Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Řeckou kuchyni zdobí lehkost a chuť

aktualizováno 
- Také někdy při cestách do ciziny nevíte, z jaké strany se postavit k tamější kulinářské nabídce? Pokud skutečně nevíte, co si k jídlu objednat, máte v zásadě dvě možnosti: buď zamíříte do podniku patřícího do některého ze známých mezinárodních řetězců a dáte si dejme tomu hamburger..., nebo se pustíte do tvůrčího objevování nových chutí.

Abyste to však ani v takovém případě neměli obtížné, podívejme se do země, jež se v poslední době těší stále větší přízni českých turistů - do Řecka. Místní kuchyně je totiž jako stvořená pro experimentování: velký výběr jednoduchých pokrmů, které je možno libovolně kombinovat. Takže vlastně nikdy nemůžete šlápnout vedle.
Pokud už do slunného Řecka zavítáte a usednete ke stolu v některé z místních taveren, zkuste hned od počátku zapomenout na stravovací návyky z domova. Pokud se totiž hodláte nasytit jedním vydatným jídlem, připravte se na těžkou noc.
Středomořské klima vyžaduje něco zcela jiného: lehká jídla v malých porcích. Řekové to vědí a přizpůsobují tomu i svůj jídelníček. Takže raději zapomeňte na biftek s oblohou, ale zkuste například pestrou směs předkrmů a k tomu salát.
A teď co je vlastně co.
Pokud si na začátek poručíte například selský salát (choriatiki salata), vězte že se vám dostane mísa čerstvě pokrájených rajčat, paprik a okurek, to vše zalité nezbytným olivovým olejem, zasypané kořením a ozdobené kousky ovčího sýru feta spolu s olivami. S několika plátky nabízeného bílého chleba je to jídlo samo o sobě.
Jste-li i nadále při chuti, můžete s jídelním lístkem "popojet". Z předkrmů se nabízejí například tyto: tzatziki - jogurtová pasta s okurkami a česnekem, saganaki - smažený sýr s plátkem citronu, dolmades - vinné listy plněné rýží a naložené v citronové omáčce, gigantes - velké bílé fazole v červené omáčce či smažené papriky a baklažány. Pokud kterýkoli z těchto předkrmů doplníte miskou oliv, máte pohromadě téměř celé jídlo.
Jen skutečně velký jedlík se dostane i dalším chodům. K těm nejznámějším patří suvlaki - nejrůznější druhy masa připravované na špíz nebo musaka - jakýsi masový koláč.
K jídlu ještě jedna malá poznámka. Vzhledem k tomu, že téměř každý řecký pokrm má něco společného s olivovým olejem, je třeba zvláště na počátku pobytu s touto jinak úžasnou ingrediencí šetřit. Středoevropský žaludek si na její zvýšený přísun musí nejprve zvyknout.
A jsme u nápojů. Snad každý se už setkal s názvem retsina. Je to bílé víno s příchutí pryskyřice a přestože mu někteří lidé jen těžko přicházejí na chuť, vzhledem ke své vyjímečnosti stojí určitě za ochutnání. Pokud dáte přednost některému nepryskyřičnému vínu, nemůžete nikdy udělat chybu. Řecko má ve výrobě vinných moků několikatisíciletou tradici a tak i to nejobyčejnější víno je pořád velmi dobré. V restauraci proto postačí objednat si "house wine" - domácí víno, které čísník nosí rozlévané do skleněných karaf a jež vyjde několikrát levněji než víno značkové.
Kromě vína však Řekové rádi i něco tvrdšího. Téměř nikdy nezapomenou na skleničku tsipura či ouza - nápojů podobných pastisu. Obojí se může ředit vodou a v takovém případě získáte nápoj mléčně bílé barvy. Lahev či džbánek vody (voda - nero) ostatně tvoří nedílnou součást řecké tabule.
Stejně nedílnou součástí je však i káva, jejíž pití je v Řecku velice rozšířené. Připravuje se na mnoho způsobů, většinou je však velice sladká. V případě, že chcete neslazenou, musíte si objednat "sketo kafe". A zapomenout nelze ani na "frapé" - stále oblíbenější ledovou kávu, která zvláště v horku dokonale osvěží.

Místní kuchyně je jako stvořená pro experimentování: velký výběr jednoduchých pokrmů, které je možno libovolně kombinovat

Pestrá směs jednoduchých jídel - základ řecké hostiny

Autor:


Témata: Řecko, česnek, Káva


Nejčtenější

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Karambol v Chorvatsku? Nehodu nechte zapsat a pokutám se nebraňte

Zkazila vám dovolenou v Chorvatsku bouračka? Zkuste nepanikařit a nezapomeňte na záznam o dopravní nehodě. A hlavně zavolejte tamní policii - stačí vyťukat...  celý článek

Některé turistické stezky a cyklotrasy v Národním parku Šumava jsou po...
Šumavský park chce zakázat vstup do lesů. Na stezky padají stromy

Nevyrážejte do lesů kolem Nové Pece a Stožce, mnoho turistických tras je stejně neprůchodných. Takové varování vydal ráno Národní park Šumava. Silný vítr o...  celý článek

Panorama Nepomuku s neodmyslitelnou kulisou Zelené hory.
Krajinou Černých baronů a milované historie. Cyklotoulky okolím Nepomuku

Zvlněná a přátelská krajina luk, polí a remízků v okolí Nepomuku byla osídlená generacemi předků, jejichž dávné působení můžeme pocítit v drobných i...  celý článek

Další z rubriky

Cestou necestou
Puchýře jako dvacka a klopýtání v dešti, to je slavný dánský pochod

Tři dny intenzivní chůze napříč dánským ostrovem Fyn spolu s dalšími 850 nadšenci pěší turistiky, tak vypadá akce nazvaná Fjällräven Classic Denmark. Treku...  celý článek

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Podvečerní „poušť“ ve slovenském Záhorie
Jen tak si prožít poušť ve střední Evropě. Záhorie miluje i armáda

Nejrozsáhlejší písečné duny ve střední Evropě jsou tak dokonalou replikou pouště, že si je oblíbili i vojáci a ti, kteří jejich techniku vyrábějí. Vždyť...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.