Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Salmiakki, celonárodní finská závislost

aktualizováno 
Pokud jezdíte do ciziny za exotickými kulinářskými zážitky a rádi zkoušíte nezvyklé chuťové kombinace, pak zamiřte i do Finska. Čeká tam na vás neobvyklá pochoutka - bonbony, které kombinují současně slanou a sladkou chuť a přidává se do nich salmiak (salmijak), u nás látka známá hlavně z průmyslu.

Salmiakové pastilky jsou mezi Finy nejoblíbenější | foto: Veronika MaláČRo1-Radiožurnál

Jak chutná chlorid amonný

Mohlo by to začít jako hadánka - co je to? Je to černé, kulaté, případně i ve tvaru kosočtverce, chutná to jako lékořice, ale chutná to sladce i slaně zároveň. Každý Fin by asi odpověděl okamžitě - salmiakki, neboli slaný bonbon s lékořicovou příchutí. Finové tyto bonbony doslova milují a jsou schopni jíst je po desítkách. Hlavní ingredience - salmiak.

Můj manžel si například občas koupí velké balení salmiakki a během půl hodiny je to pryč, všechno to sní. Někteří lidé jsou na tom skoro závislí, jakmile si vezmou jeden dva bonbony, už nemohou přestat, svěřují se mi dvě dívky z Helsinek. V Česku známe salmiak hlavně z chemie (NH4Cl, chlorid amonný). Ten se většinou používá v dýmovnicích, na čištění hrotů páječek nebo v suchých článcích.

Salmiakki je ve Finsku k dostání jako pastilky, tyčinky, čokoláda, žvýkačky i jako lízátka

Finové ho navíc přidávají i do jídla a ve svých obchodech nabízejí opravdu nepřebernou škálu nejrůznějších chuťových kombinací - salmiakové pastilky, bonbony, lízátka nebo žvýkačky, salmiak v tabulce čokolády, salmiak kombinovaný s ovocnou příchutí, ale také salmiakovou vodku. Pro cizince často chuť poměrně nezvyklá, vzpomíná i student Pavel, který ve Finsku s rodiči strávil čtyři roky. Své první setkání s pastilkami salmiakki si pamatuje docela přesně.

Začalo to v lékárně

Kde se tradice kombinování sladké a slané chuti a přidávání salmiaku do jídla ve Finsku vzala, málokdo ví. Snažím se to tedy vypátrat přímo u výrobce. "Jako bonbon už se prý salmiak ve Finsku objevil na začátku 20. století. Jako látka, která se dá jíst, se ale používal i dříve," zasvěcuje mě do tajů salmiakových bonbonů Mikko Lindqvist.

Původ salmiakových bonbonů je, dá se říct, v medicíně. Salmiak se totiž přidával do některých léků, aby lépe chutnaly. To je také důvod, proč lidé byli na tuto chuť zvyklí. Finové také v minulosti uchovávali jídlo v soli, tzn. že byli zvyklí i na slanou chuť a z nějakého důvodu byli opravdu nadšení z těch léků, které byly slané.

"Úplně na začátku se salmiak prodával jako prášek v lékárnách. Lidé si tak mohli koupit v malých pytlíčcích směs lékořice i salmiaku
v prášku. To byl v podstatě začátek. Posléze se začaly v lékárnách trošky těchto prášků péct. To potom byly první produkty, kterých se nakonec chytil cukrářský průmysl," doplňuje Mikka jeho kolegyně Heli Kylliäinenová. To, že cizincům většinou bonbony se salmiakem moc nechutnají, vědí i sami Finové.

Salmiaková čokoláda

Silně návykové

Nejednou si z toho proto sami dělají i legraci, svěřuje se mi učitel Samuel, který se současně věnuje i americkému fotbalu. "Já se to vždycky snažím nabízet cizincům, protože je to podle mě exotické. V našem týmu máme hodně amerických hráčů a těm to nikdy nechutnalo. Ale já jim to nabízím tak jako tak, něco na způsob "ukaž, jak moc sis tady zvykl":-). Řada z nich si salmiakki koupila, aby to vzali domů a nabídli to přátelům. Ze zhruba 15 amerických hráčů, se kterými jsem hrál ve stejném týmu, měl salmiakki rád ale jen jeden. Ostatní si většinou koupí krabičku, aby ji jako exotickou část Finska přivezli domů."

Po čase si i český student Pavel na salmiakki zvykl. Podle něj je to jako s olivami - nejdřív musí člověk najít ke specifické chuti cestu, pak jí ale skoro propadne. Teď si proto podobně jako Finové žijící v zahraničí čas od času nechává salmiakki ze severu i vozit. A dokonce by i řekl, že mu chybí.

I mé první setkání s touto pochutinou nedopadlo úplně nejlépe, stejně ale jako ostatní, i já jsem si zvykla. Pokaždé, když tedy teď cestuji do Finska, i já si vždy alespoň jednu krabičku přivezu.

ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

ČRo1 - RadiožurnálTuto sobotu a neděli od 10:05 (repríza ve 22:10) na Radiožurnálu:

Sobota:
Ruskou metropoli brázdí "Micva mobil"!
Triumf českého Zrní na evropské rockové scéně
Západní jezero v Číně: legendární příšery i loď Mao Tse-tunga

Neděle:
Život na litevském pomezí
Srbský Kragujevac se vrátil do 19.století

Audiozáznamy a přepisy všech reportáží naleznete na www.radiozurnal.cz/zzz

Autoři:




Nejčtenější

Bránu z Hradčanského náměstí na okamžik uzavřeli vojáci, aby se Hradní stráž...
Amatérismus, hodnotí cizinci opatření u Hradu. Kontroly odradily turisty

I letos čekají na turisty u Pražského hradu bezpečnostní kontroly u vstupů. Ukázalo se, že vyhnaly krátkodobé výletníky. Cizinci podle pracovníků v cestovním...  celý článek

Dovolená u moře.
Zahraniční dovolená 2017: ještě dražší Chorvatsko a vyprodané Řecko

Ten, kdo se chce letos v létě opalovat v Řecku nebo Španělsku, udělal nejlíp, když si pobyt objednal už v zimě. U těch nejžádanějších zájezdů teď už cestovky...  celý článek

Pudinkový dort s ovocem a šlehačkou
Pudink v hlavní roli. Sladkosti, které se rozplynou na jazyku

Jedna z nejobyčejnějších kuchyňských ingrediencí bývá obvykle spojována jen s dětskými svačinkami. Byla by ale škoda nechat pudinku jen tuhle vedlejší roli....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Na letišti v Ruzyni vám budou moci kufr otevřít i násilím. Kvůli výbušninám

Cestujícím z pražského ruzyňského letiště mohou být od května kontrolovány kufry častěji než dosud. Jestliže doteď jim byla zavazadla kontrolována jen při...  celý článek

Kristina se vydala na cestu, aby sebe i druhé zbavila strachu z neznámého.
Sama uběhla 1840 km přes Írán. Bojovala tak proti strachu Evropanů

Její okolí si myslelo, že se zbláznila, když chce sama běžet muslimskou zemí. Čtyřiačtyřicetiletá Kristina Palténová se ale nenechala odradit. Nazula běžecké...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.