Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Chlupaté krevety, kleftiko či stifado. Znáte klenoty řecké kuchyně?

aktualizováno 
Téměř každý ochutnal musaku, gyros a tzatziki. Ale vyhlášených pochoutek má řecká kuchyně mnohem víc: lahodné pomazánky z lilků či jiker, cibulový „guláš“ a famózní jehněčí pečené v pergamenu. Jenže přestože je Řecko vyhledávanou turistickou destinací, řeckých restaurací je u nás jako šafránu.

Chlupaté krevety. Jedna z největších specialit vyhlášené řecké taverny Kavala | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Pokud bychom měli hledat národní řecké jídlo, nebude to musaka, ale hustá fazolová polévka fasolada. Připravuje se bez masa, jen s kořenovou zeleninou a řapíkatým celerem. Musí se však servírovat s celou řadou doplňků - na stole nesmí chybět miska s černými olivami, krajíc chleba, solené ančovičky, syrová cibule a talířek se solí, do které se cibule „namáčí“.

Jehněčí v pergamenu

Dobře, fazolovou polévkou labužníky asi neoslníme, takže si pojďme představit jídla, která patří k největším a nejchutnějším hitům helénské kuchyně. Jedním z nich je slavné kleftiko, tedy jehněčí maso pomalu pečené se zeleninou v pergamenovém papíru. Maso se nejprve marinuje v olivovém oleji s citronem a bylinkami, načež se velmi pomalu peče se zeleninou, díky čemuž je křehké a šťavnaté. A hlavně, na stůl ho servírují v papírovém balíčku, který si hosté sami rozbalují.

V Praze připravují velmi slušné kleftiko v dejvické restauraci Kavala, která je považovaná za nejlepší řeckou restauraci u nás a nabízí pestrou kolekci specialit (ještě se k ní vrátíme).

Musaka je zřejmě nejslavnějším řeckým jídlem, ale to neznamená, že je také nejlepším či nejchutnějším.

Musaka je zřejmě nejslavnějším řeckým jídlem, ale to neznamená, že je také nejlepším či nejchutnějším.

Kleftiko, tedy pečené jehněčí maso se zeleninou, se servíruje zabalené v pergamenovém papíru.

Kleftiko, tedy pečené jehněčí maso se zeleninou, se servíruje zabalené v pergamenovém papíru.

Králík na cibulkách

Dalším fantastickým, ale u nás spíše neznámým řeckým jídlem, je stifado, připravované především z králičího masa, ale často také z hovězího. Pro přípravu stifada jsou zásadní malé cibulky, kterých je na váhu dvakrát víc než samotného masa.

Kulinářské cesty po světě

Druhou podstatnou podmínkou je velmi pozvolné dušení, které v keramickém hrnci trvá několik hodin. Díky tomu se chuť cibule, koření (používá se římský kmín, hřebíček, skořice), rajčat, medu, červeného vína a masa nádherně propojí a výsledkem je nezapomenutelný pokrm, který by ve světovém souboji gulášů bez pochyb bojoval o zlatou příčku.

V Česku stifado stejně jako další speciality zařazuje do denní nabídky řecká taverna Masa Buka v Liberci, která má navíc velmi příjemné ceny. Třeba zmíněné králičí stifado s pečenými brambory zde vyjde na 115 korun.

Jehněčí vnitřnosti v bránici

Další řeckou specialitu představuje kokoretsi, tedy jehněčí případně kůzlečí vnitřnosti jako je srdce, plíce, játra či ledviny, které jsou nakrájené na kostky a napíchnuté na rožni. Pak se maso obalí bránicí a omotá střívky, načež se pozvolna griluje, dokud není měkké. V Česku kokoretsi s největší pravděpodobností neochutnáte, stejně jako se zde nepodává další řecká pochoutka v podobě grilované jehněčí hlavy. Ta se opět opéká na špízu a když se servíruje na talíř, kuchař ji sekyrkou rozsekne na dvě půlky. Rozpůlená hlava se pokape citronem a pak si už Řekové pochutnávají na mozku, jazyku, líčkách i očích.

Jikrová pomazánka

Co ale ochutnat můžete, jsou vyhlášené řecké „pomazánky“, boduje především lahodná a lehce nakyslá taramasalata, připravená z jiker tresky, které jsou rozmixované s bramborem, olivovým olejem, citronem a dále dochucené pepřem, cibulí či česnekem.

Druhou slavnou pomazánkou je lilkový „kaviár“, tedy pasta připravená z pečených lilků a dochucená česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem. Obě pomazánky (stejně jako slavnější tzatziki) se servírují v rámci předkrmů s pita chlebem.

Jednoduchá řecká večeře. Smažené krevety, chléb a sklenka bílého vína

Jednoduchá řecká večeře. Smažené krevety, chléb a sklenka bílého vína

Plněné kalamáry jsou další specialitou, která by neměla chybět v žádné řecké taverně.

Plněné kalamáry jsou další specialitou, která by neměla chybět v žádné řecké taverně.

Pestrý svět chutí

Na závěr se vrátíme ke slíbené chlupaté krevetě, která je jednou z kulinárních ozdob pestré nabídky mezze v již zmíněné restauraci Kavala. Velká kreveta gambas je obalená a osmažená v tenkém vlasovém těstíčku kataifi, jež je známější z řeckých dezertů. Další skvělou pochoutkou v nabídce dejvického podniku jsou křehké kalamáry v chutné omáčce z tresčích jiker, znamenitý jehněčí kebab pečený v bránici či malé chobotničky dušené v červeném víně s medem. V Kavale šéfkuchař připravuje kolem čtyřiceti různých druhů mezze, takže hosté si z nich mohou sestavit velmi pestré a zajímavé menu.

Z Davle do Ostravy

Velmi dobrou pověst má restaurace Thessaloniki v pražské Davli, kterou stejně jako ostatní vede zkušený řecký šéfkuchař. Místní specialitou jsou grilované kalamáry plněné feta sýrem či sépie na víně s rajčaty a cibulí.

Dalším oblíbeným podnikem v české metropoli je žižkovská restaurace Olympos, jejíž hlavním trumfem je fantastická lokace s prostornou zahrádkou ve vnitrobloku žižkovských činžáků. Hlavně od jara do podzimu je díky své pohodové atmosféře mimořádně oblíbená.

V Ostravě vždy žila celkem početná řecká komunita a tudíž je zde řeckých restaurací hned několik. Nejlepší pověst má Agiu Georgiu, která funguje již osm let v prostorách porubského zámku. Doporučujeme vyzkoušet některý z grilovaných řeckých sýrů.

Vaše tipy

Zapomněli jsme na některou zajímavou řeckou restauraci v Česku? Dejte nám na ni prosím tip do diskuse.

Autor: pro iDNES.cz




Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.