Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Římská kuchyně má osobitý půvab

aktualizováno 
- Pokud jde o kuchyň, je Řím dosti tradicionalistickým městem. Snídaně je zde věc rychlá a bez komplikací: espresso káva anebo capuccino s loupákem a marmeládou. Proto jsou okolo desáté hodiny místní bary plné osob, které si dávají svačinu. Kromě loupáků se jedí sendviče, kterým zde říkají tramezzini.

K pití je nejlepší ovocná šťáva a je lépe se vyhnout čepovanému pivu, protože je přechlazené a přeplněné vzduchem. Víno v baru se příliš nepije. Ačkoli to zdejší je vskutku lahodné, protože v Itálii má réva nejen ideální podmínky, ale platí zde i přísný zakáz přidávat cukr do vína. Je tak vždy přírodní a nebolí z něj hlava. V Římě se pak většinou pije bílé Frascati.
Oběd se podává v ristorante, trattorii či pizzerii - což je v podstatě jedno a to samé. Podle zákona musí být venku vystaveny jídelní lístky s cenami. Začíná se až kolem jedné hodiny po poledni. Doporučuje se ujít pár set metrů od hlavní turistické atrakce - najíte se lépe a levněji. Zasytit se lze i za dva tisíce lir, ale cena slušného oběda se pohybuje od 25 tisíc do 40 tisíc lir. Kdo chce utratit méně, musí k McDonald's nebo do čínské restaurace. Spropitné se dává, ale není nutné.
Místo polévek pravý Říman jí především těstoviny (pasta). Druhů existuje nepřeberně. Špagety se zde nejvíce jedí "alla carbonara" - to jest s kousky do zlatova opečené slaniny, pepřem, žloutkem a strouhaným sýrem, anebo "alla amatriciana", tedy s rajskou omáčkou, slaninou, česnekem a sýrem. Druhou možností je rýže - ostatně rizoto je slovo italského původu a velmi výraznou chuť má například "ai funghi porcini" (s hříbky) anebo "alla milanese" (se šafránem).
Co se týče hlavního chodu, nedoporučuje se hovězí - v Římě není příliš dobré. Důvodem je patrně i způsob, kterým jej krájejí - na naše zvyky jsou plátky příliš tenké. Naopak je dobré vepřové, které je libové, kořeněné fenyklem a rozmarýnem. V okolí Říma a ve velkých potravinových obchodech prodávají porchetta, studenou vepřovou pečeni, kterou vám na požádání vloží do housky. Vynikající specialitou jsou selátka (maialino) a především jehněčí (abbacchio či agnello).
Ital však dává přednost rybám. Na jídelním lístku musí být napsáno, zda se jedná o ryby čerstvé (fresco) či mražené (congelato). Čerstvá ryba je dražší.
V Římě znají asi osm typů salátu a okolo šesti druhů vařené zelené zeleniny. Brambory jsou považovány za jednu ze zeleninových příloh. Kdo nechce maso, může si objednat, kolik zeleniny chce. Specialitou jsou různé nahořklé saláty, údajně velmi prospěšné pro játra.
Večeře se podává většinou od půl osmé. Pro turisty se otevírá trochu dříve, zvláště když se jedná o pizzerie. Co se týče pizzy, našemu vkusu nejlépe odpovídá "Capricciosa" anebo "Quattro stagioni", která je se šunkou, olivami a vejcem na tvrdo.
Na závěr jedinou prostou radu - je možné požádat o cokoliv, s úsměvem se dosáhne všeho, zvláště když o to žádá žena.
Autor je spolupracovníkem redakce

Autor:




Nejčtenější

Bunkr Atlantického valu, který Němci postavili za druhé světové války, aby...
Nizozemsko odkrývá nacistické bunkry. A s nimi i bolestnou historii

U pláží nedaleko Haagu pokryl písek bunkry, které tu byly postaveny na Hitlerův rozkaz. Jakoby tento písek schoval i bolestivé vzpomínky, které bunkry...  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Další z rubriky

První fotky pořízené pod mořskou hladinou dokazují, že potápění u zříceného...
Dokud je čas. Potápění u zříceného Azurového okna se stalo hitem

Ještě přes svým zřícením do moře bylo Azurové okno na Maltě jednou z největších turistických atrakcí světa. A jak to vypadá, kolaps této nádherné skalní stěny...  celý článek

Bunkr Atlantického valu, který Němci postavili za druhé světové války, aby...
Nizozemsko odkrývá nacistické bunkry. A s nimi i bolestnou historii

U pláží nedaleko Haagu pokryl písek bunkry, které tu byly postaveny na Hitlerův rozkaz. Jakoby tento písek schoval i bolestivé vzpomínky, které bunkry...  celý článek

Tanečník ze Sepiku je připravený na kulturní show v Madangu.
My máme hodinky, oni mají čas. Co udělají mobily s Papuánci?

Martin Soukup letos dostal cenu Neuron, udělovanou nejlepším vědcům. Mimo jiné za to, že sleduje, jak žije asi patnáct set lidí v odlehlém údolí ostrova...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.