalánské paelly je vedle rýže a plodů moře speciální pasta sofrito z cibule, česneku a rajčat.

Základem katalánské paelly je vedle rýže a plodů moře speciální pasta sofrito z cibule, česneku a rajčat.

Tajemství katalánské paelly

Recept šéfkuchaře: Zadělávané kuře s krevetami

  • Kuře se rozdělí zhruba na deset kousků, které se krátce osmaží na olivovém oleji s česnekem a rozmarýnem.
  • Pak se kuře vyndá a do hrnce se přidají cibule, česnek, skořápky a hlavy krevet, dvě červená rajčata a trochu bílého vína. To se dusí, dokud hlavy krevet nepustí šťávu, pak se to zalije vývarem a nechá se to vařit, až se obsah zredukuje na polovinu.
  • Poté se šťáva přecedí a do vzniklé omáčky se přidají oloupané krevety, sépie, kuře a vše se dále na malém plameni dusí, až je kuře měkké. Přidá se nasekaná petržel a vše se zahustí máslem a smetanou.
  • Fantastická delikatesa se nejčastěji podává s vařeným bramborem.

Povinností je podle Vokurky ochutnávka slavné paelly, na kterou se chodí především do rybářské čtvrti Barceloneta, kde stojí vedle sebe desítky rybích restaurací. Katalánská paella je zbarvená lehce do červena, neboť na začátku přípravy se restuje cibule s rajčaty, paprikou, česnekem a pepřem, a právě tato „pasta“ s názvem sofrito je základem katalánské paelly, která se v přístavní čtvrti podává s rybami a plody moře. Barceloneta leží nedaleko slavné městské pláže a přestože je zde hodně turistů, chodí sem také místní.

Naopak restaurace kolem Gaudího chrámu Sagrada Família jsou více turistické. „Osobně mám rád restauraci De siete puertas nedaleko přístavu, kam jsem chodil na výtečné šneky a skleničku cavy,“ vzpomíná Vokurka a dodává, že si v Barceloně zamiloval také papriky plněné mušlemi.

Za dezerty do Bobo

Při návštěvě Barcelony rozhodně doporučuje podrobnou prohlídku slavné tržnice umístěné přímo na La Ramble, tepně gotické čtvrti, kde je možné zakoupit celou řadu špičkových produktů od prémiové španělské šunky až po mnoho druhů čerstvých hub.

Zajímavá je také zastávka ve čtvrti El Raval, kde funguje řada etnických restaurací.

A poslední tip se týká dezertů. Zatímco slavná crema catalana je vlastně jakési creme brulée, v gotické čtvrti nedaleko baziliky Santa Maria del Mar stojí slavná cukrárna Bobo, v níž se připravují značně rafinované, ale současně mimořádně kreativní dezerty. A ty rozhodně stojí za ochutnání.

Autor: pro iDNES.cz




Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.