Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sedm nejslavnějších jídel světa. Odkud pocházejí a kde je ochutnat?

aktualizováno 
Připravoval se párek v rohlíku také z psího masa? Naklepával se středověký tatarák pod sedlem mongolských válečníků? A proč je maršál Radecký nepostradatelnou postavou vídeňské gastronomie? Připravili jsme pro vás zábavnou exkurzi po stopách jídel, bez nichž si náš jídelníček už ani nedokážeme představit.

Tatarák po francouzsku z pražské restaurace Na kopci. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

1.Tajemství tatarského bifteku

V hospodách, kde servírují tatarák, se čas od času dává k dobru historka, jak si krvelační Tataři pokládali pod sedlo flákotu syrového masa, které bylo pak po celodenním ježdění krásně naklepané a nasolené. Je to však jen legenda, která nikdy nebyla dokázána.

Fotogalerie

Kolébkou tatarského bifteku je Paříž konce 19. století, kde se zde syrový steak začal podávat. Tehdy se mu říkalo americký, ale protože se k němu občas servírovala tatarská omáčka, vžil se název tatarský biftek, i když od tatarské omáčky coby doprovodu se později upustilo. V Paříži je tatarák stále jedním z nejžádanějších jídel, tradičně se zde servíruje s hranolky a malým salátem.

Kde ochutnat: Velmi chutný tatarák podávají např. v nové italské restauraci Pastař na pražském Újezdě. Připravuje se v jemném italském stylu, do kvalitního masa se přidávají jen nasekané kapary, cibulka, pepř, sůl a olivový olej. Podává se s opečenou bruschettou.

2.Řízek maršálka Radeckého

Slavný vídeňský řízek se nezrodil ve Vídni, ale v severní Itálii, kde ho při svých taženích objevil rakouský polní maršálek z českého šlechtického rodu Radecký z Radče, který svou milovanou pochoutku přinesl v první polovině 19. století do Vídně. Díky tomu svět miluje jemný vídeňský řízek, naklepaný na slabý plátek, který překrývá celý talíř.

Nutno však poznamenat, že většina současných rakouských restaurací vyhlášenou pochoutku značně šidí, neboť „vídeňský“ řízek připravují ve friťáku (místo klasické pánve) a k jeho smažení používají olej a nikoliv přepuštěné máslo. Navíc se řízek stále častěji připravuje z vepřového a nikoliv z telecího masa.

Kde ochutnat: V restauraci Řízkárna na Smíchově nabízejí kolem dvaceti druhů nejrůznějších řízků, nechybí samozřejmě ani vídeňský telecí řízek smažený na másle.

Vídeňský řízek je ve světě pojem. Málokdo však ví, že ho do habsburské metropole přinesl z Itálie maršálek Radecký.

Vídeňský řízek je ve světě pojem. Málokdo však ví, že ho do habsburské metropole přinesl z Itálie maršálek Radecký.

Takhle se podává tatarský biftek v místě svého zrodu, tedy v Paříži. Je už namíchaný, servíruje se s hranolky a salátem.

Takhle se podává tatarský biftek v místě svého zrodu, tedy v Paříži. Je už namíchaný, servíruje se s hranolky a salátem.

3.Psí maso v hot dogu

Párek se v evropské gastronomii objevuje již od středověku, hlavně v Německu, třeba v Řeznu fungoval fast food s grilovanými párky již od 13. století. Odtud se párek dostal společně s německými emigranty do Ameriky, kde kdosi dostal geniální nápad vložit párek do rohlíku, tím se značně zjednodušila forma konzumace. Podle jednoho zdroje se tak stalo v roce 1860 v New Yorku, další zdroj hovoří o stánku s hotdogy, který fungoval v roce 1871 na Coney Islandu. Historici gastronomie navíc dodávají, že se při výrobě párků sem tam užívalo také psí maso, což se odrazilo v podivném názvu pokrmu.

Kde ochutnat: Hot dog v gurmet podobě nabízí restaurace Fish&chips v Dlouhé ulici. Kvalitní surovině odpovídá také vyšší cena – hot dog s párkem od Kšány, podávaný s karamelizovanou cibulkou a papričkami jalapeno stojí 95 korun.

4.Je hamburger z Hamburku?

Hamburger má podobnou historii jako hotdog. Mnoho evropských zemích zná mleté grilované maso – ať už je to náš karbanátek, či jugoslávská pljeskavica. Samotný hamburger se ovšem zrodil až v New Yorku, kam ho přivezli vystěhovalci z Evropy, především z Hamburku.

Na konci 19. století se v newyorském přístavu podával hamburský steak z mletého hovězího, které bylo jen lehce grilované. Nesměla však chybět cibule a vajíčko. Pak už stačilo maso strčit do rozpůlené, opečené housky a jedno z nejslavnějších jídel bylo na světě.

5.Kdo usmažil Fish & chips?

Zřejmě jediné jídlo, které dali světu Britové, vzniklo až ve druhé polovině 19. století (uvádí se buď rok 1858 nebo 1863), ale brzy se rozšířilo po celém britském impériu. Obrovskou popularitu smažené tresky umožnil průmyslový lov v Severním moři a tudíž nízké ceny, které z této typicky fastfoodové speciality učinily britský kulturní i společenský fenomén. Jenom připomeňme, že jídlo se podávalo na novinách a hranolky se dochucovaly (a stále dochucují) octem. Čeští kuchaři v Třeboni britskou specialitu spojili v jedno a připravují kapří hranolky, tedy malé kousky osmažené ryby.

Kde ochutnat: Vyzkoušejte český zlepšovák v podobě kapřích hranolků, které můžete vedle třeboňských hospod ochutnat například v Creative World na pražském Zličíně.

Klasický burger připravený na plotně krásně voní, je chutný a šťavnatý.

Klasický burger připravený na plotně krásně voní, je chutný a šťavnatý.

Hot dog vymysleli v Americe přistěhovalci z Německa. Nápad to byl jednoduchý a svým způsobem geniální, stačilo strčit párek do rohlíku.

Hot dog vymysleli v Americe přistěhovalci z Německa. Nápad to byl jednoduchý a svým způsobem geniální, stačilo strčit párek do rohlíku.

6.Jaká je pravá pizza?

Za kolébku moderní pizzy je považována Neapol, ale předchůdce slaných “koláčů” vyráběli již staří Egypťané. Právě neapolská pizza, jejíž podoba se ustálila v 18 století, je pro svou jednoduchost v kombinaci s kvalitními surovinami vnímána jako královna mezi pizzami. Podmínkou je mořská sůl, ručně zpracované těsto a pec na dřevo. Nesmí chybět olivový olej, kvalitní rajčata a bazalka. Ve 20. století pizza ovládla celý svět, ale více než 90 procent výrobků nemá s pravou chutí pizzy nic společného.

Kde ochutnat: Využití pizzy v gastronomii je nesmírně široké, třeba romantická restaurace Hergetova Cihelna připravuje gurmánské pizzy ochucené iberijskou šunkou či foie gras. Také vitariáni připravují svou vlastní pizzu, která se nepeče a navíc se při její výrobě nepoužívá ani mouka – můžete ochutnat v kavárně MyRaw Café.

Ještě jednou britská klasika, tentokrát v luxusní podobě v pražské restauraci Fish&Chips v Dlouhé ulici.

Ještě jednou britská klasika, tentokrát v luxusní podobě v pražské restauraci Fish&Chips v Dlouhé ulici.

Pizza dobyla celý svět. A pronikla i do moderní gastronomie: na snímku je raw-foodová pizza, při jejíž výrobě se nepoužívá těsto a pizza se ani nepeče v peci.

Pizza dobyla celý svět. A pronikla i do moderní gastronomie: na snímku je raw-foodová pizza, při jejíž výrobě se nepoužívá těsto a pizza se ani nepeče v peci.

7.Indické curry

Slavný asijský pokrm, který dnes patří k nejpopulárnějším jídlům světa, vznikl pravděpodobně v jižní Indii. Curry je vlastně jakýsi tamilský guláš, jde o kousky masa ve velmi pikantní omáčce, při jejíž přípravě se používá spousta exotického koření, neměl by chybět pepř, chilli, koriandr, kurkuma, zázvor, ale podoby curry se značně liší. Obecně však platí, že čím teplejší je prostředí, tím je curry pikantnější. Do světa curry exportovali Britové, ostatně v samotné Británii jeho obliba překonala ve 20. století Fish&chips.

Kde ochutnat: Podle loňského hlasování čtenářů portálu Expat.cz připravují nejlepší curry v Praze na Palmovce v podniku Curry House, jehož majitelem je Bangladéšan. Na výběr je lehce, středně či výrazně pikantní curry.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Neslyšící Ir procestoval 82 států světa.
Neslyšící učitel procestoval 82 zemí, znakovou řečí se domluvil všude

Seán Herlihy od narození neslyší. Díky znakové řeči se ale domluví na celém světě a pořádný kus ho už procestoval. Poznávat cizí země ho nepřestalo bavit ani...  celý článek

keňa, horka, zvířata
OBRAZEM: Keňu trápí krutá sucha. Farmáři musí pálit mrtvá zvířata

Keňa se potýká s nejhoršími suchy za posledních sedm let. Farmářům umírají tisíce hospodářských zvířat. Ve strachu z nemocí pálí jejich těla. Vláda se snaží...  celý článek

Letiště Václava Havla v Praze
Začíná letní letový řád, Praha bude mít přímé spojení se 154 letišti

V neděli 26. března vstoupí na Letišti Václava Havla Praha v platnost nový letní letový řád, který potrvá až do 28. října 2017. Během letní sezony bude možné...  celý článek

Ani u východu ze „strašidelného zámku“ nechybí obchod se suvenýry. Je libo...
Mozek na talíři a čirý strach. Do strašidelného zámku v Dubaji děti nesmí

Pocta akčním hrdinům z amerických velkofilmů, nejstrašidelnější zámek hrůzy široko daleko či brutální horská dráha. Před několika měsíci byl v Dubaji otevřen...  celý článek

Ohromující Čína v okolí města Jang-šuo (Yangshuo) v provincii Kuang-si
Originální rybolov a kouřový čaj. Ohromující Čína v provincii Kuang-si

Přála bych si Čínu procestovat křížem krážem, ale je tak obrovská, že mých plánovaných pět týdnů by na to nestačilo ani náhodou. I tak jsem ale navštívila plno...  celý článek

Další z rubriky

Resort Coco Beach v Mui Ne
Vietnam zavedl elektronická víza pro občany 40 zemí, včetně Česka

Zavedení elektronických víz pro občany 40 států světa cestující do Vietnamu povzbudilo turistický ruch v zemi. Tvrdí to úřady v Ho Či Minově Městě, které je...  celý článek

Zdroje Gangy jsou smíšené. Na horním toku jsou to především tající ledovce, na...
Tři řeky dostaly za poslední týden stejná práva jako živoucí bytosti

První řekou, která minulý týden oficiálně získala status živé osoby, byla novozélandská Whanganui. Stala se prvním krajinným prvkem světa, který úřady...  celý článek

Ani u východu ze „strašidelného zámku“ nechybí obchod se suvenýry. Je libo...
Mozek na talíři a čirý strach. Do strašidelného zámku v Dubaji děti nesmí

Pocta akčním hrdinům z amerických velkofilmů, nejstrašidelnější zámek hrůzy široko daleko či brutální horská dráha. Před několika měsíci byl v Dubaji otevřen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.