Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Portugalské Vánoce: treska a Bolo-rei

  12:03aktualizováno  12:03
Koupě více než jedné lahve portského je pro mě signálem blížících se vánoc. Můj děda si totiž každým rokem v době předvánoční "dopřával" doušek moku pravých anglických gentlemanů, kteří si jej dováželi z Portugalska z oblasti Horního Doura. Jak ale skutečně vypadají portugalské vánoce? V článku najdete recept na koláč králů Bolo-rei.

Vánoce na samém konci Evropy patří k největším svátkům v zemi.

Tradice a zvyky jsou v Portugalsku podobné těm francouzským. Dárky se rozdávají hodně pozdě večer (vlastně skoro uprostřed noci) 24. prosince.

Den jako takový je ale pracovní, a to až do večera. Děti hledají své dárečky za komínem či u krbu. Celá rodina většinou odchází na půlnoční mši do kostela.

Večeří se pozdě večer. Vánočním jídlem je treska, která je současně i portugalským národním jídlem. Kupuje se sušená, před zpracování se namáčí několik dní ve vodě a pak se teprve zpracovává jako každé jiné maso.

Vánoční specialitou je Bolo-rei
Drobné cukroví (jako je naše vánoční) v Portugalsku neznají. Typickým vánočním koláčem je tzv. Bolo-rei (koláč krále), což je vlastně něco jako náš mazanec s cukrovou polevou a velkými kusy kandovaného ovoce.

V některých rodinách, že ještě dnes dodržují tradiční zvyky při pečení Bolo-rei, kdy se do těsta vmíchá jedno zrnko tmavé fazole a jeden malý dárek zabalený do papíru na pečení.

Ten, kdo najde ve své porci fazoli, musí obstarat Bolo-rei na příští vánoce a ten, kdo najde dárek, si jej může ponechat.

Tradiční příprava Bolo-rei začíná na konci listopadu a v cukrárnách se prodává až do poloviny ledna. Na ostrově Madeira bývá Bolo-rei velmi často nahrazován tzv. Bolo de Mel (medovým koláček s mandlemi, který je hodně podobný našemu perníku).

Články o Portugalsku najdete ZDE.

Symboly hojnosti
Během vánočních svátků jsou všude vystaveny betlémy. Květináče či truhlíky jsou ozdobeny pšenicí, kukuřicí nebo ječmenem, které jsou symbolem hojnosti a bohaté úrody.

Největším svátkem je 25. prosinec. To je také jediný den volna. Na náš druhý svátek vánoční se v Portugalsku normálně pracuje.

Oslavy konce roku jsou charakterizovány lidovým veselím a zábavami a hlavně velkým ohňostrojem.

BOLO-REI (tradiční vánoční dort z Portugalska)

Recept:
750 g mouky
30 g droždí
150 g másla
150 g kandovaného ovoce
150 g ořechů, mandlí, atd.
4 vejce
1 citrón
1 pomeranč
1 dl Portského vína
1 lžička hrubší soli

Jak na to?
Kandované ovoce nakrájíme na kousky a společně s ořechy namočíme v 1 dl vlažné vody. Droždí rozpustíme v 1 dl vlažné vody a přidáme 1 hrneček mouky (ubereme z celkového množství). Smícháme a necháme odpočinout 15 minut při pokojové teplotě.

Mezitím smícháme máslo, cukr, kůru z citrónu a pomeranče. Přidáme vejce (postupně po jednom) a vždy dobře promícháme. Nakonec přidáme droždí. Vše důkladně promícháme a přidáme zbylou mouku se solí. Opět dobře promícháme. Těsto musí být vláčné a jemné. Kdyby bylo moc hrubé, přidáme trochu teplého mléka.

Nakonec přidáme ořechy namočené v portském a dobře promícháme.
Uhněteme kouli, posypeme ji trochou mouky, zakryjeme útěrkou a překryjeme mísou (jako poklici). Při pokojové teplotě necháme těsto odpočinout cca 5 hodin.

Mělo by nakynout asi tak na dvojnásobek. Promícháme a na válu vytvoříme kouli, uprostřed uděláme díru a z těsta vznikne tvar věnce. Necháme asi hodinu odpočinout. Povrch potřeme žloutkem a ozdobíme nekrájeným kandovaným ovocem, oříšky, hrudkami cukru, atd.

Pečeme v předehřáté troubě. Po upečení potřeme povrch marmeládou rozředěnou teplou vodou.  Aby se nám díra uprostřed věnce při pečení nezmenšila, můžeme dovnitř umístit menší misku.

Autoři:




Nejčtenější

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Karambol v Chorvatsku? Nehodu nechte zapsat a pokutám se nebraňte

Zkazila vám dovolenou v Chorvatsku bouračka? Zkuste nepanikařit a nezapomeňte na záznam o dopravní nehodě. A hlavně zavolejte tamní policii - stačí vyťukat...  celý článek

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Specialized Turbo Vado 4.0
Jak se přilepit hobíkovi na záda. Test elektrokola do města i na výlet

I největší skeptici už vidí, že expanzi elektrokol nic nezastaví. Po velkém průlomu v Německu, Rakousku a Švýcarsku v uplynulých letech definitivně zasahují i...  celý článek

Další z rubriky

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Tanečník ze Sepiku je připravený na kulturní show v Madangu.
My máme hodinky, oni mají čas. Co udělají mobily s Papuánci?

Martin Soukup letos dostal cenu Neuron, udělovanou nejlepším vědcům. Mimo jiné za to, že sleduje, jak žije asi patnáct set lidí v odlehlém údolí ostrova...  celý článek

Lidé procházejí kolem protituristického graffiti v historickém centru...
V Evropě se zvedá odpor proti turistům. Je jich moc, zlobí se místní

Protesty v Benátkách a Barceloně, zvláštní opatření v Římě a Dubrovníku. V nejpopulárnějších turistických destinacích Evropy se šíří protituristické nálady....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.